Suárez: „A Barçában a maximumot kell hoznod. Örülök, hogy eddig bírtam”

Luis Suárez csütörtökön búcsúzott el hivatalosan is a Barcelonától, az Atlético Madridhoz igazol. De még ezt megelőzően csütörtökön délután lehetőséget kapott arra, hogy méltóképpen búcsúzzon el a klubtól, a szurkolóktól, mindenkitől, akivel az elmúlt hat évében Barcelonában együtt volt.

Az eseményen a családja is vele volt, de az újságírók nem a helyszínen, hanem videó hívások útján tehették fel a kérdéseiket a járvány miatt. A kérdések előtt Suárez maga kezdett búcsúbeszédet, de ezt szinte elkezdeni sem tudta a sírás miatt, és a későbbiekben is többször megszakította a mondandóját, mert elérzékenyült a búcsú pillanatától.

A vitás kérdésekbe, a távozása zavaros, nehézkes körülményeiben szándékosan nem akart belemenni Suárez, az ilyen kérdésekre válaszolva el is ismerte, hogy ő most nem azért van itt, hogy ezt minősítse. Csak távozni akar, mint egy nagy játékos.

“Ez nagyon nehéz számomra. Minden, amit elmondok improvizáció lesz, nem készültem semmivel. Csak hálával tartozom a klubnak azért, hogy leigazolt, és folyamatosan bízott bennem. Nem volt könnyű elfogadni azt a helyzetet, tudva, hogy nem játszhattam, hogy mi történt előtte. Az edző és a társaim is csodálatosan kezeltek, és ezért mindig hálás leszek. Mindenki tudja, hogy milyen erőfeszítést tettem, hogy az álmomat valóra váltsam. Mindig azt mondtam, hogy ez a világ legjobb klubja. Tisztában vagyok azzal, hogy most véget ér ez korszak. Barátokkal távozok, mert sok évet töltöttem itt. Ezért boldog vagyok, úgy köszönök el a klubnál dolgozóktól, hogy lássák, elmegy egy játékos, de elmegy egy ember is, érzésekkel. A családom tudja, hogy mennyi küzdelmet és szenvedést is megéltem. Hogy a gyerekeim lássanak gólokat szerezni és trófeákat felemelni. Hogy lássanak a történelem legjobbja oldalán, és ez maradjon meg az emlékezetekben. Hálával tartozom a közönségnek is mindenért.”

Minden jobban alakult annál, mint ahogyan egykoron a bemutatásán remélte?

„Idejönni és beteljesíteni az álmot, hogy a Barçában játsszak, csodálatos volt. Valóban egy valóra váltott álom. Soha nem gondoltam volna előre, hogy ilyen számokat fogok elérni. A Barçában folyamatosan a maximumot kell hoznod, és arra büszke vagyok, hogy ennyi ideig bírtam.”

Melyik pillanatot emelné ki?

“Nagyon sok szép pillanat volt, trófeák, de rossz pillanatok is akadtak természetesen. Az első bajnoki címet emelném ki, és a BL-t, gólt is szerezve a döntőben. Azt, hogy csodálatos játékosokkal játszhattam együtt, akiket korábban csak a Play Stationben láttam.”

Gondolta korábban, hogy így fog zajlani a távozás folyamata? Van valaki, aki nem jól végezte a dolgát?

“Nekem most büszkének kell lennem. Lesznek emberek, akik egyet akarnak érteni, mások pedig nem. Most nekem váltanom kell fejben, és hálásnak lenni a Barçának azért, hogy felejthetetlen pillanatokat élhettem át.”

Őrült hónap után vagyok. És most elválik egymástól két “testvér”. Ki volt a felelős azért, hogy így történt?

“Abban egyet értek, hogy valóban egy örült hónap volt, nagyon sok minden elhangzott, amire senki nem gondolt korábban. Kitaláltak dolgokat, kiszivárogtattak dolgokat, amik nem igazak. Néha valakit elkeserít mindez, de meg kell próbálni ettől az egésztől távol maradni. Amikor valaki a Barcelonához igazol, mindenki azt mondja, hogy vigyázz Leóval, támadók vagytok mindketten… és az lett a dolog vége, hogy most Leonak okoz rosszat a csatár.”

Úgy gondolja, hogy tudna még adni a Barçának?

“Ezt már átgondoltam, de ez már a múlt. Nyilvánvalóan képesnek érzem magam arra, hogy versenyezzek a LaLigában, tele vagyok kedvvel, sokkal inkább egy sérülés után, ami egy keserédes érzés. De előttem áll egy új cél, hogy bizonyítsam, továbbra is versenyképes tudok lenni.”

Minek örülne, hogyan emlékezzenek önre a szurkolók?

“Azzal az érzéssel, hogy hoztam azt a szintet, amit elvártak tőlem, hogy igazoltam a várakozásokat. Felülmúltam olyan játékosokat, akiket soha nem gondoltam volna, hogy felülmúlhatok. Elégedett vagyok, hogy szép számokat értem el.”

Várta Koeman hívását?

“Amikor az edző hívott, már vártam, mert már mondták előtte. El tudom fogadni, ahogyan eleinte is mondtam, volt szerződésem, és továbbra is edzeni akartam. Azt mondtam neki, hogy szeretnék továbbra is edzeni, egészen addig, amíg megoldást találunk a helyzetre.”

Hogyan, mikor és ki vetette fel a lehetőséget, hogy írjon alá az Atlético Madridnál?

“Ironikusan hangzik, de amikor a Barça jelezte felém, hogy nem számolna velem, nagyon sok hívás érkezett. Én éreztem magamban az erőt, hogy harcoljak csapatokkal, mint a Madrid és az Atlético.”

Elképzelte már magát, hogy a Barcelona ellen játszik?

“Nem. Még nem búcsúztam el. Izgatottan megyek el, mert kihívást jelent a számomra. Már mondtam valakinek, hogy ők jól ismernek engem, és én is jól ismerem őket. Szép dolog lesz.”

Milyennek találja a Barçát most?

“Amit lehet látni az edzéseken az olyan, mint bármilyen szezon elején. Nagyon sok fiatal van, és ez sokat számít. Szerintem most több variációs, rotációs lehetőség lesz, mint volt korábban. Szerintem jó éve lesz a Barçának, és a fiatalok érjenek el nagyon sok szép dolgot.”

Ha valamit fel kellene róni hibaként, szemrehányásként, akkor mit kellene?

“Nekem, vagy a…? (Oldalra biccent, ahol Bartomeu elnök korábban ült) Én sok szempontból tudok önkritikát gyakorolni. Megtörtént velünk kétszer, háromszor, négyszer a Bajnokok Ligájában. Tanulnunk kell belőle. Profi játékosok vagyunk, hogy tanuljunk mindenből. De magamnak nem tudok felróni semmit. Mindenki tudja, hogy fájdalmakkal játszottam, sérülésekkel, és ezt értékelem. Büszkén távozom úgy, hogy bekerültem a klub történelmébe, és hogy úgy, olyan módon megyek el, ahogyan elmegyek.”

Kire gondolt?

“Mindenki úgy magyarázza, ahogyan akarja. Nem fogok senkinek rossz érzést kelteni. Úgy megyek el, mint egy nagy játékos, aki történelmet írt ebben a klubban.”

fc barcelona maszk

Hiányzott önnek egy kicsit több szeretet? Nem ön viszi el a balhét azok után, ami történt?

“Szerintem minden játékosnak adott a pillanat, és ha a klub vagy a játékos azt gondolják, hogy eddig jutottunk el együtt, akkor ezt el kell fogadni. Ahogyan akkor is el kell fogadni, ha egy játékos mondja ezt. Nehéz elfogadni, de el kell. Ezek furcsa pillanatok. Ha valakinek családja van, akkor nehezebb elfogadni, de el kell fogadni.”

Mit tanácsolt Önnek Messi?

“Jól ismerjük egymást. Leo tudja, hogy mit gondolok, és én is, hogy ő mit gondol. Elég nagyok vagyunk ahhoz, hogy tanácsokat adjunk egymásnak.”

Mit mondott akkor, mikor megtudta, hogy az Atléticóba igazol?

“Ezek nyilvánvalóan furcsa dolgok. De majd meglátjuk, hogy mi fog történni a jövőben. Játszottunk már egymás ellen Uruguay – Argentína meccseken. Ez nem változtatja meg a kapcsolatot vagy az érzéseket.”

Mit mondana a socióknak?

“A socióknak azt, hogy örökre hálás leszek a támogatásukért, amit azóta éreztem, hogy ide igazoltam. Átéltem rossz pillanatokat, és mindig támogattak. Ez pedig alapvetően fontos.”