Xavi: „Barcelonában nincsen olyan pillanat, amikor egy játékos rosszkor érkezne”

A Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández a csütörtök esti Galatasaray elleni Európa-liga nyolcaddöntő első felvonása előtt beszélt arról, hogy az elmúlt időszakban ugyan remek formában van a csapat, de be kell bizonyítaniuk azt, hogy ezt a formát hosszú távon is fenn tudják tartani, téma volt a török csapat gyengébb teljesítménye is (jelenleg 32 pontra vannak lemaradva a listavezetőtől a bajnokságban), de Ansu Fati közelgő visszatéréséről, Gavi és Araújo szerződéshosszabbításáról és Dani Alves esetleges maradásáról is szó esett, a brazil esetében ugye ez azért kérdéses, mert nyáron lejár a szerződése. 

Hogyan kell megközelíteni a Galatasaray elleni mérkőzést?

„Először is, nagy lelkesedéssel. Bár ez nem egy Bajnokok Ligája mérkőzés lesz, de nagyon várjuk már. Jó formában vagyunk, és ezt meg kell próbálnunk fenntartani. Ebből a jó szériából nem akarunk kiszállni. Támadásban folyamatosan egyre jobbak vagyunk. Folytatnunk kell ezt a remek sorozatot, a játékstílusunkat rá kell erőltetnünk az ellenfelünkre, és jó eredményt kell elérnünk. Remélem, hogy a szurkolók ezúttal is úgy támogatnak majd minket, ahogyan azt az utóbbi időben tették, ami egyszerűen zseniális volt. De mindenekelőtt folytatnunk kell a remek sorozatunkat.”

Ha nyáron vette volna át a csapat irányítását, akkor hamarabb kerülhettek volna jó formába?

„Soha nem fogjuk megtudni, ezek mind feltételezések, de nagyon hálás vagyok az elnök úrnak a szavaiért [amiben elmondta, hogy elégedett Xavival és talán előbb is kellett volna kinevezni – a szerk.]. Nagyon örülök neki. Laporta egy igazi vezér. Nem panaszkodhatok rá, sem a csapatra, amit Jordival és Mateu Alemanyval alkotunk. Ő egy olyan elnök, aki nem kétarcú, egyenesen előre megy, és mi örülünk ennek.”

Gavi és Araújo vajon tesznek majd erőfeszítéseket a maradásáért [mindkét játékos szerződésének meghosszabbítása a terítéken van már egy ideje – a Szerk]?

„Az ő esetükben két nagyon fontos játékosról beszélünk, ők jelentik a jelent és a jövőt a klub számára. Ezek kiemelt fontosságú szerződéshosszabbítások, és a klub már dolgozik ezeken. Ez egy folyamat. Reméljük, a klub és a játékosok érdekében, hogy hamarosan pont kerülhet majd az ügyek végére. Mindenesetre a játékosok boldogok és mi számolunk velük, szerintem ez csak idő kérdése.”

A Galatasaray 32 ponttal van lemaradva a listavezető mögött a török bajnokságban. Mi történhetett ott, abban a csapatban, ahol Domènec Torrent [aki korábban tevékenykedett Barcelonában is – a Szerk.] is ott van?

„Domènec Torrent a barátom. Öt hónappal ezelőtt Katarban voltunk, ő nézte az edzéseinket, és most egymással kell majd szembenéznünk. Domènecnek időre van szüksége, de megvan a képessége ahhoz, hogy a csapata jól teljesítsen. A Galatasaray elmúlt időszakban nyújtott teljesítményét nem jó látni a történelmük miatt. Vissza kell jutniuk oda, ahová méltóak a nevük alapján. Azonban ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy meg fogják nehezíteni a dolgunkat, mert jó játékosaik vannak.”

Az Európa-liga megnyerése a Barcelona legfőbb célja?

„A spanyol bajnokságot is fontos sorozatnak tartjuk emellett. Az első nagy célunk a jövő évi Bajnokok Ligája szereplés, ezt pedig az Európa-liga megnyerésével vagy a LaLigában való jó szerepléssel lehet elérni. Ez minden. A Liga az, amely pontosan megmutatja, hogy milyen formában van a csapat és nem csapja be az embert. És ez is egy illúzió, mint az Európa-liga. De a LaLiga jobban szemlélteti azt, hogy hogyan dolgozol.”

Nem érzi a nyomást, amely abból fakad, hogy a Barcelona a sorozat megnyerésének egyik nagy esélyese?

„Nem sorolom magunkat a legfőbb esélyesek közé. Nem ismerjük ezt a sorozatot, mert még soha nem játszottunk itt azelőtt. A Sevilla biztosan esélyesebb nálunk, ha csak ezt vesszük figyelembe. Most jó formában vagyunk, de ezt a pályán kell bizonyítanunk. Van remény, de Barcelonában minden mérkőzés egy vizsga. Még nem csináltunk semmit. Tovább kell dolgoznunk.”

Jó nap lesz a holnapi pár változtatásra az összeállításban?

„Holnap lesznek változások, igen. Most több lehetőségünk van a középpályán és elöl, mint korábban, és ezt ki kell használnunk. Vannak, akik megérdemlik, hogy játsszanak, és ha mindenki jól teszi a dolgát, nem kell, hogy a csapat színvonala csökkenjen.”

Ter Stegennek szüksége lenne versenyhelyzetre [az elmúlt időszakban olyan hírek láttak napvilágot, miszerint a klub egy második számú kapust is szerződtetne, aki fel tudná venni a versenyt a német kapussal – a Szerk]?

„Mindannyiunknak szüksége van erre. Ha van melletted valaki, és nem látod egyértelműen azt, hogy a legtöbb esetben te fogsz védeni, akkor mindent bele kell adnod. És ezzel együtt fejlődsz. Így lehet a legjobbat kihozni minden játékosból. A verseny mindenkinek jót tesz természetesen.”

Milyen állapotban van a csapat?

„Koeman más modellt követett, és vannak szokások, amelyeket meg kellett változtatni. Ehhez idő kell, és úgy látom, hogy a csapat sokat fejlődött. Jó pillanatban és remek dinamikában vagyunk. Tovább kell küzdenünk, egy csónakban evezünk.”

Hogyan jelenthet veszélyt a Galatasaray?

„Úgy gondolom, hogy kompaktabbak lesznek mint általában, és olyan taktikai elemeket próbálnak ki, mint például a három középhátvéddel való játék, a szélsők pedig pálya szélét próbálják majd lefedni és veszélyeket teremteni. Biztos vagyok benne, hogy megpróbálnak majd minket nehéz helyzetbe hozni, megzavarni.”

Hogyan kezeled a helyzetet azokkal a játékosokkal, akik kevesebb játékpercet kapnak?

„A játékosoknak mindig el kell mondani, hogy bármikor adódhat előttük lehetőség, és hogy fel kell készülniük erre. Senkire nem panaszkodhatok.”

Frenkie de Jong azt mondta, hogy Barcelonába csak jó pillanatban lehet igazolni. Önnek is ez volt az érzése, amikor találkozott Haalanddal?

„Megerősíti, hogy találkoztam Haalanddal? Nem tudtam róla. Ez egy kérdés vagy állítás? Ha a Barcelonáról beszélünk, akkor nincsen olyan pillanat, amikor ha egy játékos ide igazolna, akkor azt rosszkor tenné. Ez a világ legjobb klubja. És ragaszkodom hozzá, hogy amióta én vagyok az edző, még egyetlen játékos sem mondott nemet a Barçának.”

Olyan hírek is napviágra kerültek, miszerint a Manchester City van előrébb most a Haaland megszerzéséért folytatott versenyben. Hogyan lehet meggyőzni egy játékost, ha tudod, hogy a gazdasági háttér nem biztos, hogy a ti javatokra billenti a mérleget?

„Ragaszkodnánk a klub modelljéhez, és biztosítanánk arról, hogy itt jól érezné magát. És hogy ha egy klubnál általában 20 labdát kapna meccsenként, akkor mi 40-et juttatnánk el hozzá. Több lehetőséget fogunk kialakítani, mint bárki más. A klubról, a történelemről is beszélnék ki. Megpróbálnám meggyőzni a játékosokat arról, hogy a játék modellje jót tenne nekik.”

Kihívásnak érzi Koeman kijelentéseit, amiben arra panaszkodik, hogy nem kapott elég időt, vagy nem állt az egész csapat a rendelkezésére, hogy a Barcelona előbb formába lendüljön?

„Koeman volt az egyik kedvenc játékosom. Ő egy legenda, izgatott voltam, hogy láthattam játszani. És ő volt az én segítőm. Csak jót tudok róla mondani.”

Tudja garantálni, hogy Daniel Alves folytatja [júniusban lejár a jelenlegi szerződése – a Szerk.]?

„Ez a jövő zenéje. Ez a következő néhány hónaptól függ, de amit ad nekünk, az brutális. Ő a világ labdarúgásának legtöbb trófeájával rendelkező játékosa. Ő egy kapitány karszalag nélkül, ez csodálatos. De ezeket a dolgokat ebben a pillanatban még nem tudjuk eldönteni.”

Hogy van Ansu, és milyen szerep vár rá, ha tökéletes állapotban lesz, most, hogy arról beszélnek, hogy nyártól akár Pedri mellett Haaland is ott lehet majd a csapatban, ha utóbbi leigazolása sikerül?

„A felépülésének utolsó szakaszában van, és majd meglátjuk apránként, hogy hogyan reagál a visszatérésre. Ansunak fontos, meghatározó játékosnak kell lennie. És nem lesz mellékszereplő. Mert minél több és jobb játékos van körülötte, annál jobban fog teljesíteni, de ez bármelyik játékos esetében igaz.”

Szerinted megnyerheti a csapat a LaLigát?

„Semmit sem zárunk ki. Matematikailag még megnyerhetjük a LaLigát, miért ne nyerhetnénk, ugyanakkor nehéz erről beszélni. Nos, nyilvánvalóan nagyon nehéz, mert a Real Madrid több pontot szerzett, mint mi. Nehéz feladat, de nem lehetetlen.”

***