Tebas: „A Negreira-ügy? Nem hiszem, hogy a Barça játékvezetőket vásárolt volna, de ezt tisztázni kell”

A Liga elnöke emellett Gavi új szerződésének bejegyzéséről is beszélt, amely kapcsán a klub és a LaLiga álláspontja eltérő

A LaLiga elnöke, Javier Tebas megszólalt a Negreira-ügy kapcsán, és megismételte, hogy a Barcelonának magyarázatot kell adnia erre. Tebas nem titkolja, hogy ez az ügy milyen károkat okozhat a katalán klubnak és elárulta, hogy megromlott a kapcsolata Laportával, akivel november óta nem beszélt. Az elnök kifejezte meggyőződését, hogy a Barcelona nem vásárolt játékvezetőket, és nem kérdőjelezte meg a csapat által elért sikereket ebben az időszakban, de ragaszkodott a tények tisztázásához. Ezenfelül a Gavi új szerződésének bejegyzése körüli helyzet is szóba került.

„A Barcelonának és a LaLigának óriási a hírneve. Nagyon szomorú és kellemetlen ez az eset. A Barça az egyik legfontosabb csapata ennek a sorozatnak. A bujkálás nem megoldás. Itt az ügy egy médiában megjelenő nyilatkozattal fog folytatódni. Sem a bujkálás, sem az áldozat játszása nem megoldás. Magyarázatot kell adnia a klubnak a socióknak és a szurkolóknak. Azt mondják nekem, hogy Spanyolországban nem tesznek semmit az ilyen dolgok megakadályozására.”

Tebas, aki kijelentette, hogy nem hiszi, hogy a Barcelona 7 milliót fizetett volna a játékvezetőknek, és a csapat akkori eredményeit sem kérdőjelezi meg, úgy véli, hogy a vitát tisztázni kell. „Volt egy helyzet, amelyre egyértelmű választ kell adni, a Negreira-ügyben, aki a játékvezetők technikai bizottságának alelnöke volt, a 20 év alatt történt kifizetésekről. Képzeljük el, hogy a sport területén nem évülnek el ezek a tények. Mit kellene tennie a sportintézményeknek? Hadd gondolkodjanak el rajta az emberek. Nem akarok spekulálni, de súlyos pénzbüntetés, lefokozás, kizárás… is benne lehet. Ha az elévülés nem járt volna le, akkor is ennek biztosan sportcélú következményei lennének. Ez egy nagyon súlyos cselekedet, amelynek most már büntetőjogi következményei is lehetnek. Ismétlem, nem hiszem, hogy a játékvezetőket megvásárolták volna, és nem kérdőjelezem meg az általuk elért sikereket abban az időszakban.”

A másik kérdés, ami a Barcelona asztalán van, az Gavi ügye. A fiatal tehetség még novemberben aláírt 2026 nyaráig szóló szerződéshosszabbításának bejegyzésével kapcsolatban a klubnak és a Ligának más az álláspontja. A LaLiga szerint a klub időn túl nyújtotta be a keresetet, míg a katalán klubnál azt bizonygatják, hogy ez nem így történt. Viszont egyelőre úgy tűnik, a Ligának lehetett igaza, ugyanis Gavi már nem a felnőtt keret tagja.

„Olyan fizetése van, amit novembertől nem lehet bejegyezni, mert a Barça 200 millió euróval a maximálisan engedélyezett bértömeg felett van. Nem tudjuk kijátszani az ellenőrzési szabályokat. A Barçának van egy megoldása, mégpedig az, hogy előáll egy költségvetési tervvel, hogy igazolhasson. Nem segítenek többé a vagyoneladások. Vagy ha igen, akkor sem tudják azt erre felhasználni” – magyarázta Tebas.

Egészen pontosan a LaLiga elnöke még jobban ragaszkodott a gazdasági kérdéshez. „Ha a Barçának problémái vannak a fair play-jel, akkor mi közösen vagyunk felelősek. Soha nem mondtam, hogy egyedül a Barcelona a hibás. Bartomeu elnöksége alatt voltak bizonyos fizetési korlátok. A Barça a maximumoknál volt, de túllépték azt. A Real Madrid nem költött sokat az elmúlt években, valamint volt gazdasági tartalékuk, mert minden évben 25 milliós profitot termeltek. A Barça nem, és a korai amortizáció is őket büntette, mert a fizetési limit hátrányos volt számukra” – magyarázta.

Azt viszont kifejtette, hogy szeretné, ha Messi visszatérne a Barcelonába, de ehhez előbb sok mindennek meg kell változnia. „A Barça megpróbálja a jelenlegi bértömeget 450 millió euróra csökkenteni, de ez nem könnyű. Nem akarjuk, hogy a Barcelonának nagy gazdasági problémái legyenek, és ha ez abba kerül, hogy szigorúnak kell lennünk velük szemben, akkor szigorúak fogunk lenni” – mondta.

***