Koeman: „Ez a forduló fontos lépés lehet mind a négy csapatnak”

A holland szakember szavai az Atlético elleni meccs előtt

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman a szombat délutáni Atlético Madrid elleni mérkőzést megelőzően elmondta, hogy mind a védekezés, mind a támadás tekintetében jól kell majd teljesíteniük a három pont megszerzéséhez, ami rendkívül fontos lenne a bajnoki címért folytatott harc szempontjából, illetve arról is szót ejtett, hogy a szezon során ugyan voltak hullámvölgyei a csapatnak, de még mindig versenyben vannak a trófeáért – erre pedig nem számítottak.

A LaLiga két legeredményesebb csapata játszik majd egymás ellen, mi lesz a meccs kulcsa?

„Mindkettő együttes nagyon jó és versenyképes. Két másik csapattal is küzdünk a bajnoki címért. Nem lehet összehasonlítani a két csapatot, mert a stílusuk különböző. De vannak lehetőségeink a győzelemre. Jól kell játszanunk a labdával, mert az Atlético Madrid jól zár és remekül védekezik. Jónak kell lennünk, amikor nálunk van a játékszer, hogy lehetőségeket tudjunk kidolgozni és eredményesek tudjunk lenni.”

A Barcelona a nagyobb jelentőséggel bíró mérkőzéseken többnyire szenvedett ebben a szezonban

„Egy szezon során mindig vannak hullámvölgyek. Felzárkóztunk, és olyan helyzetben vagyunk, amire nem számítottunk, a bajnoki címért harcolunk. Ez a játéknap fontos lépést jelenthet az első négy csapat egyikének. Mentálisan erősnek és agresszívnek kell lennünk, amikor nincs nálunk a labda.”

A szombati győzelem vagy vereség dönt arról, hogy a Barcelona versenyben lesz-e még a trófeáért?

„Nem hiszem, hogy ennek döntő jelentősége lenne, mert még három meccs van hátra, de természetesen fontos. Ez nem döntő.”

A LaLiga eljárást indított a klub ellen, amiért a játékosok grilleztek Messi házánál. A Generalitat is felhívta a figyelmet, hogy kivizsgálja az ügyet. Tévedés volt?

„Nem ez a megfelelő pillanat arra, hogy erről beszéljünk, a mérkőzés fontosabb.”

Mennyire lenne fontos, hogy a kispadon és ne a lelátón üljön?

„Fontos lenne, de nem tudom, hogy mi felel meg pontosan a bizottságoknak. Nem tudom, hogy biztos-e már, hogy ott lehetek vagy sem. Ha ott tudok lenni a kispadon, akkor az jó lenne. Ha ez mégsem történne meg, akkor mint a Valencia ellen, a szakmai stáb irányítaná a csapatot. Régóta együtt vagyunk és az elképzeléseink a csapattal kapcsolatban ugyanazok. Nem szabad beleőrülnünk a szituációba, ha nem lehetek ott a kispadon.”

Suárez először lép pályára korábbi csapata ellen, vajon különösen motivált lesz, vagy ez mit jelenthet a mérkőzésre nézve?

„Ez számára furcsa érzés lesz, ahogyan a csapatunk játékosainak is. Érdekes lehet, de mi profik vagyunk, és mindenki a lehető legjobb teljesítményét fogja nyújtani. Nem kell ezen gondolkodni. Rá és a többiekre kell koncentrálnunk, akik az ellenfélnél játszanak. Át kell gondolnunk, hogy a pálya melyik területén kell nyomást gyakorolnunk rájuk, és meg kell ölnünk a játékukat.”

Még mindig úgy gondolja, hogy ahhoz, hogy a csapat bajnok legyen, minden mérkőzést győzelemmel kell zárni?

„Igen, nem változott meg az álláspontom ezzel kapcsolatban. Ha megnyerjük a hátralévő négy találkozónkat, akkor bajnokok leszünk.”

Sikerült beszélnie Ansu Fatival, hogy van?

„Még nem beszéltem Ansuval. Beszéltem vele az elutazása előtt [ugyanis Portóban operálták meg – a Szerk.] és a klub orvosaival is beszéltem a műtéte után. Bátorítottuk, de igaz, hogy szegény már régóta bajlódik a térdsérülésével. Vannak dolgok, amelyek nem alakultak jól Ansu felépülésében. Nem akarok ebbe belemenni, de öt-hat hónap hosszú idő. Most fel kell épülnie, és sajnos a következő szezon előtt nem fog tudni játszani. Fontos veszteség volt számunkra az ő hiánya ebben a szezonban, de most az számít, hogy felépüljön.”

Idén tavasszal és nyáron a napon is bírni fogod – prémium darabok Barçás sapkákból is! 

fc barcelona hivatalos szurkolói termékek eurobarca shop polo sapka kulacs parna kabát

Dembélé nagyon keveset játszik az elmúlt időszakban, gondjai vannak, vagy ez sportszakmai kérdés?

„Ezek technikai döntések. Vagy játszik vagy a padon marad. Egy mérkőzésen mindig vannak dolgok, amelyek változhatnak, és szükségünk van az összes játékosra. Holnap a legjobb csapatunkkal fogunk kiállni, hogy megnyerjük a mérkőzést.”

A mentális szempont holnap fontosabb lesz, mint a fizikai?

„Az egyik nem különösebben fontosabb, mint a másik. Minden csapatnak megvan a maga stílusa, és a mi játékfelfogásunk különbözik az Atleticóétól. Van játékunk labda nélkül, és akkor is, amikor a labdát birtokoljuk. A fontos az, hogy együtt legyünk, és hogy jók legyünk ellenük.”

A Bajnokok Ligájában elszenvedett vereség befolyásolhatja a LaLigát?

„Ezeket a dolgokat el kell fogadnunk, és folytatnunk kell a munkát. Nem hiszem, hogy ez befolyásolni fogja.”

Azt mondja, hogy a kapitányokkal taktikai kérdéseket beszél meg. Meglepte Messi taktikai tudása?

„Őt érdekli a csapat taktikai helyzete. Rengeteg kvalitása van a csapat számára, de nem csak magára gondol, hanem másokra is. Arra gondol, hogyan tud egy csapat jól teljesíteni és nyerni. Ezt akkor vettem észre, amikor nyáron beszéltem vele.”

Az Atlético Madridtól agresszivitást vagy visszahúzódást vár?

„Igaz, hogy néhány meccsen az Atlético többnyire nyomást gyakorolt az ellenfelére. Fel kell készülnünk. Mindenki azokat a taktikai elemeket keresi, amelyekben a legerősebb a csapat. Mindig is támadó csapat voltunk, de már mondtam, hogy más módon is lehet nyerni. Mindenki a legjobb megoldást keresi. Hűnek kell lenned önmagadhoz. Nem fogunk változtatni. Valószínűleg nagyon szorosan, egymáshoz közel fognak játszani, amikor nincs náluk a labda, nekünk pedig nagyon jól kell játszanunk a labdával, hogy kihasználhassuk azokat a pillanatokat, amikor lehetőségeink adódnak.”

A következő szezonra vonatkozó tervei között szerepel Messi maradása?

„A legjobb az lenne, ha Leo maradna. Így könnyebb lesz tervezni, ha Messi folytatja. Természetesen az előszezonról, az esetleges igazolásokról és a csapat igényeiről is beszélünk. Úgy csinálom ezt, ahogyan a többi edző is.”

Többet beszélt a héten a játékosokkal, hogyan készülnek fel egy ilyen fontos mérkőzésre?

„Ez a hét sem különbözött a többitől. Régóta együtt vagyunk, tudjuk, hogyan kell játszani. Elemeztük az ellenfeleinket, és ugyanezt fogjuk tenni holnap is. De nem kell semmi mást tennünk, mert mindenki tudja, hogy milyen fontos a holnapi meccs.”

Mateu Lahoz dirigálja majd a meccset, mit vár majd tőle és a játékvezetőktől?

„A játékvezetőkről jobb nem beszélni, mert általában a Spanyol Labdarúgó Szövetség az egyik legjobb játékvezetőt küldi az ilyen összecsapásokra. Remélhetőleg igazuk lesz a döntésben, de nem szabad a játékvezetőkre gondolni. Magadra kell gondolnod, tervezned kell, és remélhetőleg a VAR-döntések igazságosak lesznek számunkra és az Atlético számára is.”

Gondolja, hogy volt valami személyes oka is az eltiltásának?

„Igen, azt hiszem, ebben valami személyes dolog is volt. Mert az, hogy spanyolul azt mondjuk, hogy „micsoda jellem”, vagy angolul ugyanezt, az nem sértés. Ez nem ok a büntetésre. Tehát igen, van még valami más is, ami közrejátszhatott a döntésben.”

***

Idén tavaszra is kiválogattuk nektek a legjobb Barçás cuccokat – exkluzív darabok, prémium minőségben!

fc barcelona hivatalos szurkolói termékek eurobarca shop polo sapka kulacs parna kabát