Xavi: „Messi megérdemel egy második esélyt a Barçában”

Az FC Barcelona edzője az Egyesült Államokbeli túra utolsó mérkőzése előtti sajtótájékoztatón válaszolt az újságírók kérdéseire

Az Egyesült Államokbeli túra utolsó állomásához érkezett az FC Barcelona csapata, már csak a New York Red Bulls elleni mérkőzés van hátra, Xavi az ezt megelőző sajtótájékoztatón válaszolt az újságírók kérdéseire. Értékelte a túrát, valamint az érkező játékosokat, de kitért a távozók helyzetére, valamint Messivel kapcsolatban is kifejtette véleményét.

Megéri lejátszani ezeket a meccseket?

„Mi nem kiállítási darabnak vagyunk itt. Számunkra ezek nem barátságos meccsek, hanem  tesztlehetőségek. Itt minden játékperc egy vizsgával ér fel, és presztízsértéke is van ezeknek a mérkőzéseknek. Nagy a versengés, és ez kifejezetten jó.”

Az előző évben előtörő mentális probléma

„Dolgozunk rajta. Megadjuk a játékosoknak a bizalmat, hogy ezt a pályára is magukkal vigyék. Mindannyiuk teljesítményét egyénileg videóval követjük, hogy fejlesszünk a csapaton. Teljes mértékben megbízok a keretben lévő játékosokban. A személyes tapasztalataim nagy előnyt jelentenek.”

A fiatalok

„Számos kiváló, fiatal játékosunk van, akik a klub jövőjét jelenthetik. Úgy látom, hogy ők is így érzik.”

Fiatalok igazolása idősebb játékosok helyett

„Hatalmas nyomás helyeződött ránk az igazolások kapcsán. Nagyon elégedett vagyok, hogy sok olyan játékos érkezhetett, akikről megegyeztünk Mateuval, Jordival és az elnökkel. Hatalmas a nyomás, de én nem rettenek meg Az első számú cél idén, hogy címeket nyerjük, és nem bújok el előle. Azt gondolom, hogy Lewandowski nagy igazolás. Nincs problémám a nyomás kezelésével.”

A játékosmúlt előnyei

„Úgy érzem, hogy nagy előnyt jelent.” Segít, hogy elnyerd a tiszteletet a kezdéskor, de később nagyon őszintének kell lenned.”

Kolumbia

„Le akartam igazolni Cuadradót az Al Saddhoz, azonban jelenleg nem gondolkodunk kolumbiai játékosokban.”

Nyugtalanság Európában az igazolások miatt

„Belülről nézve én nem érzek nyugtalanságot. Annak tudatában igazolunk, hogy jól mennek a dolgaink. Hogy csinálják? Megpróbálnak mindent összehozni, természetesen minden szabály betartásával.”

Az amerikai túra mérlege

„Pozitív. A kötelezettségeinket tudjuk teljesíteni, ezért elégedett vagyok. Még hátra van a holnapi meccs, de remélhetőleg minden úgy alakul, ahogy elterveztük.

3-4-3-mas alakzat

„Ez egy kihívás lehet erre a szezonra, de már az előző szezonban is kipróbáltuk.”

Honduras

„Köszönöm szépen a hondurasiaknak.”

A nyomás

„Van nyomás, de ez a szerepkör maximális felelősséggel jár, és ezt tudtam is előre. Nyilván van nyomás, de örülök neki. Összességében nagyon boldog vagyok. Nem is nyomásnak látom, hanem lehetőségnek.”

Lewandowski

„Különbséget jelent, hiába nem lőtt még gólt. Vannak lehetőségei, mert mindig nagyon jól helyezkedik. Top játékos.”

Az öltöző kezelése

„Teljesen normális. Őszintén szólva, a futball megváltozott. Ez a változás nem valakinek szól. Természetesen kell kezelni a játékperceket.

A szélek elsőbbséget élveznek?

„Tovább akarunk erősödni. Minél inkább erősödünk, annál jobb.”

A VB-ről

„Sok esélyes van. Nehéz megjósolni.”

A Xavi-dinasztia

„Semmi ilyesmi nincs. A karrierem elején járok. Értelmetlen bármilyen összehasonlítás Peppel vagy Cruyffal. Szeretném visszajuttatni a Barcelonát a csúcsra.”

Piqué

„Ugyanolyan helyzetben van, mint bárki más. Mindenki nulláról indul, és az fog játszani, aki a legjobban megküzd érte. Minél több lehetőségem van, annál jobb.”

A túráról

„Minden, amit az edzésen gyakorlunk, visszaköszön a mérkőzéseken. Úgy gondolom, hogy nagyon jó volt ez a túra. Én azt mondanám, hogy mindannyian magas szinten játszottak. Tetszik, amit a pályán látok így a szezon közeledtével.”

Araújo – Koundé

„Több védőnk is van. Beszéltem  vele. Azért jött, hogy versenyezzen, különbséget jelentsen, és azt gondolom, képes lesz erre. Megvan benne a vezetői szellem, mint minden játékosnak, akik a védelemben játszhatnak.”

Távozók

„A piacon múlik minden, de megoldásokat kell találni, és augusztus 31-ig van idejük. Szerencse kérdése az egész.”

Messi visszatérése

„Megmondtam már egyszer, hogy egy utópia Leóval foglalkoznunk. Örültem volna, ha a Messi-korszak nem ér véget. Azt gondolom,  hogy érdemel egy második, egyben utolsó esélyt, de ez a következő évben lehetséges, hisz szerződés köti. De örülnék neki, valóban.”

Koundé

„Örülök az érkezésének. Sok lehetőséget, erősítést jelent nekünk. Ő is képes szélsőt játszani, mint Araújo. Ez kompetenciát jelent. Sokat jelent a számunkra. Kompetencia és alázat. Mindig a legjobb fog játszani.”