Barça – Villarreal: Zsinórban tíz győzelemnél tartanak Messiék hazai pályán a Sárgák ellen, most meglehet a tizenegyedik

A Barcelona 12 éve veretlen a Villarreal ellen

A katalánoknak az első, a Villarrealnak pedig a harmadik forduló következik a LaLiga 2020/21-es kiírásában. Ahhoz, hogy a Barça a címben szereplő statisztikákat javítani, de legalább megtartani tudja, minimum pontot kell szereznie – és egy magabiztos idénykezdésnek is örülnének a Barcelona szurkolói. Felvezetésképpen a számok nyelvén is megvizsgáljuk az este 21:00-kor kezdődő mérkőzést.

A két csapat egymás elleni mérlege a katalánok oldalára billen: a Barcelona 26 alkalommal tudott győzni, míg a ,,Sárga Tengeralattjáró” nyolcszor, és 10 döntetlen született (minden sorozatot figyelembe véve). A Villarreal nyolc győzelméből ötöt otthon szerzett.

A hazai pálya előnye

A Barcelona 15-ször tudta otthon tartani a három pontot a Villarreal ellen és csak négy döntetlen, valamint három vendég győzelem született. Csak az utóbbi hat mérkőzést megvizsgálva is biztatóak a számok, mivel mindet megnyerték a gránátvörös-kékek és 19 gólt szereztek összesen, míg mindössze négyet kaptak. A tavaly szeptemberben megrendezett meccset, amelyet a Camp Nou-ban játszottak 2-1-re nyerte meg a Barça, ezt leszámítva az öt előző hazai pályán lejátszott találkozón legalább két góllal diadalmaskodtak a katalánok (2-0, 5-1, 4-1, 3-0, 3-1).

Több, mint 12 éve veretlenek

Legutóbb 2008 március 9-én veszített tétmérkőzésen a Barcelona a Villarreal ellen, akkor 2-1 arányban tudtak nyerni a sárgák  idegenben. Azóta csak a döntetlen volt a legjobb eredmény (6), így a Barça dominanciája megkérdőjelezhetetlen.

Bár a mérkőzéseket nagyrészt többgólos különbséggel abszolválta a katalán alakulat, mégis akadtak olyanok, amelyeken rendesen megszorongatta őket a Villarreal. Így volt ez az előző idény áprilisában rendezett mérkőzésén is, ahol hiába vezetett először két góllal is a Barcelona, néggyel válaszolt az akkor hazai pályán játszó Villarreal, és a végén Messi, illetve Suárez voltak azok, akik összehoztak 1-1 gólt, és így tudott ponttal távozni a Barça a Ceramica-ból

Igaz a legutóbbi – első bekezdésben említett – hazai győzelem (2-1) sem a legkönnyebben megnyert meccsek listájára került fel, amelyen a Villarrealnak több kapura lövése volt, mint Messiéknek.

Számíthatunk-e gólzáporra?

Ha az előző hat mérkőzést vizsgáljuk, akkor logikus következtetés lehet, mivel azokon a találkozókon 26 gól esett összesen, amelyből 19-et a katalánok szereztek (hazai pályán szintén ennyit, ahogy fentebb is olvasható). A Villarreal kettőnél több gólt csak a 4-4-es döntetlen alkalmával szerzett a közelmúltban, azelőtt viszont csak 2009-ben tudott hasonlót produkálni, akkor ,,csak” 3-3 lett a meccs végeredménye.

Az már persze más kérdés, hogy milyen állapotban van a két csapat, főleg az elsődleges gólfelelősök tekintetében. A Barcelona, mint ismert, eladta, vagyis mondhatni odaadta Luis Suárezt az Atlético Madridnak. Messi helyzete pedig idén rapszodikus is lehet a Bartomeuval való összetűzések miatt – persze reméljük, hogy nem így lesz. Griezmann pedig Barcelonába költözése óta nem ontja a gólokat, igaz más szerepkör jutott neki, mint Madridban, de az előző idényben 35 mérkőzésen (LaLiga) szerzett 9 góljával nem került az évad végén a legeredményesebb támadók közé.

A vendégeknél is akadhatnak gondok, mivel Moreno úgy tűnik, hogy nem fog pályára lépni, ami már csak azért is problémás, mert a Villarreal eddigi három találatából kettőt ő szerzett és egy gólpasszt is kiosztott Paco Álcacernek – aki szintén az elsők között van a gólfelelősök között és pályára is léphet ma.

Egyéb statisztikák

A Barça az elmúlt tíz Villarreal elleni hazai mérkőzésén legalább két gólt szerzett (összesen 32). Ebből a tíz mérkőzésből kilencen több, mint két gól született és az összes félidőt megnyerte a legutóbbi négy, otthon rendezett Villarreal elleni párharcán, amelyeken 13 gólt szerzett a Barcelona és mindössze hármat kapott. 

fc barcelona maszk

Összegzés

A statisztikák alapján kecsegtető lenne egy gólgazdag szezonnyitás három pont birtokában, viszont azt se felejtsük el, hogy az előző évek nagy arányú győzelmei után sok változáson ment keresztül a Barcelona, és bár az előző kiírásban idegenben könnyed 4-1-es sikert arattak idegenben, nem garancia, hogy a mostani találkozó is hasonló lesz. Mindenesetre a papírforma alapján a hazaiak az esélyesebbek, és remélhetjük, hogy majd este rá is szolgálnak erre.