Rakitic: bár korábban nem így tűnt, de volt visszaút

Nyerésre áll Arthurral szemben - A Barcelona fontosabb minden másnál

 

 

 

Habár úgy nézett ki, hogy piacra kerül a januári átigazolási időszakban, Ivan Rakitic egyre nagyobb jelentőséggel bír a Barcelona számára, míg Arthur elvesztette korábbi szerepét. A Barca lábra kapott a horvát világbajnoki ezüstérmessel, aki mindent beleadott, hogy korábbi szerepét visszanyerje.

Véletlen vagy sem, más Barçát láthat a közönség, amióta Rakitic újra a pályán van. Nyilván amíg Messi játszik, nem lehet azt mondani, hogy a horvát középpályás kulcsszereppel bír, de amióta a Leganes elleni idegenbeli bajnoki 57. percében 1-1-es állásnál pályára lépett, folyamatosan tagja a kezdőcsapatnak, a csapat pedig csak nyer. Mindezek tetejébe pedig jobban és kiegyensúlyozottabban játszik.

Rakitic a Dortmund ellen tért vissza a kezdőcsapatba, és egy első percekben elkövetett veszélyes labdavesztést követően magabiztosan hozta le a mérkőzést.A Borussia-Atlético-Mallorca hármas ellen egy másik szinten játszó Barcelonát láthattunk, és Rakitic mindhárom mérkőzésen kezdett.  Jelenleg ott tartunk, hogy kiszorította Arthurt a kezdőből, mivel az ígéretes kezdet után a brazil középpályás aggasztó módon kezdte el elveszíteni a csapaton belüli szerepét. Az egészségügyi problémák és az edzői döntések erdejében Arthur észrevétlenül tűnt el. A legutóbbi négy mérkőzést tekintve csak a Wanda Metropolitanóban játszott, a Leganes, a Dortmund és a Mallorca ellen nem kapott lehetőséget. Valverde a szezon elején az ő és De Jong kezébe adta a csapat irányítását, a brazil pedig úgy tűnt, megbirkózik a feladattal. Az edző kérésére néhány méterre feljebb játszott és több passzt adott az ellenfél térfelén – két gólt is jegyez számos gólpassz mellett. De a folytonosság jelenleg hiányzik a játékából. 23 éves korára túl sok betegségen esett át, fejben sem van mindig ott teljesen, tavaly pedig kondícionális problémái is voltak – ez a három dolog túl sok Varverdének.

Mindeközben Rakitic szépen csendben átigazolási portékából kezdővé avanzsált. Hetekkel azután, hogy arra panaszkodott, hogy elvették tőle a labdát, és úgy érzi, távoznia kell januárban, visszaszerezte helyét a kezdőben. Lecserélésekor a szurkolók álló tapssal köszönték meg a játékát a Mallorca ellen, és már nem egyértelmű, hogy távozni fog. Többek között azért, mert nem nehéz felismerni azt a tényt, hogy a jelenlegi Barça fizikálisan kiegyensúlyozottabb, ha Rakitic is a pályán van. És ahogyan a horvát mondja: még mindig sokat tud adni. Biztosan nem fogja elfelejteni az elmúlt hónapokat, de a helyzete megváltozott. „Nincs számomra jobb hely. Címeket akarok nyerni, és az a csapat, amelyik a legtöbb címért harcba száll minden évben, az a Barcelona. Szóval ha itt játszom, nincs jobb hely számomra.” 

Természetesen azt nem lehet állítani, hogy Ivan Rakitic egyértelműen jobb játékos, mint Arthur. A horvát klasszis alapembere volt a 2015-ös triplázó csapatnak, amely egy sokkal direktebb, a korábbinál jóval kevesebb passzra, valamint az MSN zsenialitására épülő játékot játszott. A három csatár helyett valakinek a zongorát is kellett cipelnie, és bár Rakitic fontos helyzetekben – így a BL-döntőn is – szerzett gólokat, elsősorban a fizikumot biztosította a Luis Enrique által megálmodott középpályán. Arthur játéka sokkal inkább a Pep Guardiola edzette Barcelonába illene bele: egy kevésbé fizikális, jóval játékosabb stílus, ahol lábról lábra jár a labda, azt elveszíteni pedig vétek.

Elképzelhető, hogy Ernesto Valverde most úgy gondolja, hogy a csapat jelenlegi állapotához és stílusához a horvát középpályás illik jobban. Ugyanakkor ahogyan megfordult a helyzet az év elejéhez képest, Arthur helyzete sem reménytelen távolról sem: lesznek a jövőben olyan ellenfelek, ahol a labda „muzsikálása” többet érhet, mint egy rengeteget futó középpályás. Bármi is történik majd, Rakitic újfent megmutatta, hogy milyen az igazán profi játékos, és akarva akaratlanul is nagyon jó példát szolgáltat Arthur számára is. Néhány szomorúbb hangvételű nyilatkozatot leszámítva csendben dolgozott azon, hogy a legjobb napjait idézően játszhasson újra. A Barcelonánál az apró részletek számítanak igazán. Amikor kevesebbet játszott, visszatért Barcelonába a horvát válogatott összetartásáról. Problémája volt az Achillesével, és annak ellenére, hogy fontos számára a válogatott, nem játszott a nemzeti tizenegyben, hogy minél előbb játszhasson a Barçában. A Leganes ellen visszatért, és azóta kirobbanthatatlan a kezdőcsapatból. A hírek szerint Messi is boldog, mert akkor érzi igazán elemében magát, ha Rakitic a pályán van. Jelenleg úgy tűnik, nem most jön el az az időszak, amikor nélküle kell boldogulnia.

Megérkezett a Camp Nou 3D puzzle prémium változata nagy méretben, LED-es stadionvilágítással. Korlátozott készlet, csapj le rá amíg van!