Koeman: „Lehetetlen, hogy a második meccs döntő jelentőségű legyen a továbbjutás szempontjából”

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman a szerda esti Benfica elleni Bajnokok Ligája mérkőzést megelőzően elmondta, hogy egy olyan ellenfélre számít, amely kevés területet fog majd hagyni a csapatának, illetve külön kiemelte, hogy a portugál csapat rendkívül gyorsan alakít ki lehetőségeket az ellentámadások során, ezért fontos lenne, hogy minél többet birtokolja majd a labdát a Barça.

A Benfica eddig minden meccsét megnyerte a portugál bajnokságban, Európa egyik legjobb fizikai állapotban lévő csapatáról beszélhetünk az ő esetükben?

„Csapatként rendkívül erősek és a világ egyik legfontosabb klubjáról beszélünk. A saját tapasztalataim miatt pontosan tudom, hogy milyen nagy ez a klub. A Benfica egy remek csapat, nekünk pedig szükségünk van egy jó eredmény elérésére. Érdekes mérkőzésnek nézünk elébe, mert az én meglátásom szerint mindkét csapat a győzelemért fog játszani.

Van olyan érzése, hogy ez a találkozó meghatározhatja azt, hogy ki fog majd továbbjutni a csoportból?

„Nem, ez lehetetlen. Soha nem lehet ennek döntő jelentősége akkor, amikor csupán a második meccsről beszélünk.”

Átmenthető-e a hétvégi remek teljesítmény a Benfica elleni találkozóra?

„A minap jók voltunk akkor is, amikor nem volt nálunk a labda. Szeretünk nyomást gyakorolni az éppen aktuális ellenfelünkre. És amikor nálunk van a labda, akkor pedig szeretjük, ha van mélységünk és területünk a helyzetek kialakítására a csapatrészek között. A minap a Levante próbálta a saját játékát játszani, de voltak fontos hiányzóik, és ez egy másik meccs volt így. Attól függ, hogyan teljesítünk majd a Benfica ellen és mennyire fogunk tudni nyomást gyakorolni rájuk, de mindig az a szándékunk, hogy szerezzük meg a labdát gyorsan és játsszuk meg.

Hogyan élte meg Ansu visszatérését, beszélt már Luis Enriquével a behívásának lehetőségéről?

„Erről nem tudok érdemben nyilatkozni, mert nem én vagyok a spanyol válogatott szövetségi kapitánya. Ansu előtt még hosszú út áll, amíg felveszi a ritmust a többiekkel. Nagyszerű nap volt, mert megnyertük a meccset, jó játékkal, Ansu pedig tizenöt percet játszott és gólt szerzett. Nem mondok semmit a válogatottról. Csak azt mondom, hogy a játékos tíz hónap után lépett ismét pályára, csupán néhány hetet edzett a csapattal, és csak tizenöt percet játszott.”

Sikerült többet beszélnie Laportával?

„Nem láttam az elnököt az elmúlt napokban, azonban ma néhány szót beszéltünk egymással a csapat edzésén. Biztos vagyok benne, hogy délután találkozunk vele.”

A fiatalok és a tapasztaltabb játékosok minapi teljesítményét hogyan értékeli?

„A legfontosabb dolog a mérkőzés megtervezése. A fiatalokra mindig figyelnünk kell, hogy játékperceket kapjanak és hogy pályára lépjenek a mérkőzéseken. És ennél a szempontnál a játékosok fizikai állapotát is figyelembe kell vennünk. Tizenkét nap alatt öt mérkőzést fogunk játszani, és ez minden játékos számára sok. Meglátjuk, hol a legfrissebb a csapatunk, és úgy tervezünk minden találkozó előtt, hogy a legjobb eredményt érjük el.”

Hogyan látja Luuk de Jong helyzetét?

„Luuk szerződtetése az utolsó pillanatokban történt, azért érkezett, hogy erősítse a csapatot elöl. Vannak sérült játékosaink, akik apránként vissza fognak majd térni, de időre van szükségük, hogy rendbe jöjjenek. Luuk sokat adhat nekünk, ő egy más játékfelfogású támadó, mint a többiek, akik jelenleg a rendelkezésünkre állnak. A minap jól játszott, gólt szerzett, és megvan a tapasztalata is a nagy európai csapatokban való szerepléssel kapcsolatban.”

Milyen ellenfélre számít, egy merész Benficára, vagy inkább egy visszahúzódóra?

„Nehéz mérkőzésre számítunk. Tudom, milyen lesz a hangulat. Nagyon erősek és a hazai pálya még jobban a segítségükre lehet. Szerintem nem hagynak majd sok területet nekünk, mert a portugál mentalitás is az, hogy jól megszervezett védekezése legyen egy együttesnek és hogy remek képességekkel rendelkező játékosok játszanak elöl. Erre számíthatunk. Rendkívül gyorsak az ellentámadásaik, ezért fontos, hogy lehetőleg minél többet legyen majd nálunk a labda.”

Szerinte a Barça a Levante elleni meccshez hasonlóan közelítheti meg a Benfica elleni összecsapást, vagy óvatosabbnak kell lenniük?

„A Barça mindig a győzelemre játszik. Mindig a labdát akarjuk birtokolni, és a rendelkezésünkre álló játékosokkal folyamatosan keressük a réseket a csapatrészek között. A minap majdnem jobbszélső nélkül játszottunk. Lehetőségeink vannak arra, hogy változtassunk a dolgokon. Mivel nincsenek szélső játékosaink, meg kell próbálnunk feltölteni a középpályát. A hátvédek is támadhatnak. Ez nem a rendszertől függ, hanem attól, hogy mi a terv és hogy mekkora nyomást szeretnénk rájuk gyakorolni. Nem a rendszer a legfontosabb, hanem az, hogy hol akarjuk megszorongatni az ellenfelet.”

Hogy van Ansu Fati a felépülése után és mi a terv vele kapcsolatban?

„A játékos tegnap nagyon fáradt volt, mert érzelmileg hatalmas sokk volt számára, hogy ilyen sokáig volt távol, és most visszatért. Csereként beállt, gólt szerzett, a családja is ott volt a helyszínen….. Figyelembe kell venni, hogy számít a mentális állapota is. De ma minden gond nélkül edzett, és megpróbálunk több játékpercet adni neki holnap, mint a Levante ellen, szépen lassan haladva. Nem tudom megmondani, hogy mennyi időt fog majd a pályán tölteni, ez az állapotától függ.”

Melyik Benfica játékosokat tartja a legveszélyesebbnek?

„Nem szeretek külön beszélni egyes játékosokról, annak ellenére, hogy nagyon tapasztalt labdarúgóik vannak, mint például Vertonghen és Otamendi, támadásban pedig Yaremchuk elég hatékony szokott lenni az ellenfél kapuja előtt. De nekem az a dolgom, hogy felkészítsem a játékosaimat arra, ami rájuk vár majd a pályán.”

***

Elhoztuk neked a legstílusosabb, legmenőbb és legjobb FC Barcelona termékeket! Nézz be a Shopba!