Dembélé: ki pótolhatja a Lyon ellen?

A francia támadó megsérült a Rayo ellen | Coutinho, Roberto vagy Vidal pótolja?

Az FC Barcelona szerda este az Olympique Lyon együttesét fogadja hazai pályán a Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő visszavágóján. A szezon eddigi egyik legfontosabb mérkőzése fog következni, ami nagyban befolyásolhatja Valverde jövőjét – annak ellenére, hogy aláírta az új szerződését. Ousmane Dembélé sérülés miatt valószínűleg nem lesz ott a kezdőcsapatban, így kérdés, hogy ki pótolhatja a franciát a Lyon ellen.

Amint az ismeretes, Ousmane Dembélé a hétvégi, Rayo Vallecano elleni bajnoki mérkőzés után fájdalmat érzett a combhajlító izmában, és a vizsgálatok kimutatták, hogy combhajlító húzódást szenvedett. Ennek következtében minden bizonnyal csak a kispadon fogja kezdeni az Olympique Lyon elleni BL-visszavágót, hiszen egy ilyen sérülés után legalább egy hetes pihenőre szükség van. A kérdés csak az, hogy ki helyettesítheti a francia támadót a sorsdöntő mérkőzésen. A 21 éves gall sebessége és cselei biztosan nagyon hiányozni fognak Valverde csapatának a szezon legnagyobb összecsapásán, de vannak a keretben olyan játékosok, akik pótolhatják Dembélét – még ha nem is teljes mértékben.

Természetesen ebben az esetben elsőként Philippe Coutinho neve kell, hogy felmerüljön, hiszen a hétvégén is ő kezdett a francia támadó kárára Messi és Suárez mellett a támadóhármasban. Ugyanakkor hónapok óta gyenge formában játszik a brazil játékos, nem véletlen, hogy a Camp Nou közönsége kifütyülte őt a Rayo elleni mérkőzésen, amikor lecserélte Valverde mester. Az önbizalma valószínűleg már nagyon mélyen van, de ki kell kecmeregnie ebből a gödörből, és jól kell teljesítenie, hogy megmutassa a szurkolóknak és a vezetőségnek, hogy érdemes még lehetőséget adni neki a pályán.

A második ember, aki eszünkbe juthat Dembélé helyettesítőjeként, az Malcom lehet, azonban a nyáron érkező játékosban nem igazán bízik meg Valverde edző, amit az is megmutat, hogy szinte alig kap lehetőséget a brazil szélső – mindössze 14 mérkőzésen lépett pályára a szezon során. Másrészt az is ellene szól, hogy a baloldalon kevésbé érzi jól magát, mint a jobboldalról befelé húzva. Hasonlóan kevély esély mutatkozik Kevin-Prince Boateng játékára is, aki még Malcomnál is kevesebb lehetőséget kap a vezetőedzőtől. Valószínűtlennek tűnik, hogy Malcomra vagy Boatengre esne Valverde választása a szezon egyik legfontosabb mérkőzése előtt, miután Dembélé sérüléssel küzd.

Amennyiben nem a fent említett három játékos közül kerül ki a győztes, a katalánok szakvezetője felállást is változtathat, és jöhet a tavalyi szezonban annyit használt 4-4-2 a mostanában bejáratott 4-3-3-as formáció helyett. Ebben az esetben a Messi és Suárez mögötti négy középpályásból három biztosnak tűnik Rakitic, Busquets és Arthur személyében. A maradék egy pozícióért pedig Sergi Roberto, Arturo Vidal és Carles Alená küzdhet meg. Utóbbi a kevés BL-rutinja miatt eshet ki Valverde lehetőségeiből, előbbi kettő viszont merőben más játékstílust képvisel.

Egy szó, mint száz: nagy valószínűség szerint Dembélé sérülés miatt nem fog kezdeni a Lyon ellen, és a francia támadó pótlására a legnagyobb eséllyel Coutinho, Sergi Roberto és Arturo Vidal pályázik. Az említett három játékos mindegyike mást tud adni a csapatnak, a kérdés már csak az, hogy Valverde szerint kinek a szerepére van nagyobb szükség szerda este: az ellenfél kapujára veszélyesen cselező Coutinhóra, a labdatartásban remekelő Robertóra, vagy a sokat szerelő és sok labdát szerző Vidalra?