Jubileumi mérkőzés lesz a Barcelona-Valencia

Kétszázadik meccsüket fogják játszani a felek egymás ellen

A LaLiga 9. fordulójában az FC Barcelona a Valenciát fogadja vasárnap este 21.00-tól. A mérkőzés felvezetéseképpen a szokásos előzetes mellett összegyűjtöttünk néhány érdekes statisztikai adatot a két csapat egymás elleni mérlegét, a játékosok teljesítményét, és a két együttes jelenlegi formáját vizsgálva.

Mérföldkő

A Barcelona és a Valencia 200. alkalommal fog megmérkőzni egymással a LaLiga versenykiírásában. A katalánoknak 93 győzelmük van, míg a ,,denevéreknek” 55, ezen túl 51-szer kellett a feleknek megosztozni a pontokon. A legutóbbi öt összecsapásból mindössze kettőt tudott megnyerni a Barça, illetve kettőt a Valencia is egy iksz mellett.

Gólgazdag párharcok

A Barcelona védelme nem túl hatékony a közelmúltbéli, Valencia ellen játszott mérkőzéseket tekintve: a legutóbbi hat találkozó mindegyikén két gólt szereztek a ,,denevérek”  (ezek egyike a Copa del Rey döntője volt, amelyet a Valencia nyert 2-1-re). Ezeken a mérkőzéseken összesen 25 gól született 13-12 arányban a Barça javára.

Ki(k) lehet(nek) a nyerőember(ek)?

Memphis Depay a hazaiak legeredményesebb játékosa a maga három találatával, de ha összevetjük a mezőny többi futballistájával, akkor már nem ő lesz a leghatékonyabb: a vendégek középpályása, Carlos Soler Memphishez hasonlóan három góllal rendelkezik, de a gólpasszok tekintetében a spanyol jobban áll, mivel két asszisztja is van, míg Depaynak csak egy.

A Valencia húzóemberei között van Gonçalo Guedes is, aki az összes mérkőzésen pályára lépett eddig idén, ami a Ligát illeti, és amellett, hogy van két gólja és két gólpassza, a társak kiszolgálásában (1.6 kulcspassz/meccs) és a helyzetek kialakításában is igen hatékony (1.8 sikeres csel és 2.1 kapuralövés/meccs). A Barcelona elsősorban Depayra számíthat, amennyiben a hollandot sikerül a középpályának használható labdákkal kiszolgálnia — amelyben kulcsszerepe lehet honfitársának, Frenkie de Jongnak, aki átlagosan 92.1%-osan passzol mérkőzésenként, és 2.5 sikeres csellel rendelkezik. Érdekes megjegyezni, hogy mindkét együttesnek nagyon fiatal átlagéletkorú csapata van (Barcelona: 25,4, Valencia: 25,6)

Esélyek

Közvetlenül egymás mellett állnak a felek a tabellán: a Valencia a nyolcadik, a Barcelona a kilencedik (meccshátrányban). Mindkét csapatnak szüksége van a három pontra, hogy ne maradjanak le az élmezőnytől. Az utóbbi hat fordulóban a Barça kilenc, a Valencia nyolc pontot szerzett, de a két csapat hullámzó teljesítménye alapján egyenlő esélyekkel vághat neki a két együttes a mérkőzésnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++