Setién: „Imádom a játékosok hozzáállását és fogékonyságát”

Optimista a szezon végét illetően

Ősszel nem tudott nyerni a BL helyre pályázó Real Sociedad otthonában a Barcelona, egy nehéz mérkőzés viszont ezúttal is kinéz a csapat számára, hiába játszik a Camp Nouban. Erről Quique Setién, a Barça vezetőedzője is beszélt a találkozó előtti sajtótájékoztatón, valamint kiemelte a játékosok kiváló munkához való hozzáállását, illetve beszélt segédje, Eder Sarabia meccs közbeni kemény szavairól és a szezonnal szembeni optimizmusáról. 

A Real Sociedad

„Mindig a legjobb ellenfélre kell számítanod, amit pedig idén mutatnak, az kivételes eddig. A Sociedad egy olyan csapat, amelyik jól játszik, jó játékosai vannak, amelyik bármelyik csapat dolgát megnehezíti. Egy nagyszerű együttes, ezért kiegyenlített meccsre számítunk, ahol lesznek nehézségeink.”

Eder Sarabia kemény szavai és elnézéskérése a játékosok felé

„Az egyetlen dolog, amit helytelenül tett, az a közlés formája volt, mert az nem tetszett. Ezt szeretném tisztázni is, mert ellentmondásokra ad lehetőséget. Az értelmezése, amit mindenki meg tud tenni, csak annyi, hogy ez teljesen normális volt. Teljesen normális a pályán kiabálni, figyelmeztetni a játékosokat dolgokra. Ezt szeretem, egyáltalán nem zavar. Ami zavar, az a formája volt és ezt szeretném tisztázni. Amikor beszéltünk és elnézést kértünk, az elsősorban azért volt, mert vannak szavak, amiket nem lehet egy ilyen klubot képviselve használni. Mindenki megérti, ha az edzők ordibálnak. De megvan a kötelességünk, hogy egy stílust megtartsunk, mert gyerekek és mások is néznek minket. Állandóan a médiában szereplünk és oda kell figyelnünk az imidzsünkre. A háttérben, a kiabálások, mindig előfordulnak.”

A játékosok nem szívesen változnak

„A vereség mindig opció. Fájdalmas és ennél a klubnál még inkább. Felkészültünk rá, hogy legyőzzük a frusztrációkat és tovább lépjünk. Nincs kétségem afelől, hogy el kell nyerni a bizalmat. Amikor egy ilyen játékosokkal teli csapatot veszel át, akik mindent megnyertek és annyi mindent elértek már, ha egy új edző érkezik, látniuk kell, mit tud mindehhez hozzátenni. Egyeseket könnyi meggyőzni, másokat több időbe kerül. Ez az élet része, elnyerni a bizalmat és elmondani, hogy a tudásom segíteni fog nekik. Használni fogjuk az eszközeinket, hogy meccseket nyerjünk.”

Arthur Melo sérülése

„Fájdalmai vannak, elkezdte a kezeléseket és meglátjuk, hogyan alakul majd a felépülése.”

A Sociedad elleni meccstől vagy a barcelonai környezettől fél jobban?

„Egész nyugodt vagyok, mert úgy fogjuk elkezdeni a meccset, hogy túl leszünk már a legutóbbin, nem fog rajtunk nyomot hagyni. Madridban elkövettünk dolgokat, amiket jobban kell csinálnunk. Volt 7 gólszerzési lehetőségünk. Jól vagyunk, még versenyben vagyunk és reméljük egy nagyszerű meccset fogunk játszani, hogy megmutassuk ezt. Egy pont hátrányban vagyunk és még sok van vissza a bajnokságból.”

Tekintély a játékosok előtt

„Nincs ebben probléma, örülünk annak a keretnek, amelyikkel dolgozunk. Minden olajozottan megy. Minden alkalommal, amikor beszélünk, kivételes hozzáállással fogadják el, amit mondunk. Néhányan elmondják a véleményüket, azért, mert kikérjük, de semmi több. Mindenkinek egyértelmű a pozíciója. Mindent kivételes hozzáállással végeznek, látják, hogy vannak már területek, amikben jobbak lettünk.”

Nehéz idén a Liga

„Való igaz, hogy mindkét csapat számára nehéz lesz megnyerni minden meccset a végéig. A Liga nagyon nehéz idén, sokba kerül meccseket nyerni. De úgy gondolom jól vagyunk és motiváltak vagyunk azt a sebességet tartani, amit diktálni akarunk.”

A barcelonai időszak pozitívumai és negatívumai

„Ami mindenképpen pozitív, rádöbbenni a játékosok képességeire és a munka iránti fogékonyságukra. Imádom ezt a hozzáállást. Sokkal könnyebb, mint gondoltam. Ez volt a Las Palmasnál és a Betisnél is. Szeretek a meggyőzés erejével élni, de empatikus vagyok a játékosokkal, hogy a legjobbjukat tudják nyújtani. Egyelőre semmilyen problémám nem volt az öltöző kezelésében, boldog vagyok. A negatív oldalon egyelőre nem látok semmit. Szeretnék meccseket nyerni, tovább hangolni rengeteg dolgot, de ez a játék része.”

Kis különbség a Madriddal szemben

„Semmi nincs eldöntve, amíg a matematika mást nem mond. Ha elveszítünk 4-5 meccset, akkor probléma lesz. Optimista vagyok, mindig arra gondolok, hogy győzni fogunk. Aztán mindig lesz idő sírni.”

A koronavírus

Klopp szavai kivételesek voltak a témában. Nem tudom, miért tudna értékes lenni a véleményünk egy ilyen témában…”

Ansu Fati

„Az elején kiemelkedőbb volt, de most is egy opciót jelent. Viszont most különböző körülmények miatt látni kell, hogy más játékosok többet tudnak adni néhány konkrét dologban. Nagyon sok dolgot kiválóan csinál, másokban javulnia kell. Kivételes srác és keményen dolgozik.”

Umtiti és Lenglet

„Hasonló karakterek, de mégis különbözőek. Most Umtiti kap több lehetőséget, de boldog vagyok Lenglet miatt is, aki szintén sokat ad a csapatnak. Egyikőjüket sem részesítem előnyben, egyikőjük sem sokkal jobb, mint a másik.”