Az Ansu Fati-dilemma

Kétségek merültek fel a jövőbeni formájával kapcsolatosan

Az orvosok megerősítették: hiba volt nem azonnal megműteni, és a konzervatív kezelést választani, emiatt pedig a fizikai állapota nem olyan, mint korábban volt.

Luis Enrique meghívta Ansu Fatit a spanyol válogatottba a júniusi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre, azonban a Barcelona 19 éves tehetsége egy percet se játszott. Ez viszont nem a műtét elhalasztása, és Fati sérülése miatt volt – amelyből időközben felépült –, hanem azért, mert próbált vele óvatosan bánni Enrique – ahogy tette azt Xavi is a Barcelonában, miután a fiatal támadó felgyógyult.

Achraf Ben Ayad újságíró volt az, aki Twitter-fiókján keresztül riadót fújt: ,,Még nem áll készen arra, hogy a legmagasabb szinten versenyezzen, messze van attól, hogy készen álljon. A Barça szerint nagy hibát követett el azzal, hogy nem operáltatta meg magát”. A játékos különböző vizsgálatokon esett át annak érdekében, hogy felmérjék a fizikai paramétereit extrém helyzetekben. A tesztek során azonban kiderült, hogy nem minden tekintetben éri el a szükséges szintet, vagyis a sérülések miatti hosszú kihagyását megelőző állóképességét, robbanékonyságát, gyorsaságát és erejét, és ez az állapot kétségeket ébreszt az orvosi stábban is.

Jobb lett volna, ha megműtik?

Kétséges, hogy lesz még olyan állapotban, amilyenben a sérülése előtt volt, amely azt éreztette a szurkolókkal, hogy ő más színvonalat képvisel(het), mint a többi játékos. Eddig a visszatérései után rendre különbséget jelentett, például a Real Madrid elleni vesztes Szuperkupa-elődöntő során januárban, amikor csereként beállva a 83. percben hosszabbításra mentette a mérkőzést. Ide sorolhatnánk a májusban 21 találkozó kihagyásával a háta mögött meglőtt, Betis elleni találatát egy perccel a beállása után, amellyel vezetést szerzett a Barcelona (emellett 2/2 sikeres csele is sikerült).

Mindez azt mutatja, hogy elképesztő elszántság és akarat jellemzi, azonban négy műtét után úgy döntött, hogy az ötödiket nem vállalja, és helyette inkább a konzervatív kezelést választja. Most azonban ez az erős visszatérés – nevezzük így – sokkal inkább plátóinak tűnik, mintsem reálisnak.

Egy hónap szabadság

Mindezek ellenére a játékosnak egy hónap szabadsága lesz, hogy kikapcsolódjon, ugyanakkor folytatnia kell a fizikai és mentális felkészülést. A cél az, hogy feltöltődve érkezzen az előszezonra, és készen álljon a munkára, amelynek segítségével visszanyeri emlékezetes formáját, és a fizikai állapotának 100%-os regenerálódását is elősegíti.

Xavi a következő szezonban is kezdőként számítana rá

Amikor Xavit arról kérdezik, hogy milyen lenne az ideális kezdő tizenegye a következő szezonban, akkor Ansu Fati mindig megjelenik benne. Nyilvánvalóan bízik a fiatal játékosban, akit tárt karokkal vár egy olyan szezon után, amelyben gyakorlatilag nem számíthatott rá. Ugyanakkor óvatosságra is int:

Xavi: ,,Ansu nagyon jól edz, de fokozatosan fog beilleszkedni”.

A fentebb említett tulajdonságok olyan erények, amelyeket az edzőnek meg kell erősítenie a csapatban. Ezért is lehet szükség Robert Lewandowski szerződtetésére. Ansu Fati egyébként tizenöt fellépésén hat gólt szerzett ebben a szezonban, ami ahhoz képest, hogy milyen keveset játszott, igen figyelemre méltó szám. A Barça idei 85 gólja messze elmarad attól, amit egy bajnokcsapatnak fel kellene mutatnia. Vissza kell térni az elmúlt évtizedben lőtt 150 gólos átlaghoz, és ehhez olyan játékosokra van szükség, mint Ansu Fati. Xavi meg van győződve arról, hogy egy jó előszezonnal a játékos vissza fog térni a korábbi szintjére.