Interjú Toni Freirével a penya mozgalomról, múltról és jövőről

Július 25-27-ig tartják az elnökválasztás a Penyák Világföderációja, azaz minden nem katalán és spanyol székhelyű penyát átfogó föderációnál. Ebből az alkalomból kérdeztük Antonio Freirét, a föderáció eddigi elnökét a múltról és jövőről, hiszen ő is újra indul az elnöki posztért. 

A Penya Blaugrana Budapest, az eddigi egyetlen magyarországi penya is a Világ Föderáció alá tartozik szervezetileg.

Mit emelne ki az elmúlt évek munkájából, melyek voltak a legfontosabb eredmények?

„Strukturálisan is megalkottuk a világ föderációt, létrehozva az alapszabályunkat és a normatívákat, amelyek szabályozzák a működésünket. Ez azért volt fontos, mert ezek garantálják az egyenlő elbánás elvét minden egyes penya számára. Így tiszta, hogy melyek az egyes penyák jogai és kötelezettségei. Mindezek minden esetben elfogadásra kerültek a föderációnk közgyűlésein.”

Melyek a legfontosabb feladatok és reális célok a következő évekre?

“Először is az, hogy minden penya, attól függetlenül, hogy milyen távol van a föderációtól és a klubtól, érezze magát közel. Ebben a tekintetben az adott régiós felelősöknek óriási a felelősségük, mert nekik kell rögzíteniük minden információt az igényekről, tipikus jellemzőkről az adott térséget tekintve. Majd ezt elmondani az igazgatótanácsnak, hogy lépéseket tudjunk tenni, és minden régiónak azt kínáljuk, amire szüksége van. Az igények Kínában, Guatemalában, Brüsszelben vagy Miamiban nagy általánosságban hasonlóak, de a távolságok, a kultúra és más okok miatt vannak különbségek is, amelyeket ha kiismerünk, meg tudjuk erősíteni a culé szellemiséget az adott térségben.”

Milyen változások és újdonságok várhatók Európában?

“Dolgozunk egy kommunikációs terven valamilyen applikáción keresztül, mint a WhatsApp vagy a Telegram. Azt is gondoljuk, hogy tudunk rendezni egy nemzetközi, európai penya találkozót. De ugyanígy ebben a térségben is az adott térség vezetője fogja kommunikálni a rövid és középtávon létrehozható projekteket.”

Az FC Barcelonánál történt vezetés váltással lehet már látni változásokat, amelyek a Confederación Mundial de Penyesre és általánosságban a penya mozgalomra hatással lesznek?

“A mai napig nem volt megbeszélés a klub és a Confederación között. De biztosan hamarosan érkeznek hírek. Feltételezem, hogy nem fogunk észlelni nagy változásokat, mivel van egy aláírt együttműködés a két fél között. Laporta elnök úr úgy nyilatkozott, hog tiszteletben fogja tartani ezt az együttműködést, és természetesen hiszünk az elnökünk szavában, és az igazgatótanácsban.” 

Az FC Barcelona rossz anyagi helyzete miként hat a penya mozgalom lehetőségeire?

“Az evidencia, hogy mindenkire volt hatással a járvány. A penya mozgalom érzi ezt a tagjai számában, abban, hogy nem tudták megnyitni sokan a klubhelyiségüket, és így bevételektől estek el. Igyekeztünk segíteni úgy, hogy nem kértünk pénzt kivételesen a penyista kártyákért, azt pedig még vizsgálják, hogy lehetséges lesz-e újra alkalmazni ezt a kivételt.”

Vannak különleges találkozókra vonatkozó tervei penyisták számára, meccsekkel összekötve?

“A világ föderáció mindig mozgatórugója volt a találkozóknak és a meccsnapokon rendezett találkozóknak, de ez mindig függ a házigazda penyától is. Mi mindig ott leszünk, hogy támogassuk az ügyet ahogyan lehetséges.”