A helyzetkihasználás tekintetében sem jeleskedik a Barça idén

A Barcelona vasárnap délután a Cádiz ellen csupán egy 1-1-es döntetlen ért el a Camp Nouban, egy olyan ellenféllel szemben, amely a 90 perc során csak egyszer-kétszer tűnt fel a katalánok tizenhatosánál. Messi kivételével egyetlen hazai játékos sem tudta bevenni a Cádiz kapuját, pedig nagyon sokszor volt lehetőség arra, hogy eldöntsék a három bajnoki pont sorsát – amellyel hat pontra megközelíthették volna a listavezető Atlético Madridot. Nem először fordul elő, hogy amiért nem sikerül időben lezárni egy mérkőzést, pontokat veszít a Barça – ez is a csapat egyik gyengesége közé tartozik idén.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Barcelona védői ebben a szezonban nagyon sok hibát követtek el, amik fontos pontokba kerültek a csapatnak a spanyol bajnokságban, de a Copa del Rey-ben és a Bajnokok Ligájában is volt rá példa, hogy ez megtörtént. De ha már a problémákat vesszük alapul, akkor amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy a védekezésben elkövetett hibákon túl a helyzetkihasználás tekintetében sem remekel Koeman csapata. Sok esetben ha sikerült volna még gólt/gólokat szerezni, akkor talán a védelmi hibák sem lennének ennyire szembetűnőek és nagy valószínűség szerint ezek nem kerültek volna rendkívül fontos pontokba…

A gólok százalékos aránya a lövésekhez képest a legrosszabb adat az összes közül azóta, amióta Guardiola az első évét töltötte a Barcelona kispadján. A Barça nagyon sok pontot veszített a 2020/21-es idényben amiatt, mert nem sikerült elég hatékonynak lennie az ellenfél kapuja előtt. Ennek több oka is van. Az egyik az, hogy a katalánok kerete megváltozott az elmúlt évekhez képest. Messi továbbra is nagy mértékben hozzá tud járulni a csapat támadásaihoz, a gólok, gólpasszok tekintetében is, de mellette nincsen egy olyan támadó sem, aki fel tudná vele venni a versenyt. Jelenleg senki nem tölti be azt a szerepet, amelyet Ibrahimovic, Villa vagy Luis Suárez korábban. Nagyon sok helyzetet alakít ki a Barcelona, de a játékosok nem tudják őket gólra váltani.

Van egy olyan statisztika, amit mindenképpen érdemes megemlíteni: Luis Suárez a spanyol bajnokságban 16 találatnál jár ebben a szezonban, a Barçánál pedig Griezmann, Dembélé, Trincao és Braithwaite együtt 13 gólt szereztek. Ezek a számok is megmutatják, hogy mi történik most a klubnál.

Az egyetlen játékos, aki Messi mellett teljes mértékben meghatározó tagja tudott lenni az együttesnek az ellenfelek kapuja előtt is az Ansu Fati volt, aki a fiatalsága ellenére a sérülését megelőzően 14 mérkőzésen 6 alkalommal volt eredményes. Mindenképpen szükség van tehát arra, hogy az argentin klasszison kívül mások is nagy veszélyt tudjanak jelenteni az ellenfelek kapujára, lehetőleg minél hamarabb, mert a védekezésben elkövetett hibák mellett, ha továbbra sem jeleskedik a helyzetkihasználás tekintetében sem a csapat, akkor nagyon nehéz, szinte lehetetlen felvenni a versenyt a többi csapattal.

***