Kiváló hangulat a PBB megnyitó rendezvényén

Kispályás focitorna illusztris vendégekkel | Beszédek, oldott hangulat és végül katalán siker a Sevilla ellen

Remek hangulatban, eseménydúsan és végül egy látványos, valamint gólgazdag Barça-sikerrel keretbe foglalva zajlott le az első magyar FC Barcelona szurkolói klub, a Penya Blaugrana Budapest megnyitó rendezvénye a szombati nap folyamán. A nagyjából fél napos eseményen – tele változatos programpontokkal – részt vett a többek közt korábban a Barça B-ben is megforduló Vincze Ottó, aki egyben a szurkolói klub tiszteletbeli tagja is, illetve a La Liga régiós képviselője, Diego Sánchez is. 

Az első hivatalos magyar FC Barcelona szurkolói klubot júliusban jegyezte be a katalán klub elnöksége, az elmúlt hónapok pedig azzal teltek, hogy a Penya Blaugrana Budapest vezetősége beléptesse a jelentkező tagokat az egyesületbe. Óriási volt az érdeklődés, hiszen kevesebb, mint másfél hónap alatt több mint 500 tagja lett a PBB-nek. Csak összehasonlításképpen: a legnépesebb, Spanyolországon kívüli szurkolói klub Lengyelországban található, már nagyjából egy évtizedes múltra tekint vissza, és a tagszáma körülbelül 1200-1300 fő köré tehető.

 

 

Igény volt rá, a megvalósítás most érkezett el

A félnapos esemény az I. Penya Blaugrana Budapest kispályás focitornával kezdődött, melyen 5 négy- vagy ötfős csapat küzdött meg az első helyért körmérkőzéses rendszerben. A PBB részt vevő tagjai mellett a ‘Dream Team’ nevű csapat játékosa volt Vincze Ottó, a pályafutása során a Barça B-ben is megforduló korábbi futballista, aki nem mellesleg a PBB tiszteletbeli tagja is, valamint Diego Sánchez, a La Liga régiós képviselője. Az első helyet végül nem a Vincze – Sánchez duóval felálló Dream Team, hanem a Pep Team hódította el, méghozzá hibátlan mérleggel. A végig jó hangulatban lezajlott focitorna végén az első három helyezettet díjazta a szurkolói klub elnöksége.

Kis frissítés után folytatódott az esemény 16 órától a Moha Caféban, ahol első körben megnyitó beszédek és egy kvízjáték, majd pedig Barçás múltidézés és sok-sok eszmecsere, ismerkedés, illetve beszélgetés várta a résztvevőket. A megnyitó beszédet Záborszky Iván, a Penya Blaugrana Budapest elnöke tartotta meg, aki önkritikusan megjegyezte, hogy „az Eurobarça révén eddig is a mi felelősségünk lett volna az, hogy életre keltsük az első magyar szurkolói klubot, ám eddig ez különböző okok miatt nem sikerült”. Ha viszont már megalakult az első magyar Barça-szurkolói klub, akkor már négy illusztris taggal tette azt meg, fejtette ki az elnök, ugyanis Vincze Ottó (ex-futballista, többek közt Barça B), Nagy László (kézilabdázó, a Barcelona kézilabdacsapatának egykori kapitánya), Hanga Ádám (kosárlabdázó, a Barça jelenlegi játékosa), valamint Carlos Kubala, Kubala László gyermeke is tiszteletbeli tagjai a Penya Blaugrana Budapestnek.

Az elnök ezen felül már a jövőbe is tekintett, és a PBB fő céljának a magyar Barça-szurkolók összefogása mellett azt tekinti, hogy „a Penya Blaugrana Budapest váljon Katalónián és Spanyolországon kívül a legnépesebb FC Barcelona szurkolói egyesületté”, ami a fenti számokat elnézve nem lehetetlen küldetés.

A megnyitó beszédek részeként Kocsis Tibor filmrendező és producer kapta meg a szót, aki jelenleg a Kubala László életéről szóló, egész estés dokumentumfilmen dolgozik. A filmrendező hangsúlyozta az egykori magyar legenda nagyságát, és fontosnak tartja, hogy az emlékét ma is őrizzük. Végül, de nem utolsó sorban a La Liga régiós képviselője, Diego Sánchez, aki egyébként az egész eseményen részt vett, zárta a beszédek sorát, és kiemelte, hogy a La Liga próbál valamit visszaadni abból, amit a magyar játékosok adtak neki az évek során, ezért igyekezett a jelenlétével a Ligát képviselni az eseményen.

A formális részt egy kvízjáték zárta le, mely során a résztvevők egy 40 kérdésből álló teszten mérték le a tudásukat az FC Barcelona történelmével és jelenével kapcsolatosan. Az első tíz helyezett között értékes nyeremények kerültek kiosztásra, majd az est informális része vette kezdetét, ahol a beszélgetésé, az ismerkedésé és a jó hangulaté volt a főszerep. A szervezők igyekeztek mindenkire gondolni, így a háttérben Barça-videók futottak a csapat legemlékezetesebb pillanataival, meccseivel és BL-döntők felelevenítésével, de volt lehetőség asztali focira vagy éppen egy-egy Xbox-konzolon lejátszott meccsre is.

A rendezvényt a katalánok 4-2-es, Sevilla ellen aratott sikere zárta, mely tökéletesen keretbe foglalta a végig remek hangulatban eltelt napot.