Nagelsmann: „Az utolsó négy megnyert meccsünk nem számít, a Barcelona most egy teljesen más csapat”

Julian Nagelsmann, a Bayern München edzője sajtótájékoztatót tartott a kedd esti FC Barcelona elleni Bajnokok Ligája-összecsapás előtt. Nagelsmann tisztában van azzal, hogy a Bundesligában elért három egymást követő döntetlen kritikát váltott ki, de bizakodóan nyilatkozott, mert az ilyen nehéz mérkőzések a legjobb formát hozzák ki a csapatból. Természetesen a legtöbb kérdés Lewandowskival kapcsolatban érkezett, az edző pozitívan nyilatkozott róla, de szeretnék elkerülni, hogy a lengyel csatár labdához jusson.

FC Barcelona

„Ismerjük őket, ennek ellenére elmondtam a csapatomnak, hogy milyen új játékosai vannak a Barçának, akik már most fontos szerepet töltenek be, az egyik ilyen Lewy. Az utolsó négy ellenük játszott (megnyert – a szerk.) meccsünk nem számít, a Barcelona egy teljesen más csapat. A mostani katalán gárda Xavi játéknapjait idézi. Olyan fiatal játékosokra kell figyelniük, mint Pedri és Gavi. Xavi nagyszerű munkát végez, kemény ellenfél lesz”.

Lewandowski

„Ha még mindig itt lenne, jobban elgondolkodnék azon, hogy mit tudnánk még nyújtani neki a futballban. Sokáig kívánom neki, hogy a legmagasabb szinten játsszon, fizikai képességei ezt lehetővé teszik. Feltételezem, hogy ismét körülbelül 40 gólt lő majd a La Ligában”.

Üdvözölni fogják egymást Lewandowskival?

„Kezet fogok vele, ha látom a meccs előtt, de nem tudom, hogy a meccs előtt találkozom-e vele, ez általában a meccs után történik. Örülnék, ha a szurkolóink meleg fogadtatásban részesítenék, szerintem ez normális egy olyan játékos esetében, aki hosszú ideig a Bayern család tagja volt”.

Veszélyes Lewandowski?

„Nem tudom, hogy ő-e a legveszélyesebb, vannak jó játékosaik, akik asszisztálnak neki. A lengyel keresi az üres területeket, hogy passzolni tudjanak neki. A kapu előtt ő a legveszélyesebb, de ha szűkítjük körülötte a teret, nem lesz könnyű dolga”.

Kik lesznek a kezdők?

„Jó néhány poszt már megvan, de a középső védők még nem. Mindannyian jó formában vannak. Upamecano játszott néhány meccset Lewandowski ellen a Bundesligában (korábban a Leipzignél volt – a szerk.), edzésen is fogta őt. Kimmich mellett Sabitzer játszik (a középpályán – a szerk.). Goretzka rendben van, de a Stuttgart ellen játszott 94 perc után túlzás lenne őt pályára küldeni. Ezért is döntöttem Sabitzer mellett a kezdőben, figyelembe véve a Barcelona kontratámadó kvalitásait is, szükségünk van egy olyan játékosra, aki képes a kontrákat kontrollálni”.

Mané

„Még nem játszik maximumon, de küzd a kapu előtt, ami nem olyan könnyű, különösen, ha olyan emberről van szó, aki ennyire kritikus önmagával szemben. Neki is szüksége van arra, hogy minél jobban beilleszkedjen a csapatba, és igyekszik is, de nincs ennyi időnk. Azt mondtam neki, hogy egyfajta pozitív arroganciával játsszon. Nekem azonban nincsenek kritikus szavaim vele kapcsolatban. Elégedett vagyok azzal, amit csinál, és biztos vagyok benne, hogy meg fogja mutatni a legjobbját”.

Hangulat az öltözőben (a kérdés utalhat arra a mai hírre, hogy rossz a hangulat a Bayernnél, mert három egymást követő Bundesliga mérkőzésen csak döntetlent értek el a bajorok, és az edző maga helyett a játékosokat kritizálta – szerk.)

„Az öltözőben sokkal jobb a hangulat, mint az előző szezonban. A meccseken apró mozzanatok döntik el az eredményt mostanában, és ezek hátrányunkra történnek, megakadályozva, hogy jobb eredményt érjünk el. Tudom, hogy ez nem a legjobb állapot, több pontot kellett volna szereznünk, de mindazonáltal boldog vagyok”.

Döntő mérkőzés következik?

„Nem szeretem a mérkőzéseket döntőnek nevezni, függetlenül a Barcelonától, a következő hetekben lesz hová fejlődnünk. Általánosságban elmondható, hogy ez egy jó teszt lesz számunkra egy nagyszerű csapat ellen, amely jelenleg jó formában van. De nem tartom döntőnek a csoport szempontjából, inkább fontosnak, tekintve, hogy a Bajnokok Ligájában nem engedhetünk meg magunknak túl nagy botlást. Nem is beszélve arról a pozitív töltésről, amit egy ilyen meccs megnyerése generálna az öltözőben”.

Feszültség van?

„Egyértelmű, hogy inkább nyerni szeretnék. Sok emberrel beszéltem, egy ilyen nagy klubban mindenkinek megvan a saját véleménye, és tanácsokkal látnak el. De nem vagyok feszült, csak dühös, ha nem nyerünk. Nem szeretek veszíteni. Látnod kéne, amikor veszítek padelben (a padel a tenisz és a fallabda keveréke, ketrecben játsszák középen hálóval, valamint ütővel és labdával – a szerk.)”.

Lewandowski kikapcsolása?

„Mindannyiunkon múlik majd, hogy ne kerüljön helyzetbe. Ez általában akkor történik, amikor a tizenhatoson belül vagy annak közelében labdát kap. Megpróbáljuk ezt elkerülni. Igyekszünk majd a labdát minél hamarabb visszaszerezni, miután elvesztettük, ami eddig is jellemző volt a játékunkra. Azt is érdemes megjegyezni, hogy az utolsó néhány döntetlenünk (három döntetlen zsinórban a bajnokságban, ebből kettő hazai pályán – a szerk.) olyan csapatok ellen született, akik inkább a védekezésre koncentráltak, mint a labda kihozatalára”.

Lewy öröksége?

„Nyilvánvaló, hogy hosszú időnek kell eltelnie, hogy ez a nagyszerű csatár a klub múltjához tartozzon. Talán soha nem is fog, de ez mindegy is. Nagyon jó a kapcsolatom vele. Nem indokolta meg távozásának okát, mindenki saját döntéseinek a tulajdonosa, és a médián keresztül apránként megtudjuk a valódi motivációkat. Ez normális. Én sem mennék az öltözőbe klubokat megnevezni”.

Mané Lewandowski szerepében?

„Lewyvel való kapcsolatom az évek során egyre javult. Kezdetben nem igazán értettük meg egymást. Most más a helyzet, az összes csatárunk elfoglalhatja a négy támadó pozíciót. Lehet, hogy nincs egy igazi kilencesünk, akit keresünk, de ez erény is lehet, tekintve, hogy az ellenfelek már nem tudják, ki lesz az a játékos, aki a végén középen megjelenik”.

A Bundesliga és a Bajnokok Ligája közötti különbség?

„Természetesen van különbség, vannak olyan mérkőzések, amelyek különlegesek. Tekintettel arra, ahogyan a Barcelona kezdte a szezont, ez egy extra motiváció számunkra, hogy kihozzuk magunkból a maximumot. Ez olyasmi, ami tudat alatt történik az ilyen eseményeken”.

2-8 (a Barcelona legnagyobb veresége a BL-ben a bajorok ellen – a szerk.)?

„Amikor nagy európai klubok találkoznak, mindenki nagyon motivált, függetlenül a korábbi mérkőzésektől. Remekül kezdték a szezont, élvezet nézni őket, és biztos vagyok benne, hogy más Barcelona vár ránk, mint a korábbi meccseken”.