Deco: „Xavi kiérdemelte a maradását, nem azért gondoljuk így, mert ő egy klublegenda”

Bemutatkozott az új sportigazgató

Deco miután pár hete bezárta az ügynökségét, most már hivatalosan is a klub sportigazgatója lett, a következő beszéddel mutatkozott be az újságírók jelenlétében, amelyben véget akart vetni a Xavival való súrlódásokról szóló pletykáknak: „A Barcelonába való visszatéréstől mindig libabőrös lesz az ember. Újra itt lenni nagyon nagy felelősség. Tudom, hogy mekkora a felelősségem, de nagyon várom már ezt a feladatot. Mielőtt idejöttem volna, sokat beszéltem az elnökkel. Néha meghallgatott, néha nem….. De mindig egyetértettem abban, hogy Xavinak jönnie kell.”

„Azt mondtam az elnöknek, hogy Xavi a személyisége miatt megadná nekünk azt az időt, amire szükségünk van ahhoz, hogy egy nagyszerű csapatot építsünk. Xavinak volt bátorsága átvenni a klubot a bizonytalanság és a kétségek pillanatában. Most egy versenyképes, kiegyensúlyozott csapatunk van. Tavaly nagy beruházást hajtottunk végre, idén pedig megpróbáltuk ezt kiegyensúlyozni. Sikerült visszajutnunk oda, ahová méltóak vagyunk” – folytatta.

Deco ezután válaszolt a sajtó kérdéseire.

Mi az elsődleges célja?

„A győzelem. Nem létezik más ennél a klubnál. Ennek érdekében próbáltuk kiegyensúlyozottá tenni a csapatot a nyáron.”

Mi az elképzelése a futballról?

„Gyerekkoromban álmodni sem mertem volna arról, hogy itt játszom. Azt pedig már tudjuk, hogy a filozófia a győzelem és a jó játék itt a legfontosabb. Amikor meccset nézek, olyan csapatot szeretek látni, amelyikben van kvalitás. Egy átmeneti időszakban vagyunk. A legjobb éveit a klub Messi, Piqué, Xavi, Jordi és Busquets korszakában élte… És klubszinten az átmenet nehéz, és ha nem megy jól, nehéz talpra állni. Nem minden ciklus tart örökké. Úgy gondolom, hogy most jó úton járunk.”

Felajánlották-e Mateunak, aki mostantól leginkább az FFP-vel kapcsolatos ügyeket vezette volna, a folytatás lehetőségét?

„Tudom, hogy szeretitek megszemélyesíteni a dolgokat. A klubon belül van egy struktúra. Mateu volt az a személy, aki a fairplay-t vezette, de még mindig van tennivalónk, mert még mindig a fairplay-en kívül vagyunk. Mateu elvégezte a munkáját, meghozta a döntését a jövőre nézve, és nem látok semmilyen aggályt.”

Támogatja Xavi hosszú távú hosszabbítását?

„Xavi ért az edzősködéshez, én pedig a menedzsmenthez. Ezért vagyunk különböző helyeken. Xavi kiérdemelte a maradását. Nem azért gondoljuk ezt, mert ő egy klublegenda. Hosszabbítania kell, és ezt kiérdemelte. Tudni fogjátok, hogy ez mikor fog megtörténni. Ahogy az elnök és Rafa Yuste is mondta, elégedettek vagyunk vele, és ahogy mondtam, kiérdemelte a hosszabbítást.”

Lehet, hogy Joãóék egy évnél tovább folytatják Barcelonában?

„Mindketten szinte az utolsó pillanatban érkeztek. Ők olyan játékosok, akik hozzájárulnak ahhoz, amire szükségünk van a csapat kiegyensúlyozottságához. Ismerjük a képességeiket, de itt is bizonyítaniuk kell. A szezon során értékelni fogjuk a munkájukat. Tudjuk, hogy erőfeszítéseket tettek azért, hogy ide jöjjenek. A legfontosabb pedig az, hogy a Barça továbbra is egy vonzó klub.”

Nyomást gyakorol Xavira a Bajnokok Ligája; mi a pontos cél és mennyi erre a határidő?

„Szerintem Xavi már tudja, mekkora nyomás nehezedik rá. Nincs kötelezettsége, csak a csapatnak versenyben kell lennie. Mindig is a Bajnokok Ligáját szeretnénk megnyerni, de a szerződés nem mondja ki, hogy meg kell nyernie a Bajnokok Ligáját.”

Hogyan látja Lamine Yamal helyzetét?

„Meglepett minket. A földön maradt, annak ellenére, hogy hihetetlen tehetséges. Támogatnunk kell őt, hogy a fejlődése folyamatos legyen, és hogy garantáljuk azt, hogy a róla szóló hírek ne befolyásolják a teljesítményét.”

A hosszabbításukat Baldéval még nem jelentették be…

„Folyamatban vannak ezek az ügyek, és a közeljövőben biztosan lesznek hírek. Biztosan hosszabbítani fognak Baldéval.”

Igaz, hogy João mindössze 400 ezer eurót kap ebben az évben, és a LaLiga négymilliós fizetést számol fel neki?

„Amit a LaLiga elkér, az néha eltér attól az összegtől, amit a játékosoknak fizetnek. Ő már megtette az erőfeszítést.”

Van opció Cancelo megvásárlására?

„Sem Cancelo, sem João Félix szerződésében nincsen vételi opció.”

Hogyan jött létre Vitor Roque leigazolása?

„Januárban érkezhet, de fel kell mérnünk a feltételeket. Ha pedig nem jött korábban, az azt jelenti, hogy ez egy záradék miatt történt, és ezt el kell fogadnunk.”

Beszéltél Messivel a visszatérésről?

„Leo a barátom. Néha beszélek vele. Most kevesebbet, mert messze van. Két és fél évvel ezelőtt mindannyian szerettük volna őt a klubhoz láncolni, és szerettük volna, ha itt marad. Ha Leóról beszélek, akkor a történelem legjobb játékosáról beszélek. Boldognak látom őt és jól érzi magát. Ez a legfontosabb dolog. Azt kívánom neki, hogy mindig legyen boldog és elégedett.”

***