Gavi csodás bemutatkozó szezonja

Az andalúziai tini rekordokat döntött a Barçában és a spanyol válogatottban is

A katalán sztárcsapat szurkolói lassan hozzászoknak, hogy minden évben berobban a csapatba egy tini, és meghatározó játékossá is válik. Kezdődött Ansu Fatival, majd jött Pedri, a nemrég végetért szezonban pedig megismerhettük Pablo Martin Páez Gavirát, ismertebb nevén Gavit. A még mindig csak 17 éves, Andalúziából származó szupertehetség első felnőttszezonjában pazar teljesítményt nyújtott, és nagyon hamar elérte, hogy a szurkolók ne csak a lobogó cipőfűzőiről jegyezzék meg.


2021. június – Gavi megnyeri a bajnokságot a Juvenil A-val, az U19-esekkel

Gavi a 2021-22-es szezonban összesen 57 mérkőzésen szerepelt, ebből 47-et a Barçában, további 10-et a spanyol válogatottban játszott. Tavaly augusztus végén, a Getafe ellen küldte először pályára Ronald Koeman a felnőttek között, ezzel az 5. legfiatalabb debütáns lett 17 évesen és 25 naposan a Blaugrana történetében és 4. legfiatalabb a La Ligát nézve Paulino Alcantara (1913 – 16 éves 5 hónapos 10 napos volt), Vicente Martínez (1941 – 16 év, 9 hónap 7 nap), Ansu Fati (2019 – 16 év, 9 hónap, 25 nap) és Bojan Krkic (2007 – 17 év, 19 nap) után. Nem kellett sok időnek eltelnie ahhoz, hogy meghatározó játékossá váljon, a szezonban összesen közel 4000 percet töltött a pályán, Xavinál gyakorlatilag kirobbanthatatlan volt a kezdőcsapatból – végül 47 meccsből 36-szor játszott az első perctől fogva. A bajnokságban betalált az Elche és az Atletico Madrid ellen is, első gólját 17 évesen és 135 naposan szerezte, ezzel Ansu és Bojan Krkic mögött a klub harmadik legfiatalabb gólszerzője lett a Ligában, ahol kiosztott továbbá 5 gólpasszt is.


2021. augusztus – Gavi debütálása a Getafe ellen

Egy elsőéves tinitől ezek nem rossz számok, és Gavira egyébként sem gólvágóként tekintenek a szurkolók. Élmény nézni bátor, megalkuvást nem tűrő játékát, labdabiztosságát, cseleit. Pedrihez hasonlóan Xavi és Iniesta régen várt utódját látják benne a gránátvörös-kékek drukkerei. A Barça 30-asának játékstílusa mellett van még egy jellegzetes ismertetőjele: sosem köti be a cipőfűzőjét, Xavi egyszer azt mondta róla, hogy azért, mert nem is tudja rendesen bekötni.

Egy ilyen remek szezon jutalmaként Gavi már a spanyol válogatottban is stabil kerettag, és két rekord is fűződik a nevéhez: 17 évesen és 62 naposan ő a legfiatalabb játékos, aki a La Furia Rojában pályára lépett, és nemrég Csehország elleni góljával Ansu Fatit megelőzve ő lett a legfiatalabb gólszerző is (17 éves és 304 napos volt ekkor).

Egy ilyen remek bemutatkozás után a culék joggal reménykedhetnek abban, hogy Pedri mellett megvan a másik hosszútávú megoldás a Barcelona középpályájára, van azonban két tényező, melyek óvatosságra intenek. Az egyik az, hogy a klubnak tanulnia kell Pedri esetéből, és óvatosan bánni a terheléssel, melyet Gavi kap – az elmúlt szezonban a tenerifei csodatini sokat hagyott ki sérülés miatt, mivel az előző nyáron az EB-n és az olimpián is végig játszott, és a kevés pihenő később visszaütött.

Illetve a pazar első szezon után Gavi iránt is megnőtt az érdeklődés, és több nagy klub is jelezte már, hogy szívesen látná soraiban, a teljesség igénye nélkül ilyen volt a Liverpool, a Chelsea és a Bayern München is, főleg úgy, hogy jövőre lejár a szerződése. A csütörtöki közgyűlés után pénzügyileg talán már rendben lesz a klub, a vezetőség pedig nyíltan kijelentette, rendben lesz Gavi hosszabbítása. Persze a gárántvörös-kékek szurkolói is ebben bíznak és nem fog megtörténni véletlenül sem az, hogy távozik a fiatal játékos, hanem hosszú éveken keresztül élvezhetik majd játékát.