Koeman: „Amelyik csapat nyer, az nagyobb önbizalommal tekint majd a hátralévő meccsekre”

A holland szakember szavai az El Clásico előtt

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman a szombat esti Real Madrid elleni bajnokit megelőzően többek között elmondta, hogy az El Clásico egy fontos találkozó lesz majd a bajnoki cím megnyeréséért folytatott harcban, illetve arról is szót ejtett, hogy szerinte a két csapat idei első meccsén is jobban játszott a Barcelona, de akkor a helyzetkihasználás tekintetében nem voltak hatékonyak.

A csapat hogyan néz majd szembe a mérkőzéssel?

„A csapat nagyon magabiztos. Egy nagyszerű mérkőzésnek nézünk élőbe egy olyan együttes ellen, amely a szezon során sokat fejlődött. Azért harcolunk, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el és megnyerjük a spanyol bajnokságot. Ebből a szempontból is ez egy fontos találkozó.”

barcelona termékek el clasico akcio 2-t fizet 3-at vihet

Ez lehet az egyik olyan mérkőzés, amelynek a legnagyobb jelentősége lehet a bajnoki cím szempontjából?

„Az elért eredmény a meccs után még nem lesz sorsdöntő jelentőségű. Még sok nap és sok mérkőzés van hátra. Kötelező megnyernünk az összes találkozónkat, de az igaz, hogy az az együttes, amelyik szombaton nyer, jobb hangulatban és nagyobb önbizalommal tekint majd a hátralévő összecsapásokra.”

Piqué és Sergi Roberto is visszatért a keretbe a sérülésüket követően, kockáztat majd a játékukkal? 

„A remek képességeik és a személyiségük miatt két fontos és meghatározó játékosokról beszélünk. Még nem vették fel a ritmust a többiekkel, ugyanis nem játszottak az elmúlt időszakban, de jó fizikai állapotban vannak. Nagyon izgatottak és szeretnének segíteni a csapatnak. Fontos, hogy lehetőleg minél több játékosunk álljon a rendelkezésünkre.”

Piqué annak ellenére játszani fog, hogy nincsen 100%-os állapotban?

„Ez az adott mérkőzéstől és helyzettől függ. Az én meglátásom szerint minden játékosnak tökéletes állapotban kell lennie ahhoz, hogy játéklehetőséghez jusson. De vannak olyan játékosok, akik a személyiségükből adódóanm vagy mert a csapat kapitányai, fontos, hogy ott legyenek a meccseken.  Az a dolgom, hogy a megtaláljam a legjobb 11-et, amivel jó eredményt tudunk elérni.”

Melyik csapat érkezhet jobb állapotban a meccsre?

„Az El Clásico más, mint a többi találkozó. A Barcelona nagyon jól teljesít és az elmúlt időszakban rengeteg pontot szerzett a spanyol bajnokságban és holnap is a győzelemért fogunk küzdeni. A Real Madrid pedig Real Madrid. Nem a legjobb helyzetben vannak, de küzdenek a Bajnokok Ligája és a Liga megnyeréséért is. Nem értek egyet azokkal, akik kritizálják őket. Nagyszerű játékosaik vannak.”

Mit vár a Real Madridtól, három vagy négy védővel fognak majd játszani?

„Több rendszerben is pályára léptek. A feladatunk az, hogy felkészítsük a csapatot a találkozóra, attól függetlenül, hogy az ellenfél milyen felállást alkalmaz majd.”

Frenkie de Jong a középpályán vagy a védelemben játszhat majd?

„Az a jó Frenkieben, hogy különböző pozíciókban is tud játszani. Az ő esetében egy olyan játékosról beszélünk, aki egy ideje már megmutatja, hogy képes felérni az ellenfél térfelére és veszélyt is tud jelenteni rájuk. Sokat tud hozzátenni a Barcelona játékához, akár a védelemben, akár a középpályán szerepel. Még beszélnem kell a játékosokkal, de Frenkie képes bárhol játszani.”

Milyen érzések kavarognak a csapatban?

„A válogatott szünet valamilyen szinten befolyásolhatják az együtteseket, de ugyanez történik a csapatok jelentős részével is. Ezen a héten volt időnk felkészülni a mérkőzésre. Most nagyon fontos az, hogy megfelelő energiát tudjunk majd ráfordítani a meccsre és hogy friss állapotban legyünk. Ez egy olyan mérkőzés, amelynek nagy jelentősége lesz a Liga megnyeréséért folytatott harcban. A tabella élén lévő mindhárom csapatnak van esélye az élen végezni. A Valladolid megmutatta, hogy ezen a szinten nincsenek egyszerű összecsapások.”

 

 

Ramos és Varane sem állhat majd Zidane rendelkezésére [előbbi sérült, utóbbi pozitív koronavírus-tesztet produkált – a Szerk.]

„Számukra fontos hiányzók lesznek. De nekünk is vannak játékosaink, akik hosszú ideig nem álltak rendelkezésünkre, elég csak Piqué és Sergi Roberto esetére gondolni. Ansu Fati és Coutinho pedig továbbra sincsen játékra alkalmas állapotban. Ramos nagyon fontos játékos nekik, de a Liverpool ellen is láthattuk, hogy az ő távollétükben is vannak olyan játékosaik, akik képesek helyettesíteni őket.”

Messi szombaton a 45. Klasszikusát játssza majd

„Remélhetőleg döntő szerepe lesz majd. A legjobb Messire és Barcelonára van szükségünk. Szombaton csodálatosan kell csinálnunk a dolgokat.”

Milyen változásokon ment át a Barcelona az idei első Clásico óta?

„A csapat sok tekintetben fejlődött. Az első Clásico során jól játszottunk és jobbak is voltunk az én meglátásom szerint. Óriási helyzeteink voltak. A VAR azonban befolyásolta az eredményt. Nem igaz, hogy korábban rosszak votlunk és most jobbak vagyunk. A csapatnak a korábbi mérkőzéseken is megvoltak a lehetőségei a gólszerzésre. Javultunk az ellenfél kapuja előtti hatékonyság szempontjából és a védekezést illetően is. Akár a meccsek közepén is képesek vagyunk megváltoztatni a rendszerünket. A Barcelona sokat változott és ebbe rengeteg energiát fektettek a játékosok. Azonban nem szabad megőrülnünk, a saját játékunkat kell játszanunk.”

Szükséges lesz-e alkalmazkodni a Real játékához?

„Mint bármelyik ellenféllel szemben, most is elemeztük a játékfelfogásukat és hogy kiknek nem adhatunk majd  területet. A Real Madrid nagyon jó, ami az ellentámadásokat illeti. De nekünk a saját játékunkat kell játszanunk és kreatív ötletekre is szükségünk lesz. Magunkra kell gondolnunk és tisztelni az ellenfelünket.”

Mateu Lahoz megsérült és Gil Manzano vezeti majd a találkozót

„Túl sokat beszélünk a játékvezetőkről. Úgy gondolom, hogy a játékvezető őszinte és azt fújja, amit látott. Emellett pedig ott van számukra a VAR segítsége.  Nem nagyon foglalkoztat az, hogy ki dirigálja majd a meccset. Mateu Lahoz és Gil Manzano is nagyon jó játékvezetők. Saját magunkkal kell foglalkoznunk. A játékvezető pedig a lehetőségeihez képest a legjobban teszi majd a dolgát.

Ramos és Messi szerződése is nyáron jár le, mit jelenthet az esetleges maradásuk a Liga számára?

„A spanyol bajnokság számára az a legjobb, ha a legjobb játékosok az utolsó pillanatokig maradnak a csapatuknál.”

Mit vár Dembélétől?

„Nagyszerű képességekkel rendelkezik és nagyon gyors, ő egy kétlábás játékos. Hatékonynak kell majd lennie a kapu előtt és az egy az egy elleni szituációk kulcsfontosságúak lehetnek. Fontos játékos és a fontos játékosoknak a pályán kell lenniük.”

Mit tett jól a szakmai stáb, hogy a csapat ilyen jó teljesítménnyel ért el a szezon végéhez?

„Az elején egy edzőnek időre van szüksége annak érdekében, hogy a csapat fejlődjön, mert fontos változtatásokat hajtottunk végre. Türelmesnek kell lenni ilyenkor. Mert a játékrendszerekben is változtattunk. A csapat magabiztossága nagyobb, mint korábban. Az a fontos, hogy tovább dolgozzunk együtt, és sok fiatal játékosunk is van, akiknek időre van szükségük.”

A Real Madridnak sok tapasztalt játékosa van. Gondolja, hogy ez egy kulcsfontosságú szempont lehet? 

„A legfontosabb az ilyen nagy jelentőséggel bíró mérkőzéseken, hogy tapasztalt játékosaid is legyenek. A fiataloknak is játszaniuk kell ezeken a mérkőzéseken, mert tanulniuk kell, ezzel szerezhetnek tapasztalatokat. Ha nem játszanak, soha nem fogják megtanulni ezeket a dolgokat. De segítségre is szükségük van a veteránoktól. Ez a legfontosabb.”

***

Idén tavaszra is kiválogattuk nektek a legjobb Barçás cuccokat – exkluzív darabok, prémium minőségben!

fc barcelona hivatalos szurkolói termékek eurobarca shop polo sapka kulacs parna kabát