Barça – Atlético a statisztikák nyelvén: Hattyúk dala, vagy remény rabjai?

Az utolsó szalmaszálakban kapaszkodhat a katalán együttes

Utolsó nagy derbijére készül a Barcelona, ezúttal az Atlético Madrid lesz az ellenfél. Quique Setiénnek elképzelhető, hogy ha nem is azonnal, de rövid időn belül az állása, míg Diego Simeone csapatának a dobogó a tét a bajnokság hátralevő részében. A kedd este 22:00-kor kezdődő rangadó újabb bizonyítási lehetőség lehet azonban a Barça fiataljainak, Ansu Fatinak és Riqui Puignak is.

Visszatekintő

Legutóbb a januári Király-kupa-elődöntő mérkőzésén tudott győzni az Atlético a Barcelona együttese ellen (2-3), viszont bajnokin már 14 éve nem volt erre képes, sőt, 2010-ben nyert utoljára LaLiga-meccset a katalán gárdával szemben.

A tabella nyelvén

A Barcelona a Celta Vigo elleni döntetlennek köszönhetően két ponttal szakadt le a rivális Real Madridtól, amely győzni tudott az Espanyol ellen 1-0 arányban. A gránátvörös-kékek két pontot is otthagytak Vigóban, így a bajnoki cím megnyerésével kapcsolatos remények szertefoszlani látszanak – bár ha objektíven ítéljük meg a kialakult helyzetet, bármi megtörténhet még az elkövetkezendő hét fordulóban.

A „matracosok” tisztes távolságból, 11 egységgel lemaradva követik a harmadik helyen az előttük versengő két óriást, azonban az Atléti mellett a Sevilla is reális esélyek birtokában van 54 ponttal a dobogó megszerzését illetően, mivel Simeone csapatának 58 pontja van.

Ahhoz, hogy a Barça minimális eséllyel visszavegye a vezetést a Realtól, mindenképpen otthon kell tartania a három pontot, igaz ehhez a „blancóknak” is bukni kell hazai pályán a Getafe ellen.

Az ellenfelek szemében rossz házigazda a Barcelona. Milyen vendég az Atlético?

Quiqé Setién csapata 15 hazai találkozójából 14-et megnyert és egy gól nélküli döntetlen született a Real Madrid elleni El Clásicón. Meccsenkénti hármas rúgott gólátlaggal, vagyis 48 találattal rendelkezik a katalán együttes, amely messze a legtöbb a ligában (Real 35, Villlarreal 31).

A madridiak ötször tudtak nyerni idegenben, nyolcszor játszottak döntetlent és háromszor szenvedtek vereséget – legutóbb Zidane együttese ellen 1-0 arányban. 18 alkalommal találtak be az ellenfelek kapujába, viszont 13-szor kapituláltak, így nincs nagy különbség a rúgott és kapott gólok tekintetében.

A két csapat formája számok nyelvén

A Barcelona veretlenségi sorozata továbbra is folytatódik: négy győzelem és két döntetlen a mérleg a legutóbbi hat mérkőzésén. Diego Simeonéék is hosszú ideje tartják ezt a formát, mivel utoljára februárban kaptak ki (Iásd: előző bekezdés), vagyis 10 játékhét eltelte óta nem találtak legyőzőre. Az utóbbi hat fordulóban ellenfeléhez hasonlóan négyszer tudott nyerni, valamint két alkalommal ikszelt a madridi gárda.

Messiék 10 gólt rúgtak, kettőt kaptak – a szombati Celta elleni mérkőzésen mindkettőt -, és az Atlético szintén 10-szer szerzett gólt, míg csak kétszer kapitulált.

Klasszisok a pályán – összehasonlítás

A két klasszis hálóőr, Ter Stegen és Jan Oblak is farkasszemet néznek egymással kedd este, akik nagy mértékben hozzájárulnak csapataik sikereihez: a német kapus idén a bajnokságban 12 kapott gól nélküli mérkőzést tudhat maga mögött, míg szlovén ellenfele 14-szer őrizte meg sértetlenül együttese kapuját.

Ter Stegen neve mellé két gólpassz is feljegyzésre került (Mallorca ellen 5-2, Getafe ellen 2-0 idegenben), így ebben a tekintetben jobban teljesít kapus kollégájánál.

Lionel Messi is kimagasló teljesítményt nyújt idén: 21 góllal és 17 assziszttal vezeti a góllövőlistát. Érdekesség, hogy a másik oldalon Morata, João Félix és Ángel Correa együttesen szereztek 20 találatot (9, 6, 5), amely még csak nem is ugyanannyi, mint Messi „hálórezzentéseinek” száma.

Gólpasszok tekintetében már jobban áll az Atlético Madrid Messivel szemben: Correa 6, Koke 5 és Diego Costa 4 alkalommal szolgálta ki csapattársait, ami összeadva annyi, mint az argentin zseni asszisztjai összesen.

Nemcsak a Barcelona, hanem Messi is rendkívül jól teljesít otthon, mivel a katalánok 48 góljából 16-ot Camp Nou tízese szerzett. Összesen 77-szer lőtt kapura, ami 4,8-es átlagot produkál, vagyis kerekítve majdnem minden ötödik veszélyeztetéséből gól született. Ezen kívül hét gólpasszt is kiosztott, valamint az utóbbi három mérkőzés alkalmával 19 sikeres cselt hajtott végre.

A „matracosok” legeredményesebb játékosa, Álvaro Morata 63-szor próbálkozott kapuralövéssel, és ahogy fentebb is olvasható, kilenc esetben volt sikeres, tehát átszámolva minden hetedik kísérletét váltja gólra.

A siker kulcsa

A Barça előnyére válhat, hogy Ansu Fati és Riqui Puig is sikerre éhesen játszanak, és mindezt eredményesen teszik: Fati 19 mérkőzésen 5 gólt szerzett és egy gólpasszt is kiosztott, illetve a lelkes hozzáállását fémjelzi az is, hogy az elmúlt három találkozón ötször kísérletezett kapura rúgással és a Bilbao elleni 1-0-ra megnyert mérkőzésen három párharcot is megnyert, úgy, hogy csak 25 percet játszott.

Puig a Celta Vigo elleni meccs kivételével mindig csereként szállt be a játékba, azonban a vigóiak ellen 86 percet adott neki Setién. A 20 éves fiatal középpályás kétszer is megpróbált gólt szerezni, valamint 92,4%-os pontossággal passzolt.

Az Altético erőssége az agresszív letámadás, a jól megszervezett védekezés (21 kapott gól 32 meccsen) és a légi párharcokban való diadalmaskodás lehet.

Ki nevet a végén?

A hazai pálya nagy előnyt jelenthet a Barcelonának – igaz még mindig nézők nélkül lesz megrendezve a találkozó a Camp Nouban. A Wanda Metropolitano-ban 1-0 győzött a gránátvörös-kék gárda, hasonló kimenetelben lehet reménykedni most is. Ahogy a szombati Celta-meccs, úgy ez az összecsapás is nehéznek ígérkezik, és azt azért ne felejtsük el, hogy az eredmények ellenére nincs sziporkázó formában a Barça. Kiélezett, taktikus és jó iramú mérkőzésre van kilátás, amely életben is tarthatja a bajnoki cím megszerzésével kapcsolatos reményeket, de meg is foszthatja a csapatot attól.

AKCIÓ! Barçás nyári pulóver 12.990 Ft helyett 9.390 Ft!