Koeman: „Jövőre minden szempontból jobbak leszünk”

A holland szakember szavai az Eibar elleni meccs előtt

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman a kedd esti Eibar elleni hazai bajnoki mérkőzést megelőzően beszélt Lionel Messi Jordi Évolénak adott interjújáról, amelynek az első része ITT megtekinthető (a másodikkal jövünk hamarosan), arról is, hogy Leo hiányában szüksége lesz a csapatának arra, hogy a játékosok a legjobb teljesítményüket nyújtsák majd a mérkőzésen, illetve nyilván szeretnék három ponttal és egy győzelemmel zárni a 2020-as évet.

Mit gondol, a csapat be tudja fejezni ezt az évet egy győzelemmel?

„Az Eibar egy nagyon versenyképes csapat, sokszor nagy nyomást helyeznek az ellenfelükre, ezt is figyelembe véve jól kell majd játszanunk, ahogyan azt az előző mérkőzésünkön is tettük. Amennyiben nem így lesz, akkor egy nehéz találkozóra számíthatunk.”

Miért nem fog játszani Messi?

„Leo kellemetlenséget érzett a jobb bokájában, így nem tudott az edzéseken részt venni, illetve emiatt játszani sem tud majd holnap. Így még két nap szabadságot adtunk neki. A mérkőzés után visszatér majd Barcelonába. Az orvosok pihenést javasoltak a számára.”

Tudott Messi interjújáról?

„Élőben nem láttam, de a sajtóban olvastam. Szerintem tökéletes volt, ahogyan elmagyarázta a véleményét. Mindig is nyugodt voltam vele kapcsolatban, és ez most sem változott. Nem tudjuk befolyásolni a döntését, és a lehető legtöbbet kell kihoznia belőle. Meglátjuk, mi fog történni.”

Messi azt mondta, hogy az Ön érkezése egy jó döntés volt. Mit gondol erről?

„Nem mintha ez megnyugtatna, de nagyra értékelem a szavait, mert ez nagyon fontos. Bárki szereti, ha jó véleménnyel beszélnek róla. Továbbra is ugyanaz az ember vagyok, aki megpróbálja előrelendíteni a csapatot ebben az átmeneti évben.”

Ha Pochettino valóban a PSG vezetőedzője lesz, akkor ez megkönnyítené Messi Párizsba igazolását?

Nem tudom. Nem tudom, hogy igazak-e azok a hírek, amik a sajtóban megjelentek. Messi edzőtől függetlenül fogja eldönteni majd a jövőjét. Ez egy olyan döntés lesz, amelyben a családjának is nagy szerepe lesz. Két hónap múlva pályára lépünk ellenük, hosszú út áll előttünk.”

Jól fel tudtak készülni a mérkőzésre?

„Három edzésünk volt korábban, az első egyéni volt. A szünetek szükségesek, hogy kicsit kikapcsoljunk. Két edzésünk volt, és a szünet nem jelent problémát. Ha gondot jelentett volna, akkor nem töltöttünk volna el négy napot a családunkkal a karácsonyi ünnepek során.”

Dembélé a sérülését követően visszatérhet a keretbe?

„Holnap fogunk keretet hirdetni [a sajtótájékoztató tegnap volt, Dembélé azóta keretbe került és játszhat – a szerk.], de Ousmane jól van, és ugyanolyan tempóban dolgozik, mint a többiek. Elvileg visszatérhet a keretbe, igen.”

Lesz egy lista azokról a játékosokról, akik télen távozhatnak?

„Azokról a dolgokról, amelyeket javítani kell beszélünk a technikai stábbal, de nincsen semmi végleges döntés egyelőre. Vannak olyan játékosok, akik kevésbe a csapat meghatározó tagjai. A mi feladatunk felkészülni az új elnökség megérkezésére és véglegesíteni a lépéseket.”

A 3-5-2-es fellállás holnap is látható lesz?

„Sokat beszélnek az emberek a rendszerekről, de sokkal fontosabb a játékosok hozzáállása és ahogy dolgoznak a meccsen. Bármelyik rendszer lehet támadó és ellenkezőleg, védekező is. A jó dolog az, hogy folyamatosan változtatjuk a rendszerünket, ez pedig az éppen aktuális ellenfélben is kétségeket ébreszt.”

Hogyan befolyásolja a rendszert az, hogy Messi nem lesz a pályán?

„A hiánya a minőség és a kapu előtti eredményesség tekintetében is számottevő, és ő az egyik fontos hiányzója lesz a holnapi meccsnek, de nem rá építjük a rendszert. Vannak játékosok, akik abban a pozíciókban játszhatnak majd, és remélhetőleg jó teljesítményt fognak majd nyújtani.”

Ez azt jelenti, hogy Griezmann Messi posztján fog majd szerepelni?

„Hiányzik egy játékosunk, akinek a gólérzékenységére nagyon nagy szükségünk lenne, emiatt fontos lesz, hogy a többi játékos a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa majd a pályán.”

Hogyan értékeli az évet egyéni szinten?

„A kezdet csendes volt, mert szövetségi kapitány voltam, több szívproblémám is volt, majd jött a koronavírus. Most azon a helyen vagyok, ahol szerettem volna lenni, de ez is bonyolult. Jövőre minden szempontból jobbak leszünk.”

Szüksége van-e Pedrinek a támogatásra, hogy ilyen fiatal korban ne szálljon el a sok dicsérettől?

„Abból, amit eddig megismertem a személyiségéből, ő egy kiváló példa arra, hogy kell kezelni azt, ha valaki ennyi idősen ilyen jó. Igyekszünk segíteni, tanácsot adni neki, de ő egy szerény családból származik, és pontosan tudja, mit kell tennie, és tudja, hogy semmi sem készen kapott. Nagy jövő áll előtte, ha tovább is így dolgozik.”

Fontolgatja, hogy Riqui Puig, Umtiti és Firpo is távozzon?

„Arra készülünk, hogy lehetőségeket adjunk a fiataloknak, akik fél évet egy másik csapatban játszhatnak, de a döntés a játékoson múlik. Felkészülünk és remélhetőleg egy hét múlva véglegesíthetjük majd őket.”

Játékos korában egyértelmű volt, hogy edző lesz? Mert Messi az elmondása szerint inkább sportigazgató akar lenni, mint edző. 

„Ezt mindenkinek a karrierje vége felé át kell gondolnia. Ha azt mondta, hogy inkább sportigazgatóként képzeli el magát a jövőben, akkor ez is rendben van, és ez jót tenne a klubnak is, mert ő egy sztár és megvan a kellő tapasztalata is, ami szükséges ahhoz, hogy egy ember ezt a pozíciót betöltse.”

***