A Barça dominál és nyer. És ezzel egyedül van…

A foci folyamatosan változik, és nincs örök recept arra, hogy egy csapat nyerje meg a meccseit és a sorozatokat, ahol elindul. A csapat stílusa viszont közvetlenül hatással van az eredményességére, akár úgy, hogy egy csapat jól akar játszani, akár úgy, hogy nem.

Mert hogy mindenki mást vall arról, hogyan is kell pályára lépni.

„Nem mondom, hogy csak nekem van igazam, de számomra jól játszani, az egyenlő azzal, hogy legyen is nálad a labda” – vallja Xavi Hernández.

„Egy dolog jól futballozni, és egy másik dolog szépen játszani. Én inkább játszom rosszul, de jussak tovább mindig” – ez pedig Diego Simeone véleménye az Atlético Madridból.

Két egymással szemben álló elképzelés a fociról, még akkor is, ha nyilvánvalóan Xavi is meg akarja nyerni a meccseket,  csak másként. A LaLiga idei statisztikái azonban nem feltétlenül arra mutatnak, hogy amit Xavi és a Barcelona vall, működik és használják a többi csapatnál is.

Az alábbi statisztikákból kiderül, hogy a Barcelona mellett egyedül a Real Madrid mondhatja el magáról, hogy egyértelműen 50% feletti labdabirtoklási átlagra képes, és nyeri a meccsei többségét. Azonban vannak ezzel pontosan szemben álló példák is.

A táblázat oszlopai sorrendben: helyezés, csapat neve, labdabirtoklási arány, pontok. A statisztikák még a Liga első 29 fordulóján alapszanak, a hétközi fordulót megelőző adatok.

Az Atlético Madrid például úgy második a Ligában, hogy a labdabirtoklási arányának átlaga nem éri el az 50 százalékot. A Getafe úgy negyedik, hogy az egész mezőnyben a leggyengébb, 39,14 százalékos az átlagos labdabirtoklása. De a ‘Pitu’ Abelardo vezette, jelenleg 5. helyezett Alavés is csak 41,59 százalékot tud felmutatni.

Ellenpélda a Barcelona, mely első pontokban, és első labdabirtoklásban is, bár a fölénye kopott az évek során. Most 64,25 százalék az átlaga. És illik szólni a Real Betisről is, mely második labdabirtoklásban 63,24 százalékkal, de csak a 8. helyen áll a bajnoki tabellán. Ez pedig azt üzeni, hogy önmagában a dominancia még nem elég.

Ezt támasztja alá az a statisztikai adat is, hogy az elmúlt 10 évben most fordul elő először olyan, hogy egyértelműen több olyan győzelem születik a bajnokságban, ahol a győztes csapat kevesebbet birtokolta a labdát. Ez a meccsek 39,3 százaléka, ezzel szemben 30,9 százalék volt csak olyan győzelem, ahol a labdával domináló csapat nyert. Az elmúlt 10 évben mindig fordítva volt, vagy egálra jött ki ez a két adat.