Setién: “Az elsődleges cél a győzelem, de csak az eredménnyel nem elégszem meg”

Megtartotta a Granada elleni mérkőzést felvezető sajtótájékoztatóját

Az FC Barcelona újdonsült trénere, Quique Setién, aki tétmeccsen a Granada elleni, vasárnap esti bajnoki mérkőzésen fog debütálni a csapat kispadján, szombat kora délután megfogalmazta a főbb üzeneteket a média kérdéseire válaszolva. Setién jól futballozva akar nyerni, a fiatalok előtt nyitva áll a kapu, a játékosokat pedig nem focizni kell megtanítani, hanem bizonyos koncepciókat kell elsajátítaniuk, és arról, hogy ez megtörténjen, neki kell gondoskodnia.

“Nyilvánvalóan a Granada meg akarja ismételni az őszi találkozót. Lehetséges, hogy ezúttal is olyan jól fognak futballozni, így a lehető legkeményebb összecsapásra készülünk. Nehézzé fogják tenni a dolgunkat, semmiképpen sem lesz egyszerű összecsapás. Egyébként sem gondolom, hogy sok könnyű győzelmünk lesz. Egy-egy becsúszhat, de alapvetően mindig meg kell dolgozni a sikerért.”

Rosszul játszva nyerni vagy jól játszva kikapni?

“Mindig nyerni akarok. Ez az elsődleges cél. Ha viszont rosszul játszva gyűjtjük be a három pontot, akkor elégedetlenül megyek haza. Sosem fogom azt mondani a játékosoknak, hogy csupán az eredmény számít. Azt hiszem, mindannyian könnyen beláthatjuk, hogy ha egy csapat jól játszik, annak több esélye van nyerni, mintha gyengén futballozna. Mindig is azon fogok dolgozni, hogy a csapatom jól játsszon.”

 

 

Riqui Puig

Ez mind Puigra, mind pedig az összes fiatalra vonatkozik: meg akarom őket ismerni. Riqui egy nagyszerű futballista, mint ahogy a többiek is a B csapatban. Mindig ott lesz előttük a lehetőség, hogy meggyőzzenek. Sosem nevekben gondolkozom, hanem abban, hogyan teljesítenek az edzéseken. Könnyen lehetséges, hogy egy nap majd megleplek benneteket azzal, hogy egy fiatal a B együttesből a kezdőcsapatban lesz.”

Mit is jelent a Barça-filozófia?

Szerintem mindannyian tudjuk a jelentését. Nem is tudjátok elképzelni, mi mindenre képesek még ezek a játékosok. Meg fogtok lepődni. Mindenkinek vannak határai, és azzal főz, amije van, de bennük van a fejlődés lehetősége is egyben.

Bemutatkozó hét

“Nagyon jó heten vagyunk túl – őszintén szólva, sokkal jobbon, mint amilyenre számítottam. Amikor valahol bemutatkozol, mindig ott rejtőzik a bizonytalanság, hogy hogyan is fognak fogadni. Meglepett, mennyire hajlandóak is voltak együttműködni a játékosok. Nagyon elégedett vagyok azzal is, ahogyan dolgoztak, illetve azzal is, hogy mennyire odafigyeltek arra, amit mondtam. Minden fantasztikus volt.”

Az első helyen vette át a csapatot, nagy a nyomás

“Itt az elvárások óriásiak. A lehető legmagasabb célokért kell küzdened – ez van belekódolva ebbe az egyesületbe. Az viszont való igaz, hogy listavezető csapatnál ritkán van edzőváltás.”

Leo Messi és az állandó párbeszéd

“Való igaz, hogy beszéltem Leóval, mint ahogyan szinte mindenkivel. Nem fogjuk tagadni, hogy Leo egy különleges játékos. Ugyanakkor ugyanannyit beszéltem vele, mint Piquével vagy Netóval. Szinte mindenkivel beszélgettem erről-arról. Ez pedig mostantól bevett szokás lesz: érdekel a játékosok véleménye, illetve az, mit is gondolnak egy-egy szituációban. Szeretek vitatkozni és érveket váltani arról, amit esetleg javasolnak nekem. Ma például Arturóval beszéltem meg valamit, amit aztán kiválóan alkalmazott a tréningen. Ez tökéletes példája annak, ahogyan dolgozni fogunk. A párbeszéd folyamatos és teljesen kétirányú lesz.”

Törülközők többféle dizájnnal, Strandra vagy otthonra – csak döntsd el, melyik legyen!