Koeman: „Nem végeztem kimagaslóan jó, de rossz munkát sem a Barçánál”

Pedri nagy benyomást tett rá

Ronald Koeman a héten az AK Coaches World esemény résztvevője volt, ahol mesélt a barcelonai időszakáról. Szerinte nem végzett kimagaslóan jó munkát, de rosszat sem, a klub sportszakmai és anyagi helyzetét is figyelembe véve. Emellett kiemelte, hogy a klub érdekeit nézte minden döntésénél és a fiatalok fontosságát is hangsúlyozta.

Nem érzi, hogy rossz munkát végzett volna

„Mindig fáj, ha nem tudsz befejezni valamit, amit be szeretnél, a szerződésed vagy több évet végig vinni. Úgy gondolom, hogy az esetemben azok az emberek, akik ismerik a futballt, akik tisztában vannak a Barça gazdasági helyzetével, ők úgy gondolják, hogy jó munkát végeztem. Nem akarom azt mondani, hogy nagyszerűt, és azt sem, hogy rosszat. Szerintem jó munkát végeztem egy nagyon bonyolult helyzetben.”

A klub érdeki minden előtt

„Még most is látszik, hogy ez egy bonyolult helyzet a klubnál. Remélhetőleg a Barça vissza fog térni oda, ahol korábban volt. De az emberek, akik tökéletesen jól tudják, hogy milyen nehéz szituációban van a klub, látják, hogy edzőként én mindent a klub érdekében tettem. Elfogadtam dolgokat, hogy javuljon a gazdasági helyzet, hogy stabilabb legyen, elfogadtam, hogy el kell engedni Griezmannt az Atleticóhoz… Sosem magamra gondoltam, mindent a Barçáért tettem. De a végén mindig lesznek emberek ellened és melletted is.”

A fiatalok szerepe

„Nem tudom, hogy csak bátrak vagyunk-e, de Hollandiában rengeteget lehet tanulni fiatal játékosként. Nem az a legerősebb bajnokság, fizikálisan sem, de rengeteg fiatal van és a klubok megadják nekik a bizalmat és az időt. Mi is ilyenek vagyunk és szerintem ez nem kockázat, mert egy 20 éves srác tud fejlődni, egy 32 éves valószínűleg nem. A mi szokásunk, hogy a fiatalokra szavazunk.”

„Mindegyik fiatal, aki lehetőséget kapott, a Barçánál Pedri, Gavi, Nico és mások, azért volt, mert tehetségesek, megvan bennük a minőség. És tapasztalattal felvértezve ezek a játékosok könnyen fejlődni fognak. A kor nem számít. Nézzétek meg Zlatan Ibrahimovicot, aki most lett 40 és a kezem alatt játszott az Ajaxban. A kor nem sokat számít, a játékos képességei a legfontosabb dolog.”

Pedri

„Pedri nagyon nagy benyomást tett rám. Emlékszem, amikor aláírtam a szerződésem és meséltek nekem róla, nem ismertem még őt. Az első két edzésen aztán tudtam, hogy nagyszerű játékos lesz. Eleget láttam ehhez két edzésből is. Az előszezonban mondtam, hogy a csapatban kell lennie, pedig voltak a klubnak ajánlatai, hogy egy évet még máshol játsszon. Azt mondtam, hogy Pedri nem megy sehova, mert hamarosan kezdőjátékos lesz belőle. És így is lett.”

***