Alves: „Nem arra születtem, hogy második legyek. Harcolni fogok a posztomért”

Szerdán nem csak a stadionban mutatták be Daniel Alvest, mint a Barcelona új játékosát, de ezt követően sajtótájékoztatót is tartottak, és itt Alves megfogalmazott fontos dolgokat a visszatérése kapcsán, de a jövőt tekintve is.

Ahogy Xavi, ő is külön kiemelte Dembélé szerepét, beszélt arról, hogy esze ágában sincs kiegészítő szereplőnek visszatérni, és csak a legmagasabb elvárásokkal vág neki a kalandnak. Szó volt a pénzről is, ő is elismerte, hogy nem fog sokat keresni – a kiszivárgó hírek szerint mindenki más jobban keres nála a Barcelona keretéből.

Filozófia

“Mindenkinek törekednie kell arra, hogy fejlődjön. Én az egész karrierem során arra törekedtem, hogy előre menjek, mindenki maga választja meg az útját. Amikor valami kollektív dologról van szó, akkor szükséges a segítség és az összetartás. A csapattársam problémája az én problémám, az ő öröme az én örömöm. Minden, ami történik, a Barcelona érdekében történik.”

Egy versenyfutást veszítsen el vagy egy passzt rontson el?

„Ismerve Xavit, jobban aggaszt, ha egy passzt hibázok. Emlékszem olyan meccsre, amikor ő 90 perc alatt egyetlen passzt sem rontott el.”

Kivel érzi a feelinget a pályán?

“Dembélével. Ő egy kivételes játékos, akinek szüksége van arra, hogy megértse, mit játszik a Barcelona. És ő nagyon jó. El kell hinnie, hogy milyen óriási játékos.”

Szerződése

“Most júniusig van szerződésem, utána mindent meg lehet beszélni, az eredményektől függ majd minden… Ha 4,5-es a jegyem, akkor nem megyek át… magas jegyet kell kapnom ahhoz, hogy folytathassam.”

A csapat határai

“Nagyon jónak látom a csapatot, sok fiatal játékossal, de nyilvánvalóan lehet jobban csinálni a dolgokat. Itt a Barça márkáját építjük, másként kell csinálni a dolgokat, de mindenkinek együtt kell tennie. Mi megmutatjuk a labdával kapcsolatos szabályokat, a fiataloknak pedig meg kell mutatniuk, hogy nincs lehetőség hibázni. Biztos vagyok benne, hogy újra élvezni fogjuk a játékot, ez a harci kedv van jelen.”

Jobb szélsők a csapatban

“Én különleges vagyok (nevet). Játszottak itt nagy játékosok, és ebben a klubban van valami különleges, a Barçában való játékhoz több mint jó kell legyél, meg kell értened a klub filozófiáját is. Megfordultak itt nagy játékosok, de ha gondolkozunk egy kicsit, ha ők sikeresek lettek volna, én nem lennék itt.” Beszéltem Desttel, fogunk egymásnak adni dolgokat. Neki mindene adott ahhoz, hogy nagy játékos legyen. Nagyon sokszor ezek a fiatal játékos csak támogatásra szorulnak.“

Messi

“Ha adsz egy pár órát, megyek és megkeresem. A történelem már meg van írva, és ezekre mindig emlékezni fognak. Ő a legnagyobb, akit valaha láttam, és a csapattársam volt. A nagyok minidig hiányoznak, ez normális, pláne, ha jó volt a viszony. Kivételes lett volna itt látni, de ez nem sikerült. Nagyon sok helyen jártam már, de olyan hely mint a Barça nincs több.“

Mi lesz a szerepe a csapatban?

“Soha nem arra születtem, hogy második legyek, mindig első akarok lenni. Azért jövök, hogy harcoljak, nem időt tölteni jöttem ide vagy hogy Barcelonában éljek. Azért jövök, hogy játsszak, és harcoljak a posztomért. Nem azért van, mert történelmet írtam itt, vagy mert jó a kapcsolatom Xavival. A munkámmal fogok harcolni, és igyekszem hozzáadni a csapat teljesítményéhez. A korom csak egy szám. Ezt nemrég bizonyítottam az olimpián is. A szurkolók a legjobbat várják tőlem, és én erre válaszolni fogok, ahogy mindig.”

A tárgyalások

“Nagyon fárasztóvá váltam már az elnök számára, erőltetve felé, hogy szeretnék visszatérni. Ez a klub mindent megadott nekem, amim van. Nem éreztem a kötelezettséget, hogy jönnöm kell, de igen azt az örömöt, hogy segíthetek… talán azért történt Xavi döntése is. Felhívott, és azt mondta, hogy számol velem.’

„Ha pedig valaki akarja, valaki eléri, nem számít, hogy mennyit fogsz keresni, mennyi a fizetésed… Én megelégszem egyel. El kell tartanom a családomat és azokat az embereket, akikre vigyázok, de nem ez volt a pillanat, hogy erre gondoljak. Csak az számított, hogy segítsek a Barçának.”

„Minden más már másodlagos, ha a Barcelona hív. Nagyon sok dologra készek vagyunk, hogy a Barçát a tabella tetején lássuk, trófeákat felemelni, városi körmeneteken részt venni, ha szép dolgokat nyerünk.”

Az első napjai

“Nagyon különleges két nap volt, mert újra mezt ölthettem, és ez különleges dolog. Az, hogy beléphetek az öltözőbe, láthatom a csapattársaimat, van aki még azóta is harcol a csapatért, úgy éreztem otthon vagyok. Nagyon sok fiatal játékost láttam. És rengeteg emlék eszembe jutott, amit itt átéltem, és elsősorban az, hogy hozzak egy kis örömöt, reményt.”

„Az elmúlt időszakban minden csak töltődött a negatív dolgokkal és itt az idő, hogy ez megváltozzon. Ehhez pozitívak kell legyünk. Nem a problémát kell látni, hanem a megoldást, és ez az én és Xavi missziója is. Ez a megfelelő pillanat, hogy együtt dolgozzunk és változtassuk meg a klubot, ahogyan tettük. A feladat, a kihívás nagy, de az elhivatottság is nagy.“