Xavi Endrickről: „Remélem csatlakozik hozzánk. Ez tőle függ.”

Még év elején írtunk róla, most pedig a válogatott szünetnek és a közelgő, januári átigazolási ablaknak köszönhetően újra előkerült a téma, vagyis inkább az ígéret: Endrick, a brazil Palmeiras 16 éves játékosa. Xavi Hernández az ESPN-nek adott interjújában elmondta, hogy már beszélni is sikerült a tinédzser támadóval, aki előtt mondhatni ,,kinyitotta az ajtót”.

Endrick, a brazil ,,csodagyerek”

Xavi Endrickről

,,Beszéltünk az édesapjával és közvetlenül a játékossal is. Elmagyaráztam nekik a mi projektünket a Barçánál. Tehetségeket akarunk, és ő egy tehetség: gólérzékeny, cselez, és brutális képessége van ahhoz, hogy különbséget teremtsen. Ő most egy a jelen játékosai közül, aki a brazil bajnokságban játszik, de egyúttal a jövőé is. Ő az a típusú játékos, akire szükségünk van. Érti a projektet, amiről beszélünk. Remélem csatlakozik hozzánk, ez tőle függ.”

Szerződés a Palmeirasszal

Endrick 2025-ig kötelezte el magát a brazil együttes játékosaként, a klub pedig 60 millió eurós kivásárlási záradékot határozott meg. Egyébként azt érdemes tudni, hogy 18 éves koráig nem hagyhatja el Brazíliát és igazolhat másik csapathoz, ezért még csak feltérképezik a lehetőségeket Európában. A Real Madridnál is jártak Valdebebasban (ahol a Ciudad Real Madrid, a ,,királyi gárda” edzőközpontja található), Xavival pedig a Ciutat Esportiva Joan Gamperben, a Barcelona akadémiáján találkoztak. A ‘The Athletic’ szerint pedig már tavasszal meghívta a Camp Nouba a Napoli elleni Európa-liga-mérkőzésre.

Bemutatkozott a felnőtt csapatban is

A brazil Série A november 13-án ért véget, a kiírás bajnoka pedig a Palmeiras lett, ahol Endrick is kapott lehetőséget. Hét meccsen három gólig és egy gólpasszig jutott. Először az Avaí elleni találkozó végén villant meg, amikor 12 perc játéklehetőséget kapott, és ezt egy assziszttal hálálta meg. Ezt követően az Athletico Paranaense ellen a félidőben csereként beállva kétszer is betalált a 34. fordulóban (1-3, az ő góljaival fordított a csapat), majd három nappal később hazai pályán a Fortaleza ellen is beköszönt (4-0). Három egymást követő játéknap alatt tehát vastagon kivette a részét csapata sikereiből. A brazil U17-es válogatottban is debütált áprilisban, ahol négy mérkőzésen öt gólt szerzett.