Sergi Busquets: „Egészséges irigység van bennem, hogy a Madrid sok címért harcolhat”

Sergio Busquets a Spanyolország-Portugália mérkőzés előtt tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy gratulál a Real Madridnak az idei szezonbeli sikeréért, és egyben jelzi Laporta felé, hogy ha a Barcelona a legjobb csapat akar lenni, akkor nagyon erősítenie kell a klubnak, hogy újra legyen karaktere.

Ön szerint az emberek támogatják a spanyol válogatottat?

„Ha sok ember szurkol nekünk, az jó. Arra kérjük őket, hogy nagy számban jöjjenek, mert Portugáliát akkor könnyebb lesz legyőzni.”

Luis Enrique a többi edzőhöz hasonlóan kifejezte, hogy mennyire kedveli az ön játékát. Azt mondja, hogy óvatosan akarja önt terhelni, hogy ne sérüljön meg, mert vezető szerepe van a válogatottnál. Mit gondol erről? (A tavaszi válogatott mérkőzésen Enrique inkább lemondott Busquets játékáról, mert a klubjában nagy volt a leterheltsége. Xavi megköszönte ezt – a szerk.)

„Nagyon hálás vagyok minden szóért. Ami a világbajnokságra való felkészülést és terhelést illeti, ez nehéz. Az edzők tudni fogják, hogy mit és mennyit. Azt játszom, amit Luis és Xavi válogatott és klub szinten mondanak nekem.”

Támogatottabbnak és védettebbnek érzi magát a Barçánál, közelinek látja a válogatottnál töltött idő végét?

„Még egy szezonra szóló szerződésem van a klubommal, utána majd meglátjuk, hogy mi lesz a vége. Most a Nemzetek Ligája a fontos.”

Hogyan vigyázott a szervezetére most, hogy egyre több percet kellett játszania, és közben nem fiatalodik?

„A gyermekeimmel több időt töltök otthon. Megpróbálok 100 százalékosan koncentrálni, hogy tiszta fejjel játszhassak. Az évek mindenkinél múlnak.”

Ön szabályozza, hogy hány percet játszik? Milyen cserelehetőség van válogatott és klub szinten?

„Többé-kevésbé ismerem a perceket, amiket játszom, ezek elérhetőek. De a legfontosabbak az érzések. Ami a cserét illeti, az a klub döntése. A válogatottban könnyebb cserejátékost találni, mert jobban van miből válogatni. Az jó, ha van választási lehetőség, és mindenki a legjobbját nyújtja.”

Ön szerint a Madrid megérdemelte, hogy megnyerte a Bajnokok Ligáját?

„Ha megnyerte, az azért van, mert megérdemelte, függetlenül attól, hogy a selejtezők hogyan zajlottak.”

Holnap megelőzi Xavit a válogatott meccseinek számában, elérve a 134-et. Szeretné, hogy Iker és Sergio Ramos számait is elérje?

„Nem. Egy cél lebegett előttem, hogy száz válogatottságig eljussak. Ez sok játéklehetőség, sok izgalmas élményt nyújtott számomra. Volt szerencsém közben nagyszerű játékosokkal együtt lenni, és ez büszkeséggel tölt el.”

Mennyire fontos erősíteni a Barçát?

„Ha a legjobb klub akarunk lenni, akkor nagyon erős csapatra van szükségünk, meg kell erősítenünk a Barçát, hogy legyen karakterünk.”

Nem irigyledik Madridra?

„Egészséges irigység, hogy sok címért harcolhatnak. Jó pillanatban vannak, így nyertek. Gratulálnunk kell nekik, de csak ennyi. Remélem, mi is eljutunk ide.”

***