Luuk de Jong, az utolsó érkező

A holland center eddigi statisztikái a Sevillában

Az átigazolási szezon vége nem hozott meglepetést olyan tekintetben, hogy az FC Barcelona nem tudott klasszist igazolni — de ez nyílt titok is volt, hogy nincs rá pénz —, azonban váratlan fordulatot igen, ugyanis Griezmann távozása miatt lehetővé vált egy új játékos szerződtetése kölcsönben, és a sok felmerülő név között talán senki nem gondolt volna a holland Luuk de Jong ,,last-minute” érkezésére.

Így középcsatár posztra igazolt a Barça, viszont az, hogy ő valóban erősítés lesz-e, vagy csak (újabb) púp a csapat hátán, menet közben kiderül, de az alábbi statisztikák útmutatásul szolgálhatnak.

De Jong 2019-ben igazolt a LaLigába, akkor még a PSV futballistájaként kellett átköltöznie Eindhovenből Sevillába 12 millió euróért. Akkoriban a Sevilla is centert keresett, és a hollanddal egyidőben érkezett Youssef En-Nesyri is az andalúz együtteshez, aki még akkor lényegesen kevesebb lehetőséget kapott, mint de Jong. A Granadától kölcsönből visszatérő Carlos Fernándezzel hárman pályáztak a kezdő pozícióért, azonban Lopetegui sűrűn rotálta a centerposztot, így senkinek nem volt biztos a helye a kezdőben — persze csak egy ideig.

Nem ő volt a ,,favorit” csatár

A holland támadó összesen 69 mérkőzésen játszott eddig a Ligában a Sevilla játékosaként, de mindössze 12 alkalommal töltött 90 percet a pályán — vagyis nem volt stabil kezdő. Ennek az oka lehet az is, hogy a két év alatt csak 10 gólt szerzett, és ha már ezt nem nehéz összeszámolni, pozitívum, hogy mindkét lábbal (3-3) és fejjel is (4) szerzett gólokat, ráadásul ne vegyük el tőle az érdemet, hogy mindegyik gól nagyon fontos volt, mert vagy azzal nyert a csapat, vagy egyenlített legtöbbször.

Talán azért is volt nehéz a kezdő tizenegybe verekednie magát, mert Sevillában is a 4-3-3-as rendszert preferálták (jelenleg Óscar Rodriguezzel, En-Nesyrivel és Idrissével inkább a 3-4-3 jellemző), és ebből következik az, hogy az Atalantától igazolt Papu Gómez, a marokkói En-Nesyri, illetve Ocampos és Munir is a keretben voltak, nem beszélve Susoról, vagy más támadókról, akik szintén a csapat tagjai, vagyis Lopetegui rendesen rotált nemcsak center-, hanem minden más csatárposzton is, és mivel vélhetően de Jong a teljesítményével nem tudta a spanyol menedzsert meggyőzni, egyre kevesebb lehetőséghez jutott. Az is kizáró ok lehet, hogy de Jong már 31 éves, és a legtöbben az ő posztján, vagy támadó pozícióban mind sokkal fiatalabbak.

Hirtelen fellendülés, majd hosszú gólcsend

Ha valami jellemző de Jong gólszerzési gyakoriságára, az a hullámzás. Az első szezonjában a Sevillánál még a második helyen állt hat góllal a házi góllövőlistán a 14 találatig jutó Ocampos mellett, de már akkor is úgy lehetett volna leírni legegyszerűbben, hogy milyen sűrűn eredményes a holland, hogy négy-öt meccsig semmi, majd a következő három-négy alkalomból kétszer, vagy jobb esetben egymást követő két mérkőzésen is betalál, de utána hosszú ideig nem. A második szezonjára tökéletes példa az utóbbi modell, ahol 34 meccsen 4 gólt szerzett (a BL-ben és az EL-ben a két év alatt jobbak a mutatói: 8 meccsen 5 gól, 1 gólpassz).

További statisztikák

A spanyol bajnokságban, illetve a nemzetközi kupaporondon (csak klubszinten) az elmúlt két idény során átlagosan 1-1,5-szer lőtt kapura meccsenként, pozícióját tekintve érthető módon a büntetőterületen belül legtöbb alkalommal, de így, ha szétbontjuk területekre már más eredményt kapunk.

Tétmeccsen 2-2.5-szer jutott lövésig a tizenhatoson belül, onnan, illetve azon kívül ez az arány már elenyésző, gyakorlatilag a nullához konvergál. Egy mérkőzésre nézve az xG értékei se túl magasak: gólszerzés tekintetében 0.27 gólhoz vezető passzok szempontjából 0.03, igaz a lövéseket nézve már jobb a helyzet, abban az esetben az arány 2.42. Az ötös környékéről kevés góllal végződő befejezésig jutott: háromszor találta el a kapufát, illetve leggyakrabban mellé/fölé lőtt a kapunak (ezek között vannak majdnem 1-es, tehát ebben az esetben magas xG-értékek is, magyarul ordító ziccereknek minősülnek). Az ötös területéről legtöbbször fejjel, de egyébként jobbal-ballal is szerzett gólt eddig. Érdekesség, hogy szinte tökéletesen megegyeznek a statisztikái egy bizonyos Braithwaitével…

forrás: understat.com

 

Jelmagyarázat:

zöld kör -> gól

sárga kör -> kapufa

piros kör -> kihagyott helyzet

kék kör -> védett lövés/fejes

lila kör -> blokkolt lövés

Összegzés

Természetesen nem a negatívat szeretnénk mindenben meglátni sem a klubot, sem de Jongot illetően, mert nyilvánvalóan mindenki annak örülne, ha magához és a csapathoz képest, illetve összességében is jól teljesítene, ameddig a Barcelonában fog játszani, viszont a számok tények, amelyeket megerősít az, amit a szemeinkkel eddig láttunk. Azonban — nem felülírva a statisztikákat — Paulinho esetét nyugodtan vehetjük példának, hogy milyen kellemes csalódás volt, és bár de Jong nem a legtechnikásabb játékos, abban bízhatunk, hogy lesznek mellette, illetve mögötte olyan társak Memphis, Ansu Fati, Pedri, vagy Frenkie de Jong személyében, akik ki tudják őt szolgálni a megfelelő módon — és ne felejtsük el, hogy honfitársai, Depay és Frenkie de Jong sokat segíthetnek neki a beilleszkedésben, illetve könnyebben megérthetik egymást a pályán. Bízunk egy újabb kellemes csalódásban.

A legjobb Barçás pólókat válogatottuk össze nektek – nézd meg a teljes kínálatot!