Xavi: „A Madrid a legjobb formában játszó spanyol csapat. De kiszámíthatatlan, mi lesz”

A Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández a szerda esti Real Madrid elleni Spanyol Szuperkupa elődöntő előtt elmondta, hogy ez a találkozó egy nagyszerű vizsga lesz a Barcelona számára, amelyből pontosan kiderül, hogy jelenleg hol tart a csapat. A mester kiemelte, hogy a győzelem és a továbbjutás elérésének érdekében mindenkinek szinte tökéletes teljesítményt kell majd nyújtania a pályán. 

Mi kell a Barcelonának a Real Madrid legyőzéséhez?

„Számunkra ez egy lehetőség és egy kihívás. Nagyon motiváltak vagyunk, és ez fordulópont lehet számunkra. Szeretnénk főszereplők lenni a játékban, és jól is akarunk védekezni. A Madrid a legjobb formában játszó csapat Spanyolországban, de az El Clásico kiszámíthatatlan, ki kell használnunk az erősségeinket. Megpróbálunk a végsőkig küzdeni, hogy bejussunk a Szuperkupa döntőjébe.”

Számíthatsz Ferran Torres játékára holnap?

„Nagyszerű hír számunkra, hogy Ferran és Pedri játszhat. És Ansu is visszatért. Perceket kell adnunk a sérülésből vagy a COVID-ból visszatérő játékosoknak. Ők olyan játékosok, akik a különbséget fogják jelenteni. Örülök, hogy visszatérnek azok a játékosok, akik kulcsfontosságúak az általunk használni kívánt rendszerben. Várjuk, hogy Ferran nevezése hivatalos legyen.”

Araújo jelenléte döntő fontosságú lenne?

„Nem csak Araújót érdemes kiemelni ebben a tekintetben. A Madrid megállításához mindenre és mindenkire szükség van. Készen kell állnunk arra, hogy szorosan kövessük őket. Kényelmesen érzik magukat, ha néha hátrább húzódnak és várnak, majd egy megszerzett labda után egy gyorsan felépített ellentámadással veszélyt jelentenek. Megpróbálunk versenyezni. Ez egy fontos vizsga számunkra, egy lehetőség, hogy lássuk, mennyire vagyunk képesek versenyre kelni.”

Ferran és Pedri készen áll a kezdésre?

„Majd holnap meglátjuk. Ferran és Pedri számára ez lesz az első edzés a COVID után. Ansu állapotát pedig meg kell nézni. Biztosan lesznek perceik, aztán meglátjuk, hogy a sérült és a COVID-ból gyógyult játékosok meddig tudják vállalni a játékot. Ezzel fogunk játszani. Nem akarunk több játékost elveszíteni. Okos döntéseket akarunk hozni azokkal a játékosokkal, akik ilyen körülmények közül érkeznek.”

Mit jelentene a Madrid legyőzése?

„A Clásico megnyerésével először is bejutsz a döntőbe. És ez hitelességet, magabiztosságot ad. Mindannyian a döntőbe jutásért küzdünk. Ez egy másik sorozat és egy óriási lehetőség. Ez egy fordulópont lenne. A győzelem az lenne. Ez fontos számunkra.”

Ott van Ansu, Ferran, Pedri, Araújo, Frenkie de Jong, akik nincsenek tökéletes állapotban… Hogyan látod a csapatot általában?

„Még mindig látok pozitív dolgokat. Vannak jó és rosszabb pillanatok a mérkőzéseken. Javítanunk kell a stratégiánkon és az éberségünkön. Egyes dolgokban szenvedünk, másokban viszont jók vagyunk. A projektnek időre lesz szüksége, de holnap már tudni fogjuk, hol tartunk.”

Melyik az a Real játékos, akit nem szeretnél holnap a pályán látni, ha tehetnéd?

„Jobb, ha mindannyian játszanak. Ebből kiderül, hogy hol tartunk. Nem akarunk kifogásokat. Győzelem vagy vereség, majd meglátjuk, hol tartunk. Jobban szeretném, ha az összes madridi és Barça játékos ott lenne a pályán. Élveznünk kell a versenyt, és meg kell próbálnunk bejutni a döntőbe.”

Korán jön az első Clásico?

„Nem, akkor jön, amikor jön. Nyilvánvalóan időre van szükségünk, de azért vagyunk itt, hogy versenyezzünk. Nincsenek kifogások. Mi vagyunk a Barça, és küzdenünk kell. Holnap újabb döntő vár ránk, és megpróbáljuk felvenni a versenyt. Holnap meglátjuk, hogy jól dolgoztunk-e, hogy megértették-e a játékosok az utasításokat…”

A Madridnak inkább a jelene, a Barcelonának inkább a jövője van?

„Nem vagyok látnok, azt nézem, amit csinálunk. Én pozitív dolgokat látok. A taktikát megpróbáltuk sietve átadni. Ezeket a részleteket ellenőrizni kell. Nem könnyű ezt stabilizálni, de én pozitív dolgokat látok. Időre van szükségünk, hogy fejlődjünk és versenyezzünk, de mi vagyunk a Barça, és meg kell próbálnunk bejutni a döntőbe.”

Mennyire fontos Memphis szerepe a csapatban?

„Ugyanannyira, mint mindenki másé. Aki méltó rá, az játszani fog. Ez a Barça. Szerencsére kezdjük visszaszerezni a játékosokat és a versenyképességet, és kezdődik a meritokrácia. Aki jól teljesít, az játszani fog, attól függetlenül, hogy hogy hívják az adott játékost.”

Hogyan várod ezt a Clásicót?

„Minden színben megtapasztaltam ezeket a mérkőzéseket. Voltak olyan helyzetek, amikor annak idején mi voltunk a favoritok, de nem nyertünk és fordítva is megtörtént már ez. A Barça épülőben van, a Madrid pedig remek formában van. Kiszámíthatatlan, mi fog történni. Megpróbálunk önmagunk lenni, a saját személyiségünkkel és a saját játékstílusunkkal játszani. Nem lesz könnyű, de megpróbálunk bejutni a döntőbe.”

A Szuperkupa megnyeréséről

„Jelenleg az elődöntőben vagyunk, erről nem beszélhetünk. A cél egyelőre a döntőbe jutás, a legjobb formában lévő spanyol csapat ellen. Jó úton haladunk, nagyszerű munkát végeztünk, bár vannak még javítanivalók. A holnapi nap egy jó vizsga lesz számunkra.”

Egyenlőség

„A történelem szerint a pontkülönbségtől függetlenül bármi megtörténhet. Nem tudjuk, mi fog történni, de megpróbáljuk a saját stílusunkat érvényesíteni, és meglátjuk, meddig tudunk versenyezni.”

Ansu, Ferran és Pedri

„Nagyon fontos hiányzók voltak. Ők olyan játékosok, akik nagy dolgokra hivatottak. Visszakaptuk Frenkie-t és Ronald Araújót, aki nagyszerű teljesítményt nyújt az elmúlt időszakban. Holnap döntünk arról, hogy ott lesznek-e a kezdőcsapatban. Meg kell néznünk, hogy milyen állapotban vannak a COVID-on átesett játékosok. Több lehetőségünk is van a dolgok megváltoztatására. Ezek az alternatívák nagyon jól jöhetnek nekünk.”

Vinícius és Benzema

„Őket is ki kell emelnünk, hiszen meghatározó szerepük van, ugyanakkor az én meglátásom szerint Casemiro, Kroos és Modric mellett sem mehetünk el szó nélkül. Spanyolország legjobb formában játszó csapatáról beszélünk.”

***