„Ha a keresztszalag elszakadt, meg kell műteni”

Nem egyértelmű egyelőre, hogy Gerard Piqué sérülése a súlyosság keretein belül mennyire is súlyos, és az sem, hogy ehhez milyen kezelésmód társul. De nem az tűnik a valószínűnek ebben a pillanatban, hogy a katalán védő rövidebb rehabilitációban reménykedhet.

Ezért is érdekes, hogy vasárnap kiszivárogtak a klubtól olyan vélemények, hogy egyelőre inkább a konzervatív kezelésmódot támogatnák, műtét nélkül, de lesz egy vizsgálata és szakvéleménye Ramon Cugat professzornak is, aki az egyik leginkább megbecsült katalán sebész. A Mundo Deportivo azonban megszólaltatott egy másik sportsérülésekre szakosodott traumatológust, Ferran Abatot, aki a klub közleménye alapján nehezen tartja elképzelhetőnek, hogy Piqué megússza 3-5 hónapos rehabilitációval, mint az az első hírekben szólt.

“Most a Barcelona orvosi közleményére alapozzuk azt, amit tudunk és mondunk, mely két sérülés jelenlétét azonosította Piqué térdén. Ami leginkább meglepett az a bejelentés, hogy részleges szakadása van az elülső keresztszalagjában. A keresztszalagot két kisebb köteg adja, és elszakíthatod az egyiket, míg a másikat nem, ilyenkor beszélhetünk részleges szakadásról. Egy átlagember megúszhatja műtét nélkül, de egy élsportoló esetében az ajánlott a műtét.”

“A keresztszalagon felül Piquének 3-as fokú húzódása van a belső, oldalsó szalagjában. Három fokozat létezik, az első egy sima húzódás. A második egy olyan ficam, ami már számos rost szakadásával együtt jár, és a harmadik, amit Piqué elszenvedett, ahol az összes rost elszakadt.”

“Ha csak ez utóbbi sérülése lenne, akkor talán választható kezelésmód lenne nem megműteni, de ha a keresztszalag el van szakadva, akkor műteni kell. Legalábbis ez az, amit én tennék. Meg lehet műteni két vagy három hét múlva, és csak a keresztszalaghoz nyúlni, vagy mielőbb megoperálni, újra építeni a keresztszalagot és összevarrni a belső oldalszalagot, egy stabilabb végeredményt elérve.”

“Pozitívan nézve egy ilyen operáció után a kihagyási idő hat hónap, amivel Piqué tulajdonképpen búcsút mondana a jelenlegi szezonnak. Ha jól alakul minden, akkor a játékos száz százalékos állapotban befejezheti majd a karrierjét.”

“Mindez a klub közleményén alapszik, amelyben a keresztszag részleges szakadásáról beszéltek, úgyhogy a mágneses rezonancia vizsgálatnak elég egyértelműnek kell lennie. Ha nem lenne elszakadva, választható lenne a konzervatív kezelésmód, és akkor két hónap alatt felépülhetne.”