Laporta: „Ha a sociók zöld lámpát adnak, kijöhetünk az intenzív osztályról”

"Mikor elnök lettem, a klub gyakorlatilag "halott" volt"

A gránátvörös-kékek elnöke szerdán a klub Szenátusa előtt osztotta meg nézeteit a Barcelona jelenlegi helyzetéről. Laporta az esemény előtt tartott beszédet, melyben hangsúlyozta annak a fontosságát, hogy a tagok elfogadják az általa bevezetendő gazdasági lépéseket a jövő heti pártolói taggyűlés előtt, amivel egyenesbe lehet hozni a klub gazdasági helyzetét.

„Június 16-án lesz egy elnökségi ülésünk, melyen meg fogunk vitatni egy sor intézkedést, melyeknek célja a klub gazdasági helyzetének javítása. Alapvető cél, hogy a csapatot versenyképessé tegyük. Mikor megérkeztünk, nagyon gyenge volt a gazdasági helyzetünk. Abban a hónapban a béreket sem tudtuk kifizetni. Damoklész kardja lebegett a fejünk fölött, mert a hiteleket sem tudtuk fizetni, és akár 200 milliót is követelhettek volna tőlünk, ami nekünk persze nem állt rendelkezésünkre. Gyakorlatilag halottak voltunk”.

Megoldások

„Úgy keresünk megoldást az adósságok átstrukturálására, hogy kontrolláljuk a kiadásokat, nagymértékben, de nem túlzottan csökkentjük a bérköltségeket, illetve támogatókat keresünk… Halálközeli állapotból az intenzívre kerültünk. A megoldás bármilyen cégnél ilyenkor a feloszlás vagy a tulajdonosváltás lenne, de ez nálunk nem fog megtörténni. Nálam a tulajdonosok mindig a sociók lesznek. El akartuk kerülni, hogy olyan helyzetbe kerüljünk, mikor túllépjük a hitelkeretet vagy  tőkeemelésre szorulunk. Nem fogjuk ezeket megtenni, mert nem a socióink felelősek a kialakult helyzetért. És azzal, hogy ezekről lemondunk, kerülnek képbe az egyéb gazdasági megoldások „.

Az egyéb lehetőségek

„Ezek olyan megoldások, amikkel stabilizálni tudjuk a klub pénzügyi helyzetét. Jövő hét csütörtökön meg fogjuk kérni őket, hogy engedjék meg, hogy aktiváljunk pár olyan mechanizmust, melyekkel a tervezettnél hamarabb javíthatunk a gazdasági helyzetünkön. Képesek leszünk arra, hogy a megtegyük a megfelelő befektetéseket csapatunkba, és így versenyképessé tegyük. Ha elfogadják ezeket a megoldásokat, az intenzívről a kórterembe tudunk kerülni, megkaphatjuk a következő kezeléseket, és lassan elhagyhatjuk a kórházat.”

Vágyak

„Olyan, erős Barçát akarunk, mely versenyre kelhet az állami tulajdonú klubokkal, vagy olyanokkal, melyeknek milliárdos tulajdonosai a futballon kívül szerzett pénzeket fektetnek csapataikba. A Barça erősödött egy év alatt, biztosíthatok mindenkit, hogy a klub életben van. A Barçának komoly erősségei vannak, melyek vonzzák a befektetőket, ezáltal fenn tudjuk tartani a jelenlegi klubmodellünket. Ha ezt a két módszert aktiválhatjuk, akkor gazdaságilag rendben leszünk”.

Két megoldás

„Van két olyan lehetőség, melyek prioritást élveznek. Három veszteséges év után most már profitot kell termelnünk. Olyan sociók kezeibe adjuk a klubot, akik segíteni fognak nekünk a növekedésben, de csakis visszavásárlási opcióval. A lehető leggyorsabban meg akarjuk szilárdítani a klub anyagi helyzetét anélkül, hogy a Barcelona jövőjét kockáztatnánk. Ők nem fogják veszélybe sodorni az eredménykimutatásunkat a következő néhány évre.

Espai Barça

„Ezzel párhuzamosan az Espai Barçán is dolgozunk. Idén nyáron elkezdhetjük a munkálatokat. El fogjuk kezdeni a stadionfelújítási projektet, mely a leginnovatívabb stadionná teszi a miénket az Európában találhatóak közül. Az ukrajnai háború hatással van az egész világ gazdaságára. Jövőre marad a 100%-os kapacitás, 23/24-ben megyünk a Montjuïcra, 25/26-ban pedig be is fejezzük a munkát. A kezdéshez szükséges források már rendelkezésünkre állnak. Jelenleg a sociók által elfogadott 1,5 milliárd legjobb felhasználásának kidolgozásán dolgozunk. Ezt akkor fogjuk kifizetni, ha a munkálatok befejeződtek.”

***