Ortega professzor csodája – Araújo

Uruguaynak két nem várt szereplője lesz a VB-n. Az egyik Araújo, akire az utolsó válogatott szünetben szerzett sérülése miatt már aligha számítottak, a másik Ortega professzor, az Atlético Madrid fizikoterápiás edzője, aki engedélyt kapott arra, hogy jelen lehessen Uruguay-jal a tornán. Kettőjük története azonban összekapcsolódott. Milyen az, amikor egy Atléticós segít egy Barcelonásnak…

Ronald Araújo súlyosan megsérült Uruguay egyik előkészítő mérkőzésén. Ezt követően a nagy kérdés az volt, hogy konzervatív módon, vagy műtéttel gyógyítsák a belső védőt. Előbbi gyorsabb felépülést, VB részvételt, viszont bizonytalan jövőt ígért, a nagy kérdés a javulás tartóssága volt. Barcelona vezetésének a szeme előtt lebegett Umtiti sérülése, amely kísértetiesen hasonlított a mostani Araújo esetre. A francia védő gyorsan akart felépülni az oroszországi VB előtt, ezért a konzervatív kezelést választotta, de a régi formáját már soha nem nyerte vissza. A műtét tartós gyógyulást ígér, de akkor úgy hitték, hogy Ronald ebben az esetben nem tud részt venni a VB-n. Ez fájdalmas döntés volt, de az uruguayi hallgatott a Barcelona orvosainak az érveire. A katalánok védőjének jobb combját szeptember 28-án műtötték meg Finnországban.

Xavi majdnem 3 hetes szünetet rendelt el a VB-n nem szereplő fiainak, kivéve a lábadozóknak, nekik folytatniuk kell a terápiát. Ezután kisebb meglepetés volt az a bejelentés, hogy Araújo mégis elutazhat a VB-re, ha közben folytatja az orvosok által előírt rehabilitációt. A mostani hírek már arról szólnak, hogy talán játszani is fog. Ez kész csoda lenne, nem keveset köszönhet a játékos Ortega professzornak, aki az uruguayi válogatott fizikoterápiás trénere, és nem mellesleg az Atlético Madrid egészségügyi csoportjának is a vezetője. Szóval az Atlético doktora most azon ügyködik, hogy a Barcelona kulcshátvédje minél hamarabb felgyógyuljon.

Az elmúlt hetekben, annak ellenére, hogy a cikk két főszereplője különböző klubokban versenyezett a LaLigában, most a kettőjük története összekapcsolódott. A Barça védőjének célja, hogy időben, minél hamarabb felépüljön sérüléséből, az Atlético edzője is most éppen ezt akarja. És a csoda megtörtént, Araújo végül felkerült a listára, VB-kerettag lett, részt vehet a világbajnokságon, bár vélhetően nem lesz még százszázalékos.

Nagyon óvatosan terheljük a rehabilitáció alatt lévő futballistákat. Motivációval nincs probléma, mindent beleadnak a játékosok, sőt, inkább vissza kell venni belőle, hogy ne menjenek túl messzire az intenzitással – a tervek szerint haladunk. Nagyon kiegyensúlyozott világbajnokság lesz, a játékosok nincsenek úgy túlterhelve, mint máskor. Giménez (Atlético Madrid, október 5-én sérült meg – a szerk.) nagyon jó állapotban van. Araújóval is nagyon jól állunk, tiszteletben fogjuk tartani azokat a feltételeket, amelyeket a Barcelona szabott nekünk. Integrálni fogjuk őt a csapatba, ahogy tudjuk.” – mondta az uruguayi professzor.

Lassan 50 napja műtötték meg a Barcelona belső védőjét, de a november 24-i, Dél-Korea elleni mérkőzésen nem várható a bemutatkozása. A második meccsen november 28-án Portugáliával játszanak az uruk, Araújo bevetése nehezen elképzelhető. Azonban december 2-án már sanszos, hogy a harmadik csoportmeccsén Ghána ellen pályára lép a fiatal védő.

Az a tény, hogy Ortega Uruguay-jal utazik a vb-re, hogy ugyanazt a munkát végezze, mint az Atlético Madridnál, nem esett jól a matracos rajongók egy részének. Van egy pikantériája a történetnek: Araújo a Barcelona tagja, amelyik az Atlético egyik fő riválisa a LaLiga-ban, és most egy Atléticós edző segíti a rehabilitációját. Ha minden jól alakul, és sikerül Araújót gyorsan csapatba állítani, akkor esetleg a madridiak lesznek morcosak, ha túl gyors lesz a bevetése, és rásérül, akkor Barcelonában fogják ráncolni a szemöldököket, Ortega professzor mindenképpen célkeresztben lesz.