Pep Guardiola: „Az ajtó, hogy újra a Barça edzője legyek, bezárult”

Guardiola számos Barcelonával kapcsolatos témáról beszélt

Pep Guardiola a Torroella de Montgríben található Golf Empordà létesítményeiből és az alapítványa által szervezett eseményt kihasználva szaftos sajtótájékoztatót tartott, amelyen több szalagcímet is hagyott, és egy-két üzenetet adott át konkrét címzetteknek. Nagyon korrekt módon értékelte Xavi Hernández távozását az FC Barcelonától, anélkül, hogy bármiféle kertelésbe akart volna bocsátkozni, mert nem tudta pontosan, mi hogyan történt: „Bocsássátok meg, de nem vagyok ebben benne. Sok sikert kívánok Xavinak, biztos vagyok benne, hogy talál majd egy új csapatot, Hansinak pedig a világ minden szerencséjét kívánom, biztos vagyok benne, hogy jól fog teljesíteni.”

Arra a kérdésre azonban, hogy a Xavival való összehasonlítás nem nyomasztotta-e a Barcelona legutóbbi edzőjét, üzenni akart: „Az biztos, hogy ez nem az én hibám. Tizenkét évig távol voltam Barcelonától. Nem gyanúsíthatnak meg semmivel ebben a tekintetben.” Hogy ezt kontextusba helyezzük, nem szabad elfelejteni, hogy Xavinak és környezetének az volt az érzése, a Guardiolához nagyon közel álló emberek túl sokat kritizálják őt.

Az új edzővel kapcsolatban Guardiola türelmet kért a Barcelona-szurkolóktól, és hogy hagyják őt dolgozni. Elmondta, hogy beszélt vele néhányszor, amikor meglátogatta Manchesterben: „Amit a Bayernnél tett, az rendkívüli volt. Mindent megnyert, és ahogyan játszottak… Nemzetközi tapasztalata is van a német válogatott miatt, ezek biztosan segíteni fogják őt. Teljes mértékben támogatjuk őt és lépésről lépésre” – mondta. Arról, hogy továbbra is a Barça hagyományos játékstílusát fogja-e folytatni, Guardiola azt mondta, a stílust „a játékosok határozzák meg”, és a jelenlegi csapatban „nagyon jó” játékosok vannak, akik képesek alkalmazkodni a különböző rendszerekhez. Azt is világossá tette, hogy ha Flick be akar vezetni néhány új árnyalatot, akkor meg fogja tenni.

De ragaszkodott ahhoz az üzenethez, hogy hagyják nyugodtan őt dolgozni, mert időre lesz szüksége. Egyébként is, a Barcelona kispadját átvenni nagyon nehéz feladat: „Az egyik legnehezebb a világon. Itt mindent megvitatnak, és sok mindent kell egyszerre menedzselni.” Aztán elszólta magát. Guardiola kizárta, hogy egy nap újra versenybe szálljon a posztért: „Az ajtó, hogy újra a Barça edzője legyek, bezárult. Túl öreg vagyok már.”

Cancelo, aki a Manchester Citytől kölcsönbe érkezett, jelenleg a Barça játékosa, de 2027-ig szóló szerződése van az angolokkal. A Barça vezetőségének az a szándéka, hogy megtartsa őt, és Guardiola nem lát túl sok problémát abban, hogy ez így is legyen, amíg a klubok megegyeznek: „Ezt a kérdést Txikinek (a City sportigazgatója – a szerk.) kellene feltenni. Meglátjuk, mi a legkedvezőbb megoldás mindenki számára. Le fogunk ülni tárgyalni. Ha nem sikerül megegyezni, akkor vissza kell térnie, de ha a játékos ott akar maradni, akkor újra így lesz – mondta.

Keményen fogalmazott, amikor egy másik játékosáról, Bernardo Silváról kérdezték, akiről évek óta pletykálnak, hogy az FC Barcelona célpontja. Itt Guardiola világossá tette, hogy a Barcelonától senki sem kereste meg őket: „Sok szó esett róla, de soha nem hívtak minket. A Barça sportigazgatója soha nem hívott. Ő egy gyöngyszem a játékosaink közül, és remélem, hogy marad.”

A La Masia fiataljainak dicsérete

Guardiola tele volt dicsérettel az FC Barcelona ifjúsági akadémiájáról kikerült új játékosokról. Elismerte, hogy „meglepetés” volt, mert mindannyian magas színvonalat mutattak, és mert fiatal koruk ellenére nagy felelősséget tudtak vállalni: „A La Masia soha nem hagy cserben. Nagyon nagy volt a hatásuk a csapatra. Hatalmas hatást gyakoroltak, pedig csak most érkeztek. Nem mentek el a feladat mellett, hanem határozottan álltak azzal szembe. Jó játékosokkal kell körölvennünk őket és türelmesnek kell lennünk velük. Meg kell védenünk őket” – zárta gondolatait.

***