Xavi: „A győzelem nem alku tárgya Barcelonában, azért vagyunk itt, hogy trófeákat nyerjünk”

Xavi az első trófeáját nyerheti meg a Barcelona kispadján vasárnap, így várja a Real Madrid elleni Spanyol Szuperkupa döntőt

A Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández a vasárnap esti Real Madrid elleni Spanyol Szuperkupa döntőt megelőzően elmondta, hogy ennek a sorozatnak a megnyerése összességében ugyan nem változtatna a terveiken a jövőre nézve, de egy nagy lökést adna nekik a folytatásra, szerinte a Real Madrid előrébb tart jelenleg, mert több fináléban volt érdekelt az elmúlt években, mint a Barcelona, ugyanakkor hozzátette, hogy pontosan ezért a játékosainak meg kell mutatnia, hogy éhesek a sikerre. Ancelotti 2010 óta nem veszített döntőt, ez az elmondása szerint még inkább motiválja.

Hogyan látja a Madridot?

„Mint mindig, fizikailag és taktikailag is nagyon erősek. Nagyon jók az átmenetekben, az ő esetükben egy nagyszerű ellenfélről beszélünk. Ők a legerősebb riválisunk a La Ligában, a címvédők. A Madridnak a döntőben is olyan versenyszelleme van, ami különleges. Nekünk pedig ennek meg kell felelnünk. Motiváltak, izgatottak vagyunk. Ennek a trófeának a megnyerése sokat jelentene nekünk, és még többet a rivális miatt. Bármi is történik holnap, nekünk tovább kell mennünk a saját utunkon, de a trófeával a zsebünkben kétségtelenül még nagyobb önbizalommal vágnánk neki az ezt követő időszaknak.”

A mentalitás is fontos, a Barcelonán nagyobb a győzelmi kényszer?

„A pszichológiai szempont a kulcs, és ők egy lépéssel előrébb járnak ebben és több tapasztalattal rendelkeznek. De éhesnek kell lennünk. Régen nyertünk már trófeát, és éhesnek kell lennünk a sikerre, ahogy azt a Betis ellen is mondtam a játékosoknak. A fiataloknak meg kell mutatniuk, hogy éhesek a sikerre a veteránoknak pedig remekül kell teljesíteniük és kamatoztatniuk kell a tapasztalatukat. Előnynek tekintem, hogy megmutathatjuk ezt az éhséget.”

A Barça az első félidőkben rendre jól játszik, de aztán kikapcsol

„Vannak dolgok, amelyek mindig aggasztanak. A játékban soha nincs tökéletesség. Meg kell próbálnod minimalizálni a hibákat. De mindig van egy ellenfél, aki megnehezíti a dolgodat.”

Tetszik a félautomata rendszer, amit a leshelyzetek megállapításánál használnak?

„Ez a dolog két részből áll. Lehet, hogy a VAR-ral elvesznek valamit a futballtól, például amikor a játékosok a góljukat ünneplik, de aztán kiderül, hogy lesen voltak… De másrészt igazságosabb, és én szeretem a méltányosságot. Az értelmezhető szituációkat leszámítva a többi megkérdőjelezhetetlen, mint például a félautomata rendszer. De tetszik a VAR igazságossága.”

A Madridnak volt egy plusz pihenőnapja, kellene ezen változtatni?

„Igen, jövőre akár már meg lehetne ezt csinálni. Igazságosabb lenne, de ez nem mentség. Elvileg mindenki a rendelkezésemre állhat, és holnap döntő lesz. Még ha félig sérült is vagy, akkor is ott szeretnél lenni a pályán. Amikor gyerekként elkezdesz focizni, akkor ezekre a pillanatokra vágysz: a Madrid ellen döntőt játszani. Nem félünk, nem szorongunk. Egy nagy lehetőség előtt állunk, hogy megnyerjük ezt a trófeát, ami sokat jelentene a szezon közepén. Szóval mennünk kell előre a Szuperkupáért.”

Mit jelentene neked a Szuperkupa megnyerése, tanultál-e a tavalyi évből?

„Már mondtam, hogy nem állítom magam fontossági sorrendbe. A Barcelonát helyezem előtérbe. A Barça fontosabb, mint bárki más. Én vagyok az edző, és mint felelős személy, megpróbálom jól felkészíteni a csapatot a fináléra. De a holnapi egy nagyszerű lehetőség. Mivel Madrid ellen lépünk pályára, ez nagyon izgatottá tenne minket.”

Hogyan fogod bíztatni a játékosokat?

„Egyikük helyére beállítanám magam, még ha a kispadra is. A játékosok azért kezdenek el focizni, hogy jól érezzék magukat és érezzék, hogy fontosak a csapat számára. Hiper-motivált vagyok a holnapi napra. Edzőként ez nem túl jó, mert többet szenvedsz a pálya szélén. A minap dühös voltam, mert úgy gondoltam, hogy a játékosok úgy gondolták, hogy nem történhet az meg, hogy a Betis másodjára is egyenlít és nem tudom, hogy tisztában voltak-e azzal, hogy egy döntő fontosságú mérkőzést játszanak.”

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik Araújo, hogy akár jobbhátvédként is szerepelhet?

„Védekezésben rendkívüli. Ő egy óriási segítség a számunkra ebben a pozícióban, a Madrid ellen korábban ezt már megmutatta.”

Szükség van-e a Gavira?

„Mindig szükségünk van arra a szenvedélyre és intenzitásra, amit mutat. Meglátjuk, hogy tudunk-e négy középpályással, két támadóval, három védővel játszani. Attól függően, hogy az ellenfél hogyan támad, meglátjuk, hogyan kell csinálnunk a dolgokat. Sok mindent ad nekünk. Még nem döntöttem. Mi választunk. Nem hiszem, hogy ez az egyéniségről szól. A legfontosabb, hogy jól felkészüljünk a mérkőzésre. Sokszor ez nem a nevekről szól. Sok minden megváltozhat.”

Ancelotti 2010 óta nem veszített döntőt

„Ez sok reményt ad nekem… (nevet). De nagyon várom már, motivált vagyok. Nehéz volt ide eljutnunk, és ha Ancelotti 2010 óta nem veszített döntőt, az még inkább motivál.”

Carrasco leigazolását kérted, ha Memphis távozik [a holland támadó távozásáról lehet hallani a legtöbbet az elmúlt időszakban, az Atlético is az érdeklődők között van, sajtóhírek szerint Xavi azt szeretné, hogy Carrasco is része legyen az üzletnek – a Szerk.]?

„Már mondtam, hogy nem akarom, hogy bárki is távozzon. Ha valaki el akar menni, és kéri, hogy távozhasson, akkor nekünk kell fedeznünk, és pótolnunk kell ezt az esetleges veszteséget.”

Egy meccs választja el a csapatot a végső sikertől

„A győzelem nem alku tárgya Barcelonában, azért vagyunk itt, hogy trófeákat nyerjünk, ettől 90 vagy 120 percre vagyunk. Ha nem a Real Madrid lenne az ellenfél, akkor is ilyen elkötelezettek lennénk.”

***