Xavi: „Európa-liga? Bosszantó, hogy nem vagyunk a BL-ben, de ez egy lehetőség”

A Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández a csütörtök esti Napoli elleni Európa-liga találkozó előtt beszélt arról, hogy szerinte ez nem egy lebecsülendő sorozat, még akkor sem, ha a Barcelonától a BL-ben való szereplés az egyértelmű elvárás. Elismerően beszélt a Napoliról, amely szerinte egy olyan együttes, amelynek az első számú kupaporondon van a helye. Szóba került még Luuk de Jong, aki remekül teljesít az elmúlt időszakban, annak ellenére, hogy a legtöbbször csupán csere, és Aubameyang is, aki jó állapotban van és várja, hogy először lehessen a kezdőcsapat tagja Barcelonában.

Mit üzen a rajongóknak?

„Ez egy lehetőség számunkra. A fő cél a Bajnokok Ligájába jutás jövőre, és erre két lehetőségünk van: a La Ligában a legjobb négy közé kerülni, vagy megnyerni az Európa-ligát. Szükségünk van a szurkolókra. Nem volt szerencsénk a sorsolással, mert számomra a Napoli egy olyan együttes, amelynek a Bajnokok Ligájában van a helye, de a célunk az, hogy versenyben legyünk és minél tovább jussunk. Az Európa-liga pedig nem lebecsülendő. Ez egy nagyszerű sorozat. Nem a legjobb, de jó. A legutóbbi győztesek között volt például a Sevilla és a Villarreal is.”

Nehéz volt kezelni a csapat érzelmi állapotát, mert egy gyengébb sorozatban kell folytatniuk?

„Ne csapjuk be magunkat. Szeretnénk a Bajnokok Ligájában lenni, és bosszantó, hogy nem vagyunk ott, de most at Európa-ligában találjuk magunkat. Ez egy lehetőség, és ha megnyerjük a sorozatot, akkor egyenesen a Bajnokok Ligájába jutunk. Én ezt egy lehetőségnek tekintem. Két szezonnal ezelőtt a Barça – Napoli mérkőzés még a BL-ben volt. Motiváltak vagyunk.”

Hogy van Eric García mentálisan?

„Eric az én meglátásom szerint egy nagyszerű középhátvéd. Tudja, hogy hibát követett el, ami egy bekapott gólba került. Kár, hogy akkor sérült meg, amikor a lehető legjobban teljesített. Most vissza kell nyernie az önbizalmát. Fontos szerepet kell vállalnia a következő meccseken, mert kevés a középhátvédünk. Vissza kell térnie arra a szintre, ahol a sérülése előtt volt. És ezért még dolgoznunk kell.”

Száz nap telt el azóta, hogy átvetted a Barcelona irányítását, mi a véleménye erről?

„Úgy tűnik, mintha száz év telt volna el, mert váratlan helyzetek történtek: a koronavírus járvány okozta hatások, a téli átigazolási időszak… De ez rendben van. Nagyon nagy culé vagyok, és megpróbálom a csapatot oda juttatni, ahová méltó. De ezen dolgozni kell és ez csak a megfelelő munkával érhető el. Ez egy hálás feladat számomra. Ezek a helyzetek személyiségfejlődésre késztetnek. És mi ezért vagyunk itt. Azt hiszem, javult a játékunk. Nagyobb nyomást tudunk gyakorolni az ellenfelekre, mint eddig, jobban kézben tartjuk a meccseket…. De versenyképesek vagyunk. A LaLiga az a sorozat, amely megmutatja, hogy jó úton jársz-e, és úgy gondolom, hogy fejlődünk.”

A LaLiga tehát elsőbbséget élvez?

„Mindkettő sorozatra összpontosítani szeretnénk. De nem mondanám, hogy mi vagyunk a legfőbb esélyesek az Európa-ligában. Azt gondolom, hogy a Sevillának több tapasztalata van ebben a sorozatban, mint nekünk. Nem látom magunkat egyértelmű favoritnak, de összességében ott vagyunk az esélyesek között. A párharcot illetően pedig úgy látom, hogy nagyon kiegyenlített lesz.”

Tervez rotációt az Európa-ligában, vagy a legjobb kezdőcsapatot fogja majd a pályára küldeni?

„Minden játékos szerepe fontos lesz. Itt nincs sztenderd kezdőcsapat. Mindannyian jók, és ezt be is bizonyítják. Bizonyítaniuk kell. Nincsen előre meghatározott összeállítás.”

Látva a tegnapi Bajnokok Ligája színvonalát, a Barça képes lehet ezen a szinten versenyezni?

„Ez egy feltételezés. Szeretnénk, ha így lenne, de nem ez a valóság. A valóság az, hogy az Európa-ligában vagyunk és a Napoli elleni találkozóra készülünk. Nem azért vagyunk itt, hogy hipotéziseken gondolkodjunk. Nem teljesítettük a feladatunkat (a BL csoportkörből való továbbjutás – a Szerk), és ezért vagyunk itt.”

Adama megelőzte Dembélét a sorban?

„Adama sokat ad nekünk. Jó döntéseket hoz. Két meccse volt, ez nem sok, de sokat adhat nekünk a jövőben. Kibillenti az egyensúlyából a meccset, jól érti a játékot, és képes a különbséget jelenteni. Nagyon jó képességekkel rendelkező labdarúgó. Nagyon profi és egy nagyszerű ember.”

Luuk de Jong nagyobb szerepet kaphat a jövőben?

„Látva, hogyan edz, a profizmusát, hogy mindig készen áll…, brutális a profizmusa. És amikor kimegy a pályára, ezt meg is mutatja. De nem vagyok meglepve. Mert ahogy edzel, úgy játszol. Ő egy olyan játékos, aki remekül tud befejezni. Bármikor is lesz rá szükségünk, ő készen áll.”

***

Igazságtalan az Eric Garcíát és Busquets-cet ért kritika?

„Barcelonában sok mindent megítélnek és kritizálnak. A kritikát pedig el kell fogadni. Ezáltal fejlődtem játékosként. Ez normális. De ők fontos játékosok az én rendszeremben.”

Mi tetszik és mi aggaszt a Napolival kapcsolatban?

„Az ő esetükben egy kompakt, tapasztalt csapatról beszélünk. Egy olyan együttesről, amely hozzászokott, hogy nagyon nagy százalékban van nála a labda. De jól is védekeznek. Zielinski tud meglepetéseket okozni, akárcsak Elmas. Anguissa és Fabian… Osimhen, Insigne. Ez egy BL szintű csapat. Nem volt szerencsénk a sorsolással. De ha elemezzük őket, láthatjuk, hogy rengeteg lehetőség rejlik bennük. Ez egy nagyszerű csapat. Láttuk a Juventus ellen is. Lobotka elvesztése számukra rendkívüli. De vannak olyan hátvédjeik, akik jól zárkóznak fel a támadásokhoz Mario Rui és Di Lorenzo személyében. A Napoli egy remek együttes, amely még az olasz bajnokság megnyeréséről sem mondott le.”

Hogyan látja Dembélé helyzetét?

„A játéka nem annyira azon múlik, hogy otthon vagy idegenben lépünk-e pályára. Meg kell néznünk, hogy mekkora a versenyhelyzet az ő posztján. De segíteni fog nekünk. Az Espanyol ellen már segített nekünk. Ő is a klub játékosa, és játszani fog, amikor szükségünk lesz rá.”

Hogy látja Ferran helyzetét?

„Nagyon elégedett vagyok vele. Azzal az intenzitással, amit a labda nélkül, a mélységben való mozgással tud biztosítani. Szeretem őt, mint játékost. Nagyszerű igazolás, ő egy igazi profi.”

És milyen a csapat hangulata?

„Jól. Remek meccset játszottunk legutóbb. Nem volt kiváló, de jó. És önkritikusnak kell lennünk. Nem játszottunk rosszul. Két pontot vesztettünk. Ez volt az én érzésem. Bár itt a mérkőzéseket mindig meg kell nyerni, érzelmileg jól vagyunk.”

Fog változtatásokat végrehajtani?

„Megterhelő menetrendünk van. Változtatásokat, rotációkat fogunk végrehajtani, de megpróbálunk a lehető legjobb összeállításban pályára lépni és versenyképesek lenni.”

Osimhen játéka kétséges

„Amennyiben távol maradna az eseményektől, az fontos veszteség lenne számukra. Meglátjuk, ki játszik. Ez egy nagyszerű csapat. Fabián pedig nagyon jó futballista. Egy nagyszerű játékos.”

Aubameyang készen áll arra, hogy akár kezdjen?

„Száz százalékos állapotban van. És látni fogjuk őt játszani. Biztos vagyok benne, hogy így lesz. Képes sokat adni nekünk, és segítenie kell nekünk. Elégedett vagyok vele. Pozitív hangulatot hoz a csapatba. Hihetetlenül profi.”

Mit veszít a Barça Daniel Alves nélkül?

„Ott lesz az öltözőben, és segíteni fog, mert kell a pozitív felfogása, hatása. Igazságtalan voltam vele szemben (amikor kihagyta az EL keretből – a Szerk.) Talán ha a LaLigából kellett volna kihagyni, másképp döntöttem volna.”

***