Villarreal – Barcelona: Mik az esélyek a számok alapján?

12 éve nyeretlen a Villarreal a Barca ellen

Ma este 22:00-tól, a LaLiga 34. fordulójában az Estadio El Madrigal látja vendégül a Barcelonát, amelyre kifejezetten nehéz mérkőzés vár a Villarreal együttese ellen. Hogy miért is? Statisztikai rovatunk újabb epizódjában erre is fény derül.

Időutazás

Nagyon régen tudott nyerni a Villarreal a Barcelona ellen: utoljára 12 éve, 2008 márciusában (idegenben 1-2), otthon pedig 2007 októberében 3-1-re tudott győzni a ‘Sárga tengeralattjáró’. Azonban az, hogy a ma éjszakai meccsen házigazdaként szereplő csapat nem tud már hosszú ideje diadalmaskodni katalán ellenfelén, még nem jelenti azt, hogy könnyű ellenfél: az elmúlt hat olyan mérkőzésen, amelyen a „sárgák” fogadták a „gránátvörös-kékeket” négyszer játszott döntetlent egymással a két gárda – van közöttük Spanyol-Kupa-meccs is, amelyet a hosszabbításban meg tudott nyerni a Barcelona –, és ezek közül talán a legemlékezetesebb a tavalyi, Vila-real-i találkozó, amely gólparádét hozott: 4-4-es döntetlen született.

Tabella

Luis García Plaza csapata 54 ponttal az ötödik a Ligában, amely EL-indulást ér, ráadásul rögtön főtáblát. Belátható távolságon belül van előttük a Sevilla, amely 57 pontot gyűjtött össze eddig, így három egység a különbség a két együttes között. A Villarreal mögött a Getafe is Európa-Liga-indulást érő pozícióban helyezkedik el a hatodik helyen, és mindössze csak két ponttal vannak lemaradva. A madridiak szempontjából előnyös lenne előrébb lépni, már csak azért is, mert egy helyet javítanának, másrészt pedig nem kellene playoff-ot játszani az EL-csoportkörért.

A Barcelona 70 ponttal második a rivális Real Madrid (74) mögött, és nagyon úgy tűnik, hogy a bajnoki cím megszerzésének valószínűsége is egyre inkább csökken. Ezt a tényt ugyan nem szorítja háttérbe, viszont érdemes megemlíteni, hogy hét mérkőzés óta veretlen Setién együttese (az utóbbi hat találkozón 3 győzelem, 3 döntetlen), 11 gólt sikerült szerezni és négyet kapni. Idegenben viszont rendkívül rapszodikus a forma két győzelemmel, két döntetlennel és két vereséggel a legutóbbi hat meccsen.

Ami a „sárgák” formáját illeti: az előző hat mérkőzésükből ötöt megnyertek, valamint egyszer ikszeltek, kilencszer találtak be, és mindössze kétszer kaptak gólt. Emellett a legutóbbi két alkalommal nem kapituláltak, illetve hazai pályán is biztató mutatóval rendelkeznek a hat meccses formájukat illetően, amelyen négy győzelem, egy döntetlen és egy vereség a mérlegük.

Számháború

A Villarreal próbálkozik a második legtöbb: 13.6 a kísérletek száma átlagosan (a Real az első 15.3-mal). A Barcelona 12.9-es statisztikával rendelkezik, amire Messi xG-mutatója is utal lentebb. Gerard Moreno pedig a hazaiak legeredményesebb játékosa, aki 53 gólból 15-öt jegyzett, ezzel csapata találatainak 28%-át magára vállalva. Lionel Messi is magas számokat produkál 22 góllal és 17 assziszttal, vagyis ez azt jelenti, hogy a katalánok 74 gólra váltott helyzetéből 39 alkalommal szerepet vállalt (több, mint a fele). További érdekesség az is az argentin zsenivel kapcsolatban, hogy amikor csapatával vendégként lépett pályára, 13 mérkőzésen négyszer jegyzett találatot, és 10-szer szolgálta ki csapattársait gólpasszal.

Asszisztok szempontjából jól áll a Villarreal is Santi Cazorla személyében, aki nyolcszor volt eredményes (és emellett nyolc gólja is van). Nem mellesleg jól is passzol a 35 éves, mivel 86.6%-os mutatóval rendelkezik, ha a pontosság a szempont, ráadásul 2.2 a kulcspasszainak a száma átlagosan mérkőzésenként.

Ha már passzok: Messi a számítások szerint 57.2-szer passzol egy meccsen, amelyek között hosszú labdák is vannak, így rendelkezik 82.6%-os pontossággal, illetve 2.6 a kulcspasszok értéke 90 percenként.

A Barça fiatal középpályása, Riqui Puig is biztató adatokkal rendelkezik, mivel csak kétszer volt idáig kezdő és ötször lépett pályára csereként. Ehhez képest 32.6 átadás következik a labdaérintéseiből és 90.8%-os pontossággal teszi tovább a játékszert, valamint 0.4-es értékkel képviselteti magát kulcsmegoldások tekintetében.

Adatok a játéktéren

A „sárgák” 83%-os hatékonysággal oldják meg a rövid passzokat, és leggyakrabban a pálya baloldalán mozog a labda (40%-os gyakorisággal). Középről próbálkoznak legtöbbször kapuralövéssel, erről tanúskodik a 65%-os mutató, és az esetek 57%-ban veszélyeztetnek 18 méteres körzetből.

Érdekesség, hogy góljaik 15%-át tizenegyesből szerezték (8), 13%-át pedig kontra-támadásból (6).

A Barça mindkét szélen mozgatja a játékszert 35-35 százalékban, a kísérletek 71%-a pedig középről történik (59% 18 méteres körzetben). A labdabirtokló játéknak köszönhetően kevés hibával oldja meg a rövid passzokat a katalán egyesület, mivel 653 átadást követően 91% a pontosság mutatója – bár ez olykor az offenzív stílus kárára megy.

Összehasonlítás modellezve

Aki jártas az xG-modellek értelmezésében, az tudja, hogy sokkal letisztultabb képet lehet kapni egy csapat, vagy játékos teljesítményét illetően. Ez annyit takar, hogy nem a mennyiség a fő szempont – adott esetben a helyzetek tekintetében –, hanem a minőség. A nagyobb helyzetek jobb minősítést kapnak, a kisebbek értelemszerűen kisebbet.

A következő összehasonlítás a Barça tízese és a Villarreal-játékos, Gerard Moreno adatait vizsgálja: Messi G90 mutatója (G90: szerzett gól 90 perc alatt) 0.82, amely minőségibb értéket képvisel, mint Morenoé, akinek ez a szám 0.55. A kapuralövések helyzetét tekintve is jobban áll az aranylabdás klasszis, ugyanis a Sh90, vagyis a lövések minősége egy mérkőzésen számadatai Messi javára billentik a mérleg nyelvét 5.01-es értékkel (Morenonak 3.00).

Összegzés

Az is elképzelhető, hogy egy újabb gólgazdag mérkőzést hoz majd az éjszakai rangadó, amely nemcsak gólokban, hanem figyelmeztető lapokban is bőséget hozhat: az előző hat összecsapás alkalmával négyszer volt kiállítás a Villarreal csapatánál. Mindkét csapat számára nagy téttel bír a találkozó, mivel Luis García Plaza gárdája az ötödik hely megőrzésére törekszik – vagy akár a BL-főtáblát érő negyedik hely megszerzésére –, a Barça pedig matematikailag a bajnoki címért küzd, gyakorlatban viszont a becsületéért.