Barça-Espanyol: Lesz-e többgólos siker a sereghajtó ellen?

Katalán derbit rendeznek a LaLiga 35. fordulójában

Az Espanyolt fogadja ezúttal a Camp Nou stadion, amelyben még nem veszített mérkőzést a Barcelona együttese a LaLiga idei kiírásában egyetlen alkalommal sem. A vendég gárda mindenképpen szeretné elkerülni a kiesést, mivel már 26 éve tagja a spanyol első osztálynak – bár erre minimális az esélye.  

Hajsza a győzelemért(?)

Ha azt állítjuk, hogy az Espanyolnak jóval nehezebb dolga lesz az előzetes várakozások szerint a Barcelona ellen, mint fordítva, akkor nem okozunk meglepetést a ténymegállapításunkkal. Hogy miért nem? A „papagájok” 2007-ben tudtak nyerni utoljára a „gránátvörös-kékek” ellen bajnoki mérkőzésen, ráadásul az a Francesco Rufete szerezte a mérkőzés egyetlen találatát, aki a csapat jelenlegi megbízott vezetőedzője is most (július 20-ig van szerződése.)

A Barcelona helyzete a Liga hátralevő részében már nemcsak a saját, hanem a Real Madrid kezében is van, mivel a Zidane-legénység négy pontos előnnyel vezet a katalán alakulat előtt. A Madridnak kétszer is pontot kellene veszítenie ahhoz, hogy újra át tudja tőle venni a vezetést a Barça – egyszer minimum ki is kellene kapnia. Ezen kívül még három kör van hátra a bajnokságból, és a Barcelona valamint a Rufete-gárda számára is van még matematikai esély céljai eléréshez: a Barcelona papíron még bajnok lehet, míg az Espanyol bennmaradhat – igaz utóbbinak valamennyi mérkőzését meg kellene nyernie ahhoz, hogy ez megtörténjen és az előttük lévő ellenfeleknek pedig az összeset elveszíteni, így valószínűsíthető, hogy a „kék-fehérek” jövőre a másodosztályban rúghatják majd a bőrt.

Újra formában?

Ami Messiéket illeti, a Villarreal elleni 4-1-es győzelem új lendületet adhat a csapatnak. Tény, hogy a „sárgák” nem a tőlük megszokott, vagy a tavalyi 4-4-es döntetlen alkalmával bemutatott játékszínvonalat képviselték vasárnap, viszont a katalánok futballjában a dinamika, az öröm, az ambíció és az összhang meghatározó faktorok voltak. Griezmann gólja és gólöröme is emlékezetesre sikerültek, valamint a cserék, Ansu Fati és Riqui Puig nem először szálltak be jól: Fati gólt szerzett, Puig félórát töltött a pályán, 26 alkalommal ért labdához, 90% feletti pontossággal passzolt és jól láthatóan érezték egymást az argentin tízessel.

Természetesen nem érdemes ebből a győzelemből nagy következtetéseket levonni – nem lerombolva az előbb elképzelt illúziót az új lendületet illetően -, viszont titkon biztosan azt reméli minden szurkoló, hogy megismételhető a múlt heti produkció (akár tovább is fokozható).

Az Espanyol nincs formában: fontos három pontot bukott a csapat az ellen a Leganés ellen, akik egy hellyel előzik meg őket a kiesés ellen versenyfutásban, ráadásul az utolsó percekben csereként beálló Jonathan Carelli 60 másodperc alatt két sárga lapot is kapott, ami végül pirosat eredményezett.

Messi idei teljesítménye számokban

Sokszor említésre kerül a Barça hatszoros aranylabdása, mivel idén is a hátán viszi csapatát. Ebben a szezonban 22-szer volt eredményes – Benzema előtt, aki 17 alkalommal talált be az ellenfelek kapujába eddig -, illetve a Villarreal elleni két assziszttal csak növelte az előnyét a listán a többi játékossal szemben, mivel már 19 gólpassznál tart (mögötte a Real Sociedad játékosának, Mikel Oyarzabalnak van 10).

Messze Messi rendelkezik a legtöbb kapura lövéssel a Ligában, mivel átlagosan 4.8 próbálkozása van meccsenként, és ezzel megelőzi az Osasuna játékosát, Chimy Avilát, aki 3.5-ös számértéket produkál. Az argentin klasszis egyébként kis túlzással a Barcelona góljainak egyharmadát szerezte, ugyanis a hatékonyságát tekintve 28%-os mutatót képvisel.

Eddigi pályafutása során 34-szer lépett pályára az Espanyol ellen tétmérkőzésen, 23 alkalommal tudott nyerni, 25 gólt szerzett és 11 gólpasszt osztott ki (egyébként Messi ötödik „kedvenc” csapata a Real Madrid mögött, akiknek 41 meccsen 26-szor talált be már).

Pozitív és negatív mérleg

A hazaiak 29 mérkőzés óta veretlenek a Camp Nouban, négyszer is kapott gól nélkül jöttek le a pályáról az Espanyol ellen az utóbbi párharcaikat tekintve minden tekintetben (nemcsak bajnokin), valamint a legutóbbi tizenhárom „kék-fehérek” elleni összecsapásból tizenkettőt megnyertek.

Átlagosan három gólt szereznek otthoni környezetben mérkőzésenként, míg a vendég alakulat épphogy csak eléri az egy találatot idegenben. A Francesco Rufete által irányított együttes 15 pontot veszített, vagyis utóbbi az 5 meccséből mindegyiken vereséget szenvedett, mindössze két gólt szerzett és kilencet kapott.

Többgólos Barça-siker, vagy szoros mérkőzés?

Az előző fordulóban mutatott játék és a statisztikák alapján is gólgazdag mérkőzésre van kilátás, mint ahogy az odavágón is januárban – igaz akkor 2-2-re végeztek egymással a felek, és emberhátrányban játszott a Barcelona. Otthon viszont a gólnélküli El Clásico és az Atlético elleni múlt heti találkozó kivételével mindig tudott nyerni Setién csapata, legtöbbször kettő, vagy annál több góllal, így joggal valószínűsíthető, hogy ezt a mérkőzést is hendikeppel nyeri.