Xavi: „Két azonos szintű játékosra van szükség minden poszton”

Xavi Hernández érthető módon már a jövőbe tekintett a zárófordulóban, a Villarreal ellen elszenvedett vereség után és újra kiemelte a mérkőzés utáni sajtótájékoztatóján, hogy sok változásnak kell történnie a csapatnál, hogy újra versenyképes legyen. Dembélével nem tudja mi lesz, Neymar nem került még szóba, a legfontosabb pedig szerinte az, hogy két ugyanolyan képességű játékos álljon a rendelkezésére majd minden poszton.

Leeresztett a csapat a végére?

„A csapat nagy erőfeszítéseket tett mentálisan, győzelmi kényszerben voltunk november óta a helyezésünk miatt. Most itt az ideje pihenni, kikapcsolni és a következő évre gondolni. Az első félidőben több hibát vétettünk, mint Pedraza góljánál is. Jól játszottunk, de óriási hibákat követtünk el. Összességében viszont megmentettük a szezont, ami katasztrofális is lehetett volna, ott leszünk a BL-ben és a Spanyol Szuperkupában is. Nem negatív a szezon összképe, második helyen maradtunk és pozitívan kell értékelnünk látva, hogy honnan jöttünk.”

Mi jön most?

„Az irodai munka következik, ami még fontosabb is, mint a pályán történtek. Nagyon-nagyon sok dolgot meg kell változtatnunk. A futballnak most vége, a versenysorozatok véget értek. A diagnózist felállítottuk és meg kell változniuk dolgoknak, nem rejthetjük el a valóságot, különösen nem a szurkolók elől. Meg kell erősítenünk a csapatot. Ha nem sikerül, nem leszünk versenyképesek. Jordi és Mateu azt mondják, meg tudjuk csinálni.”

Az csapat élén töltött idő

„Tudtam, hogy egy nehéz pillanatban érkezem a csapathoz. Javultunk, de nem eléggé. Voltak briliáns meccseink, de kiegyensúlyozottabbnak kell lennünk. Azért vagyok itt, hogy ehhez hozzátegyek, és már most a következő szezonra kell készülnünk. Személy szerint elégedett vagyok, a klub egyik legrosszabb időszakából álltunk fel.”

Hogy fogja érezni magát, ha Dembélé távozik?

„Szerződések véget érnek. Mbappé is hasonló helyzetben volt. Mindenki oda megy, ahol azt gondolja, boldog lesz. Ousmanéról csak jókat tudok mondani, segített nekünk, plusz egy opciót jelentett. A tárgyalások folyamatban vannak, meglátjuk, hogy alakul majd a helyzet.”

El tudná képzelni Neymart a csapatban?

„Neymarnak szerződése van, nehezen, nagyon nehezen látom itt.”

És megszerezné újra Neymart?

„Meglátjuk. Szükséges látni először, hogy mit lehet egyáltalán megtenni és mit nem. Priorizálnunk kell a pozíciókat, aztán meglátjuk. Neymar egy olyan focista, aki természetesen nem ellenszenves, de nem beszéltünk róla.”

Piqué, Alba és Busquets továbbra is játszani fog?

„Korábban is elmondtam, hogy a Barçánál minden posztra két, többé-kevésbé ugyanolyan szintet képviselő játékosra van szükségünk. Volt egy nagyszerű Barçánk korábban, amelyik ilyen volt.”

Az ausztráliai barátságos meccs

„A klubnak kötelezettsége van, erre a meccsre is a klub helyzete miatt utazunk. Remélem a helybéli katalánok élvezni fogják.”

***