Laporta: „A Negreira-ügy nem sportkorrupciós bűncselekmény”

Cáfolta, hogy a klub befolyásolta volna a mérkőzések eredményeit

Nagyon nagy várakozás közepette, több mint száz akkreditált újságíró jelenlétében jelent meg a média előtt Joan Laporta, a Barcelona elnöke ezen a hétfőn, hogy „magyarázatot adjon a közismert Negreira-ügyről. Tette ezt egy első „kategorikus megerősítéssel: „A Futbol Club Barcelona soha nem hajtott végre olyan akciót, amelynek célja vagy szándéka a verseny megváltoztatása lett volna sportelőny megszerzése érdekében.” Majd így folytatta: „Hozzáteszem az adóhivatal által az ügyészségnek küldött jelentést, amelyben kijelenti, hogy nem tudta bizonyítani, hogy a Negreira cégeinek kifizetett összegek befolyásolhatták volna a játékvezetők kiválasztását vagy bármilyen sporteredményt. És nem tudták bizonyítani, mert nem volt rá lehetőség.” 

Ragaszkodott az elképzeléséhez. „A Negreira-ügy nem sportkorrupciós bűncselekmény. Voltak olyan kifizetések, amelyek tükröződtek és átmentek a megfelelő adóellenőrzéseken. Az a tény, hogy a Barça tanácsot kapott a játékvezetőtől, nem utal semmiféle bűncselekményre. Tisztán és átláthatóan tettük ezt. Ez a tanács tükröződik a számlákon. Ezeket a klubnál nyilvántartásba vették és megadóztatták. Soha nem állt szándékunkban eltitkolni semmit, ami jellemző lenne arra, aki szabálytalan magatartást követ el. Ezek tükröződtek a klub könyvelésében.” A korábbi elnököknek, például Sandro Rosellnek és Josep Maria Bartomeunak címzett üzenetében azonban figyelmeztetett, hogy ha voltak olyanok, akik „kihasználták a kontextust, hogy szabálytalan magatartást tanúsítsanak a saját hasznukra, akkor mi azt fogjuk tenni, hogy megvédjük a klub becsületét, és ezért azt akarjuk, hogy a végsőkig kivizsgálják az ügyet.” Mert, mint mondta, „minden esetben a Barça lenne az áldozata ennek a helyzetnek, és kárt szenvedne.”

Laporta Javier Enríquez Romeróra mutatott rá, mint e szolgáltatások „fő szolgáltatójára”, és ezért nem tisztázta, hogy mi volt Enríquez Negreira fő szerepe: „Megértem, hogy az apai-családi kapcsolat befolyásolja, és hogy befolyásolhatta ezeket a szolgáltatásokat, nem fogunk kitérni az ügyész feltevése elől, de nem volt lehetséges a sporteredmények befolyásolása. A pozíciója miatt nem volt meg ez a képessége.”

A Barcelona elnöke néhány perccel korábban kezdte beszédét, és azon kesergett, hogy „a klub óriási lejárató kampányt szenvedett el, amely olyan rágalmazó következtetésekre reagál, amelyeknek semmi közük a valósághoz. Nem jártak sikerrel, és nem is fognak. Semmilyen rágalomhadjárat nem fog megakadályozni minket abban, hogy továbbra is a világ sportjának egyik etalon klubja legyünk, amelyet katalánok milliói és emberek milliói szeretnek szerte a világon.”

Ezután tiszteletet kért, hogy az eljárás a maga útján haladhasson: „Hagynunk kell, hogy az igazságszolgáltatási rendszer működjön, amelynek megvannak a maga időbeosztásai, amelyeket tiszteletben kell tartani. Együtt fogunk működni és a lehető legnagyobb mértékben segíteni fogunk a tények tisztázásában. Az az érdekünk, hogy a klubot felmentsék minden büntetőjogi felelősség alól. És szeretném elmondani, hogy a vádakat a bíróságon kell bizonyítani. Nem lehet minket elítélni. Olyan jogállamban élünk, amelyet a jogállamiság szabályoz, amelynek legalapvetőbb garanciái és elvei között szerepel az ártatlanság vélelme. Egy olyan vélelem, ami nekünk a média szintjén nem állt fenn. Elítéltek minket, mielőtt bármilyen döntést hoztak volna, és ezt nem lehet. A Barça elnökeként maximális felelősséget követelek a nemzeti, a kontinentális és a világ labdarúgást irányító intézményektől. Mert ami a médiában zajlik, az elfogadhatatlan. A klub, a bírói kollektíva és a világ labdarúgásának jó hírnevével játszunk. És voltak olyan emberek, akik a tüntetésekkel nagyfokú felelőtlenségről tettek tanúbizonyságot. Egy salamoni per tanúi vagyunk, amelyben láthatjuk, hogyan próbálják megfizettetni a Barcelonával, hogy nem hajlik az érdekeikre.”

Laporta keményen támadta a Liga elnökét, Tebast: „Szeretném felhívni a LaLiga elnökének figyelmét, aki felelőtlenül, bölcstelenül és a szakmaiság nyilvánvaló hiányával cselekedett. Mind a vitát szító nyilatkozataiban, mind pedig azzal, hogy olyan ügynek szolgáltatott dokumentációt, amely nem felel meg a valóságnak. Arra kérem, hogy hagyja abba ezt a verbális inkontinenciát, mert becsmérli a versenyt. Ön odáig ment, hogy azt állította, hogy nem voltak jelentések, és hogy a klub tagadta volna, hogy ilyen dokumentáció létezne. Hálás vagyok a FEF elnökének és a CSD elnökének felelős és megfontolt álláspontjáért. Köszönöm a FIFA elnökének, Infantinónak is, aki óvatos magatartást tanúsított, amíg az ügy elbírálására várt. Hálás vagyok az álláspontjukért, hogy nem csatlakoztak ahhoz, ami a médiában zajlik. Nem szabad követnünk azokat, akik destabilizálni akarnak minket, és azokat, akik irányítani akarják a klubot, sőt át akarják venni. Amit a vita felbujtói akarnak, az az, hogy egy nem létező bíróvásárlási ügyből olyan ügyet csináljanak, amely árt a hírnevünknek. Egyes hatalmi szférák nem fogadják el vagy nem támogatják azt a tényt, hogy a Barça a világ felé nyitott katalán identitást képviseli”

Laporta azt mondta, hogy „semmi sem véletlen. Ez a kampány akkor jön, amikor a Barça kezd kijönni az alagútból, amikor a Barça nem írta alá a megállapodást a CVC-vel, mert nem hajolunk meg az érdekeik előtt; vagy mert az Espai Barça munkálatait egy nemzetközi építőipari céggel írtuk alá. Mindezek az egybeesések megmagyarázzák ennek a támadásnak az okát, amely a történelem leghevesebb támadása, amit elszenvedünk. Arra kérek minden Barça-szurkolót, hogy álljanak össze a címerünkért és a tulajdonosi modellünkért folytatott harcban és legyenek minden eddiginél egységesebbek.”

***