Egyik csapat se szerzett még gólt idén a BL-ben, erre ha eddig nem volt, ma nagy esély lesz

A Barcelona-Dinamo Kijev BL-csoportmeccs statisztikai felvezetése

Az FC Barcelona a Dinamo Kijevvel találkozik szerda este 18.45-kor a Camp Nouban. A katalánok az utóbbi két alkalommal, amikor egy csoportban voltak a Kijevvel, oda-vissza tudtak nyerni. Legutóbb erre az előző szezonban volt példa, és minden bizonnyal ezzel most is kiegyeznének a Barça-szurkolók.

Előzmények

Az E csoportban eddig két nyeretlen együttes mérkőzik meg, ráadásul egyik fél se jutott még idén gólig a BL csoportkörében. A Barcelona két 0-3-as vereséggel kezdte az idei BL-t, míg a Dinamónak már van egy pontja, amit a Benfica elleni 0-0 alkalmával gyűjtött össze, viszont a Bayern ellen nekik se volt esélyük (5-0-ra nyertek a bajorok).

A két klub 12 alkalommal találkozott eddig egymással, és ezen mérkőzések közül nyolcat meg is nyert a Barcelona három Dinamo Kijev-siker és egy döntetlen mellett. Azonban nem volt mindig előny és a többgólos sikerek biztosítéka a hazai pálya, mivel a katalánok ötből háromszor tudtak csak nyerni az ukrán csapat ellen, ugyanis becsúszott egy döntetlen és egy komoly vereség is.

Gólparádéra is lehet esély

A Barça 24, míg a Dinamo 15 gólt szerzett ezeken a párharcokon, és érdekes statisztika, hogy amikor az egyik csapat győzött, azt leggyakrabban hendikeppel, vagyis legalább kétgólos különbséggel tette (összesen nyolc ilyen meccs volt). A Barcelona legnagyobb arányú győzelme épp a tavalyi szezonban született idegenben, ahol négyszer vette be a Kijev kapuját. Ez azonban ugyanúgy elmondható az ukránokról is, csak a helyszín más: az akkor még Rivaldo fémjelezte Barça a ’97/98-as idény BL-csoportkörében beleszaladt — ahogy az első alcím alatt is olvasható – egy hatalmas pofonba hazai pályán, akkor viszont a katalánok kaptak négyet (érdekesség, hogy előtte Kijevben 3-0-ra győzött a Dinamo). A statisztika egyértelműen a sok gól mellett szól, számokra lefordítva átlagosan 3,25 találat született meccsenként.

Kire építhetnek a csapatok?

Memphis Depay illetve Ansu Fati lehetnek a Barcelona első számú gólfelelősei, és nagy valószínűséggel mindketten helyet fognak kapni a kezdő tizenegyben. A hétvége folyamán mindketten jól teljesítettek a LaLigában: Depay gólig, valamint gólpasszig, és Ansu Fati is egy igen pazar találatig jutottak. A vendégeknél a BL-ben Garmashnak és Shaparenkonak van a legtöbb próbálkozása (1,5/meccs), de ettől függetlenül ha nincs kiemelkedő játékosuk is oda kell figyelni mindenkire, mivel a Kijev egységes csapat, és ők is harcolnak a továbbjutásért.