Koeman: „Ha nem nyerünk semmit, vállalom a felelősséget”

A holland szakember szavai a Sevilla elleni meccs előtt

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman a szombat délutáni Sevilla elleni bajnoki mérkőzést megelőzően beszélt a sérülését követően visszatérő Araújo állapotáról, illetve szót ejtett arról is, hogy a csapata hogyan várja a Sevilla elleni mérkőzéseket, ugyanis rövid idő leforgása alatt kétszer is találkoznak majd egymással a felek: szombaton a bajnokságban, szerdán pedig a Copa del Rey elődöntőjének visszavágóján. 

A csapat hogyan néz szembe a következő két mérkőzéssel, amit a Sevilla ellen játszik?

„Két különböző sorozatban fogunk találkozni velük. Megpróbáljuk megnyerni mindkét találkozót. A Copa del Rey elödőntőjének visszavágóját kétgólos hátrányból fogjuk kezdeni, holnap pedig arra fogunk törekedni, hogy folytassuk a remek sorozatunkat a spanyol bajnokságban és hogy nyomást gyakoroljunk a listavezetőre.”

A sérülését követően visszatérő Araújo kezdőként is pályára léphet majd?

„Minden egyes játékosnak lehetősége nyílhat a játékra, aki a keret tagja. Holnap reggel fogunk majd dönteni erről is. Meglátjuk.”

Mit jelent a csapat számára Araújo visszatérése?

„Ronaldnak remek szezonja volt eddig. Az ő esetében egy fiatal játékosról beszélünk, aki minden mérkőzésen tanul. Megmutatta, hogy nagyszerű a fizikai párharcokban és az is fontos, hogy ő egy erős és gyors játékos. A védekezés tekintetében nagy mértékben hozzá tud tenni a csapat játékához, azonban még javulnia kell bizonyos helyzetekben, amikor nála van a labda.”

Ez a legfontosabb hét, amióta a Barcelonánál tevékenykedik?

„Ezzel nem teljesen értek egyet. Minden csapat hétvégi mérkőzésén nagy a tét. A nyomás így minden együttes esetében egy megjelenő tényező. Minden egyes találkozón nyomás alatt vagyunk.”

Az elnökválasztás utolsó szakaszába lépünk hamarosan, várja már?

„Először is én nem fogok szavazni, mert nem hiszem, hogy szavaznom kellene. Most minden egyes nap az elnökjelöltek bemutatják a projektjüket a jövőre nézve. Nekem ebben a helyzetben meg kell várnom, hogy kiderüljön, kik mellett döntenek majd a sociók. Amikor már ismert lesz az eredmény, akkor fogok majd foglalkozni ezzel a dologgal.”

Ha a Barcelona nem nyer egyetlen trófeát sem ebben a szezonban, akkor mi lesz önnel? 

„A Barcelona edzője mindig nagy nyomás alatt van. Ha nem nyerünk, tudom hogyan működnek ezek a folyamatok mert már hosszú évek óta benne vagyok a fociban és vállalom, hogy a felelősség az enyém. Soha nem gondolok arra, hogy veszítettünk, mindig a győzelemre gondolok. Nem tudom, hogy mi fog történni, ugyanakkor lesz még idő, hogy erről beszéljünk. Optimista vagyok.”

Észrevette a változást, amelyet az idősebb játékosoktól várt?

„A kezdetektől fogva szeretnék a kezükbe venni az irányítást, de segítségre van szükségük. Messinek 17 gólja van, a többi támadónknak pedig együtt van ugyanennyi. Segítségre van szükségünk elöl. Mindenkinek felelősséget kell vállalnia, nem csupán az idősebb játékosoknak.”

Volt idejük megnézni, hogy mi történt az első félidőben az Elche ellen?

„Igen, kielemeztük a dolgokat és beszéltünk róla. A mérkőzések során vannak hullámvölgyek.”

Mennyire befolyásolhatja a csapatot az, hogy rövid időn belül kétszer is a Sevillával találkozik?

„A probléma az, hogy a héten pihenhettek, mi pedig nem.”

***