Xavi: „Az, hogy Lewandowski ide akart jönni, egy siker a klub történetében”

Továbbá elmondta, hogy akik Barcelonában vannak, azoknak megoldást kell találniuk a jövőjükre

Xavi Hernández a szerda hajnali Juventus elleni előkészületi mérkőzés előtt beszélt arról, hogy a klub ugyan nem a legjobb időszakát éli, de a játékosok így is izgatottak a lehetőség iránt, hogy Barcelonában játszhassanak, szót ejtett arról, hogy a tárgyalások során nagyon világosak a játékosokkal szemben, egyértelműen vázolják nekik a terveiket a jövőre nézve, a Barcelonában maradt játékosokkal kapcsolatban pedig elmondta, hogy megoldást kell találniuk a jövőjükre, mert nem tud számukra játéklehetőséget garantálni.

Mesélne nekünk többet Koundéról?

„Sajnálom, de még nem mondhatok semmit ezzel kapcsolatban. A klub azon dolgozik folyamatosan, hogy megpróbálja megerősíteni a csapatot, és hogy több verseny legyen a posztokon. Ha valamit hivatalossá kell tennünk, akkor azt meg fogjuk tenni.”

Pablo Torre az első csapatban marad a szezon során?

„Igen, ott lesz a felnőtt keretben. Mindent megért, gyorsan átlátja a szituációkat, jól passzol, nagyon tehetséges. Amennyiben néha úgy gondoljuk, hogy nem szükséges az első csapatnál lennie, akkor játszhat a B együttesnél is. Mindannyiunkat meglep a teljesítménye.”

Hogyan birkózik meg a magas hőmérséklettel a turnén?

„Délelőtt kevesebb munkát végzünk a hőség miatt, délután pedig egy kicsit többet, azonban mindez nem változtatja meg túlságosan a terveket. Megragadjuk a lehetőséget, hogy videókat is készítsünk.”

Beszélt már Rafa Márquezzel [ő vette át a Barcelona Atlétic irányítását – a Szerk.]?

„Rafa egy barát, aki egy nagyszerű csapattárs, nagyszerű labdarúgó volt és nem utolsó sorban egy mexikói futballlegenda. Remek jövőt jósolok neki. Ő egy nagyon jó barát, és biztos vagyok benne, hogy nagyon jól kijövünk majd egymással.”

Mi a helyzet a Barcelonában maradt játékosokkal kapcsolatban?

„Nincsenek elválasztva, ők is az első csapat focistái. Sőt, már a túra előtt is velünk edzettek. Nagyon egyértelmű voltam velük májusban. Ők is keresik a megoldásokat a jövőjükre. Próbálunk segíteni nekik, hogy játszhassanak, tudják, hogy ez itt számukra lehetetlen lesz. Megoldást kell találniuk arra, hogy játszhassanak.”

Miért akarhatnak a játékosok a Barcelonához igazolni?

„Ez a klub nagyságáról beszél globális és történelmi szinten. Van egy izgalmas projektünk. Mi egyértelműen beszélünk a játékosokkal szemben. Mindez összeadódik, de ez a Barça. Annak ellenére, hogy nem egy túl jó időszakát éli a klub, a Barça miatt a játékosok már most is izgatottak a lehetőség miatt, hogy itt játszanak. Az idei év szava az illúzió. Az, hogy Lewandowski ide akart jönni, egy siker a klub történetében.”

Hogyan lehet meggyőzni egy játékost a tárgyalások során?

„Nem hasonlítom össze a projektemet más edzőével, csak megmutatom nekik, éreztetem velük, hogy fontos szerepet fognak betölteni a csapatban, elmagyarázom nekik a játékunk modelljét és a városról is szót ejtek nekik természetesen. Mindez mágnesként vonzza a focistákat.”

Az az álma, hogy felülmúlja Pep Guardiolát?

„Egyáltalán nem. Arról álmodom, hogy a Barça nyerjen. Ez már játékosként is megtörtént velem. Én arról álmodom, hogy a Barça nyerjen címeket, nem én. A futballkarrierem verhetetlen volt. Nem számítottam arra, hogy ilyen karrierem lesz. Nem akarom legyőzni Pepet, Johant vagy bárki mást. Tőlük tanultam. Ők nem az ellenségeim, én a tanítványuk vagyok. Vissza akarom juttatni a csapatot a világ élvonalába. Arról álmodom, hogy a Barça nyerjen, nem arról, hogy Xavi nyerjen.”

Hogyan értékeli a vezetőség munkáját?

„Mateu és Jordi munkája látványos. Nem csak az enyém számít. Már mondtam, hogy mi egy család vagyunk.”

Messi visszatérhet a jövőben?

„Szerződése van, és ez lehetetlen. Nincs értelme Messiről beszélni. Az elnök már mondta, hogy remélhetőleg még nem ért véget a története a Barçával.”

Hasznos tapasztalatokkal bír a tavalyi szezon, ami jól jöhet ideihez?

„Nagy előnye, hogy sok mindent felismertünk. Volt néhány nagyon jó periódusunk és mérkőzésünk, de aztán lecsúsztunk. A kihívás az, hogy az egész szezonban fenntartsuk azt a teljesítményt, amit februárban és márciusban láthattunk.”

Miért döntött a klub Lewandowski leigazolása mellett?

„Ő egy nagy sztár, egy top csatár, de ugyanakkor alázatos és szerény is. Sokat fogunk vele fejlődni.”

***