Koeman: „Liga? Csak akkor veszítjük el, ha egy meccsünk van hátra és négy pontos hátrányban vagyunk”

A holland szakember szavai a Granada elleni meccs előtt

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman a szombat esti Granada elleni idegenbeli bajnoki mérkőzés előtt beszélt az előttünk álló téli átigazolási időszakról, ahol a holland szakember elmondása szerint több pozícióban is szükség lenne erősítésre, ugyanakkor megérti, ha a klub anyagi helyzete miatt erre végül nem adódna lehetőség.

Elmondta azt is, hogy vannak olyan játékosok, akik jobban járnának, ha távoznának a több játéklehetőség reményében a januári átigazolási időszakban.

A javulás folytatódhat?

„Ez egy másik mérkőzés, nem lehet messzire menő következtetéseket levonni az előző meccs eredményéből, mert egy másik ellenféllel fogunk találkozni egy új helyszínen. Ha nem nyújtunk a csapattól elvárt teljesítményt, akkor az megnehezítheti számunkra a mérkőzést.”

Menetrend

„A legjobb az, ha mérkőzésről-mérkőzésre haladunk. Nem vagyunk olyan helyzetben, hogy a Szuperkupára gondoljunk, amikor holnap vár ránk egy találkozó. A jelenlegi helyzetünk arra késztet minket, hogy mindent megtegyünk a soron következő összecsapás megnyeréséért.”

LaLiga

„Volt egy erős hetünk idegenbeli mérkőzésekkel, úgy pedig különösen, ha ezeket összevetjük más idegenbeli meccseinkkel. Fel kell ébrednünk és ezek a meccsek jelek voltak mások számára, hogy tudunk jól játszani idegenben. Először önmagunknak, majd másoknak. Még mindig veszíthetünk mérkőzéseket, de nem engedhetjük meg magunknak, hogy pontokat veszítsünk. Ugyanakkor ez nagy nyomást is helyez ránk, hogy tudjuk, nem veszíthetünk. Általában minden szezonban előfordul, hogy egy csapat kikap, de a jelenlegi helyzetünk miatt nem engedhetjük meg magunknak hogy ez többször megtörténjen.”

Pedri akár az Eb-re is kijuthat?

„Nem én döntök a kérdésben. Sok pozitív dolgot mondhatunk el az eddigi karrierjéről. Senki nem számított rá, hogy minden meccsen játszani fog majd, de megérdemli. Fiatal kora ellenére úgy tűnik a játékát elnézve, mintha már évek óta a csapat tagja lenne. Bár minden fiatal játékoshoz hasonlóan, neki is lesznek hullámvölgyei. Nincs kétségem afelől, hogy tovább fog fejlődni. Ez azonban hosszabb időt is igénybe vehet, nem szabad túl gyorsan haladnia.”

A Barcelona a Cornellát kapta a Copa del Rey nyolcaddöntőjében

„Nem lepett meg az Atlético elszenvedett veresége ellenük, mert minden országban előfordul, hogy az ehhez hasonló mérkőzések néha nagyon nehézzé válnak. A Cornellá megérdemelte a győzelmet. Ha nem egy jó napot fogsz ki, akkor nehéz lehet. Ez számunkra egy jel, bár a sorsolás remek, mert nem kell sokat utaznunk. És akkor ott van még a műfüves pálya is. De előttünk állnak addig még más mérkőzések is, amelyek a lehető legnagyobb figyelmet igénylik.”

Umtiti

„Hosszú ideig volt távol a csapattól és emiatt nem is játszott. Adtunk neki néhány játékpercet. Lenglet hiányában [eltiltás miatt nem játszhat majd – a Szerk.] Mingueza és ő is játéklehetőséghez juthatnak majd. Erről a mai edzés után döntünk majd.”

Lehetséges távozók

„Azok a játékosok, akikkel nem számolok, ezt már tudják. Ramón Planes közölte velük a hírt, mert ez az ő feladata. Egyesek számára, nevek megnevezése nélkül a fiatalságuk miatt jobb lenne, ha egy másik csapatban játszanának a továbbiakban. A fiataloknak rendszeres játéklehetőség kell, nem lehetnek úgy egy évig, hogy nincsen elég meccs a lábukban.”

Dembélé fejlődése

„Az ő esetében nagyon fontos kiemelni a fizikai állapotát, mert négy év leforgása alatt nagyon sokszor volt sérült. Tudjuk, hogy remek képességekkel rendelkezik, de jó fizikai állapotban kell lennie. Remélem, a továbbiakban is így folytatja. Boldog. Nagyon kedvelem őt, mert más képességei vannak, mint Griezmannak, Trincaonak vagy Leónak. Mindkét szélen jó teljesítményre képes.”

Téli átigazolások

„Fontos az idei szezonban ez az időszak, mert több pozícióban is nagyobb versenyhelyzetre és nagyobb hatékonyságra lenne szükségünk az ellenfél kapuja előtt. De megértem a klub helyzetét. Ha nem lesz lehetséges igazolni játékosokat, akkor várni fogunk vele a következő évig.”

Messi most boldogabb

„Dühös, ha elveszítünk egy mérkőzést, ugyanúgy, mint én. De mindig mindent megtesz a csapatért. A legutóbbi találkozón sokat segített nekünk, de nem normális, hogy mérkőzésenként három gólt szerez, mert mindig más az éppen aktuális ellenfél, és ott vannak még többek között a kapusok is, akik befolyásolhatják ezt.”

A Real és az Atlético gyengeségei

„Mindig azt nézem a bajnoki tabellán, hogy ki az első, nem azt, hogy melyik csapat a második vagy a harmadik. Ez bonyolult kérdés, mert az Atlético egy nagyon erős csapat, kevés gólt kapnak és vannak olyan játékosaik elöl, akik képesek mérkőzéseket nyerni a csapatnak. Mi ráadásul nem veszíthetünk el sokkal több pontot. De csak akkor veszítjük el a bajnokságot, ha már csak egy mérkőzésünk van hátra és négy pontos hátrányunk van a riválisunkkal szemben.”

A Frenkie de Jong játékában való változás

„Vannak olyan játékosok, akik remek képességekkel rendelkeznek, de ez sok mindentől függ. Arról beszélgettünk vele, hogy hol van a legnagyobb szükségünk rá. És szükségünk van labdarúgókra annak érdekében, hogy az ellenfél kapuja előtt is veszélyes lehetőségeket tudjunk kialakítani. Pedri például több poszton is játszhat, de szabadon. Nekik, akárcsak Messinek és Griezmann-nak sok területük van arra, hogy szabadon mozogjanak a pályán. Szükségünk van olyan középpályásokra, akik nyolc-tíz gólt szereznek a szezonban.”

Griezmann

„Mindenkinek magabiztosnak kell lennie, de ez a folyamat minden játékos esetében önmagában kezdődik meg. Bármennyit is beszélek vele… gólokat kell szereznie, hogy bízhasson önmagában.”

A választások esetleges elhalasztása

„A legjobb az lenne, ha erre minél hamarabb sor kerülne, mert ez teret, lehetőséget, időt biztosítana számunkra a terveink megtárgyalásához és eléréséhez. De ha ez nem lehetséges, akkor nem lehetséges. Az egészség az első.”

***