Koeman: „Nem mi vagyunk a favoritok, de nincsen egyértelmű esélyes”

A holland szakember szavai a Real Sociedad elleni meccs előtt

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman a szerda esti Real Sociedad elleni Spanyol Szuperkupa elödőntő előtt elmondta, hogy nem ezt a sorozatot lenne a legfontosabb megnyernie a csapatának, de ha már az elődöntőben vannak, akkor a játékosok a legjobb teljesítményüket fogják majd nyújtani a pályán, illetve arról is szót ejtett, hogy szerinte nincsen olyan csapat, amely favorit lenne a végső győzelem szempontjából.

Mit gondol, hogy az elődöntőben egy olyan ellenféllel találkoznak majd, amely ellen nemrég játszottak?

„A Real Sociedad esetében egy nagyon erős, versenyképes csapatról beszélünk. Szeretnek nyomást gyakorolni, és vannak remek elképzeléseik, amelyekkel képesek veszélyt jelenteni az ellenfél kapuja előtt. A két csapat előző mérkőzésén a második félidőben sok problémát okoztak nekünk.”

A Szuperkupa egy erőpróba a csapat számára, amelyből kiderülhet, hogy milyen messzire juthat majd a Barça ebben a szezonban?

„Négy különböző sorozat van, ahol trófeákat nyerhetünk. Fenn szeretnénk tartani az előző mérkőzéseken látott játékunk képét, egyre jobban fejlődik a csapat és ez egy remek lehetőség arra, hogy megmutassuk, jó úton haladunk.”

Hogy van Messi?

„Az elmúlt mérkőzésen kellemetlenséget érzett, de nem ő volt az egyetlen játékos, akinél hasonló jelek jelentkeztek. Úgy tűnik, hogy játékra alkalmas állapotban lehet majd, ugyanúgy, mint Araújo.”

Mi a következő lépés a fejlődés érdekében?

„Az a feladat, hogy ugyanolyan hatékonyak legyünk elöl az ellenfél kapuja előtt, mint az előző találkozón, és ez nem normális, nem sikerülhet mindig. Támadásban egyre jobbak vagyunk, mert több játékos érkezik a középpályáról a második hullámba, ami pedig a védekezést illeti, nagyszerű teljesítményt nyújt a csapat.”

Egyetért Laporta véleményével, miszerint az lenne a legjobb, ha a klub a lehető legkevesebb ideig maradna elnök nélkül?

„Ebben a tekintetben igen, de fontos, hogy minden a helyén legyen, az elnök ügyében is. De a koronavírus miatt egy bonyolult időszakban vagyunk most, és az egészség a legfontosabb.”

Mennyire fontos a Szuperkupa megnyerése?

„Fontos, de az én meglátásom szerint nem ez a legfontosabb, mert vannak más, nagyobb jelentőséggel bíró sorozatok is, de az elődöntőben vagyunk és van bennünk egy olyan mentalitás, hogy mindig a legjobb teljesítményt nyújtsuk a pályán. Ha ez megvalósul, akkor a döntőbe is bejuthatunk.”

Hogy van Araújo?

„A kerettel fog edzeni, az ő esetében még várnunk kell, de bízom benne, hogy játékra alkalmas állapotban lesz és ott lehet majd a pályán. Elvégezte azokat az egyéni feladatokat, amiket kiadtunk neki.”

A csapat jobban alkalmazkodott az új rendszerhez?

„Jobban koncentrálunk labdával és labda nélkül is. Sok minden javult. A középpályások is részt vesznek a csapat akcióiban és az ő megjelenésük az ellenfél kapuja előtt mindig eggyel több opciót jelent számunkra. De ez egy olyan dolog, amit már korábban is megpróbáltunk megvalósítani, ugyanakkor ez önbizalom kérdése is.”

A Barça a sorozat legfőbb esélyese?

„Szerintem nem, de ez nem csupán a csapatok pillanatnyi formájától függ. A Real Sociedad továbbra is a spanyol bajnokság egyik legjobb csapata, ha a játékukat vesszük alapul. Négy erős csapat vesz részt ezen a tornán. Nem mi vagyunk a favoritok, de nincsen egyértelmű esélyes.”

Egy továbbjutás esetén akár El Clásico is lehet a döntőben

„Várnunk kell. Először le kell majd játszanunk az elődöntőt és megnyerni. Nagyon jól kell játszanunk ahhoz, hogy győzelemmel tudjuk majd zárni az összecsapást.”

Abban az esetben is érkezhetnek új játékosok, ha végül a választások elhalasztása mellett döntenek?

„Fel kell készülnünk erre a forgatókönyvre is, de nem én döntök ezzel a témával kapcsolatban. Fontos, hogy minden a helyén legyen, de nem én döntök és csak azzal foglalkozom, hogy felkészítsem a csapatot a holnapi mérkőzésre.”

Neto játéklehetőséghez juthat majd?

„Ha minden a terv szerint alakul, akkor nem sokat fogunk változtatni a csapatunkon. A legjobb játékosokat fogjuk majd a pályára küldeni.”

***