Valladolid – Barça: Garantált a vendég siker, vagy becsúszhat meglepetés?

Ha nyerni tud a Valladolid, biztosan bennmarad

Már csak három forduló van hátra a bajnokság végéig, és 36. körben az Estadio José Zorillába látogat a Barcelona, amely papíron még mindig versenyben van a bajnoki cím megnyeréséért. Statisztikai rovatunk újabb epizódjában utánanézünk a két csapat eddigi egymás elleni meccseinek, megvizsgáljuk a jelenlegi formájukat és minden olyan érdekességet, amelyek befolyással lehetnek a mérkőzés kimenetelére. 

Mindkét gárdának nyernie kell

Rendkívül nagy nyomás alatt van a Barça, és magasak az elvárások velük szemben, de nem alaptalanul: a hétközi Espanyol elleni 1-0-ás győzelem az eredménytől eltekintve nem mutatott megnyugtató jeleket a játék feljavulásával kapcsolatban – nem úgy, mint a Villarreal elleni idegenben 4-1 arányban megnyert találkozó. Ugyan versenyben vannak még a katalánok a bajnoki aranyért, de sokkal inkább önmagukat kellene megtalálniuk, mivel a játék képe nem a mindenkori Barcelonára enged bennünket asszociálni.

A Valladolid bebiztosíthatja magát a következő idényre is az első osztályba egy esetleges győzelemmel,  ugyanis hét pont az előnye a 18. helyen álló Mallorcával szemben (a Valladolid 14. pozícióban áll 39 ponttal). Ha nyerni tud Sergio González legénysége, akkor a Mallorca eredményétől függetlenül is biztosan bent maradnak a Ligában.

Egymás elleni mérleg

Utoljára 2014-ben tudott diadalmaskodni a valladolidi egyesület a katalán fővárosiak felett (1-0), hazai pályán. Azóta két mérkőzést játszottak egymással a felek, mindkettőt a Camp Nouban, és mindkét összecsapáson be tudták gyűjteni a három pontot a gránátvörös-kékek (1-0, 5-1). Az utóbbi hat Valladolid – Barcelona-mérkőzésen négy vendég, egy hazai győzelem és egy 1-1-es döntetlen született. A Barça javára billen a mérleg, ha a gólarányt vizsgáljuk. Kilenc gólt szereztek és hármat kaptak.

Jelenlegi forma

A szombat este házigazda szerepét betöltő együttes a legutóbbi hat pályára lépését követően csak egyszer tudta megszerezni a három pontot, háromszor ikszelt és kétszer szenvedett vereséget. Egygólos különbséggel tudtak csak nyerni, azonban legyőzni is csak egy találatnyi különbséggel tudták őket. A Valencia elleni idegenbeli pontvesztést (2-1) kivéve valamennyi összecsapásuk kettő, vagy attól kevesebb góllal zárult (1.5 gól/meccs).

A Barça nem szenvedett vereséget az előző hat meccsén, viszont háromszor történt a katalánoknál is pontosztozkodás, gólarányukat tekintve viszont jobban állnak következő ellenfelüknél, ugyanis 10 alkalommal sikerült betalálni a másik csapat kapujába (a Valladolidnak csak négyszer, míg öt gólt kaptak), azonban ötször kapitulálni is sikerült.

González csapata otthoni formáját illetően érdekesség az is, hogy 20 hazai mérkőzésükből 16-on esett 2 vagy attól kevesebb gól, valamint 17 találkozóból 10-szer játszottak döntetlent. A Barcelona az utóbbi 12 párharcából 11-en múlta felül szombati ellenfelét, és már 9 játéknapja nem talált legyőzőre a LaLigában.

„Góllövölde”, általános játékkép

Szerzett találatok tekintetében nem bővelkedik a Valladolid, ugyanis eddig csak 29-szer sikerült megrezzenteni az ellenfelek hálóját, így a lejátszott 35 mérkőzéshez képest alacsony átlagot produkál a termelt gólok száma (0.8). A katalán együttes 79 gólt szerzett eddig – aminek Lionel Messi több, mint a felében, 51(!) százalékában vállalt szerepet 22 találattal és 19 assziszttal -, így az egy meccsre jutó rúgott gólok száma 2.25.

A kapusok hasonló arányban kapituláltak eddig: a hazaiak 39, a vendégek pedig 36 alkalommal (a Valladolid kapta a hetedik legkevesebb gólt a bajnokságban, alsóházi csapatként). A Celta Vigo és az Atlético Madrid mellett a valladolidi gárdának van a legtöbb döntetlenje (15), míg Setién együttesének mondhatni feleennyi (7), ebből három az újrakezdés után.

A Valladolid átlagosan kilencszer lő kapura egy mérkőzésen, míg katalán ellenfelük 13-szor próbálkozik gólszerzéssel 90 perc alatt. Messiék általában 63%-ban birtokolják a labdát, és megnyerik a párharcaik több, mint felét (54%). Ez a hazaiakról aligha mondható el: többnyire nem ők dominálnak a játékszer birtoklását illetően (45%) és a párharcaik megnyerésében se jeleskednek (46%).

Enel Ünal a „lila-fehér” gárda legeredményesebb játékosa hat góllal Sergi Guardiolával holtversenyben, őket követi Sandro Ramírez három találattal. A Barcelona szekerét az argentin klasszis tolja a legnagyobb erővel – mint fentebb is olvasható: 22 gól, 19 gólpassz -, de Suárez (15) és Griezmann (9) is több gólt szereztek, mint a Valladolid leggólerősebb labdarúgói.

Amire számítani lehet előzetesen

Várhatóan a Barça fogja többet birtokolni a labdát, mint általában minden ellenfele ellen. Nagy eséllyel nem lesz gólgazdag találkozó, mivel defenzív berendezkedés jellemzi a hazaiak játékstílusát – többnyire  ezért is próbálkoznak keveset kapuralövéssel -, illetve távoli kísérletekkel operálhatnak túlnyomórészt, ugyanis a lövéseik 48%-a a büntetőterületen kívülről történik.

A Valladolidnak elég nyerni ahhoz, hogy matematikailag se essen ki, a Barcelonának viszont nyerni sem elég ahhoz, hogy bajnok legyen, illetve hogy régi önmagát idézze. Előbbihez kell az is, hogy a Real Madrid legalább két mérkőzésen is pontot veszítsen – amire nincs túl sok esély -, utóbbihoz pedig a mutatott játék képén kell változtatni.