Busquets: a semmiből jött, világklasszissá ért

Guardiola látta meg benne a tehetséget | Nélkülözhetetlen, minden edző vele képzeli el a csapatot

 

Sergio Busquets napra pontosan tíz esztendővel ezelőtt, 2008. szeptember 13-án lépett pályára először a Barça felnőtt csapatában tétmérkőzésen, amikor is a katalán gárda a Racing Santander együttesével játszott végül 1-1-es döntetlent a Camp Nouban a Liga második fordulójában. Az első játéknapon a Numancia otthonában kapott ki az újjáalakult ‘Pep Team’, a második meccsen pedig Guardiola már változtatott is, és egy ismeretlen saját nevelést be is dobott a mély vízbe az eredménykényszer, illetve a rajta levő, kifejezetten nagy nyomás ellenére. 

Megnéztük a Barcelona kezdőcsapatát, és alig volt némi fogalmunk arról, ki is az a Busquets srác. Annyit tudtunk nagyjából, hogy a B csapatból hozták fel

Ezt a Racing Santander akkori vezetőedzője, José Ramón López Muñiz mesélte el a ‘Marca’ napilapnak, de ezzel nem is volt egyedül, hiszen még a Barça szurkolók körében is nagyon keveset forgott a saját nevelésű játékos neve. Ráadásul azért is volt váratlan a játéka, mert az új tréner, Pep Guardiola első meccsén az újonc Numancia otthonában kapott ki a gárda 1-0-ra, a játék akadozott, és sokan már elkezdtek kárörvendeni, hogy a saját nevelésű edző helyett José Mourinhónak kellett volna bizalmat szavazni a kispadon. Ilyen helyzetben pedig azt várná el az ember, hogy kiforrott, tapasztalt játékosokat küld majd pályára a vezetőedző.

Guardiola – ahogy azt jó néhány alkalommal már elmondta – maga is kétségekkel küzdött, és nem igazán tudta hova tenni a soriai vereséget. Nem igazán gyötrődött azonban az az Andrés Iniesta, aki személyesen ment be a tréner öltözőjébe a Numancia elleni vereség után és a Racing elleni meccs előtt, megnyugtatva Pepet, hogy minden a legnagyobb rendben van, előbb vagy utóbb jönni fognak az eredmények. A katalán tréner az esetek többségében önként megy a saját feje után, ám nyilvánvalóan egy ilyen lelkifröccs után még könnyebben hozott meg nehéznek tűnő döntéseket.

Szóval Busquets kezdett a Racing ellen, ekkor még a 28-as mezt kapta meg, végigjátszotta a 90 percet, és noha egy megpattanó szabadrúgásgóllal a Racing végül egyenlíteni tudott, a játék színvonala és képe nem volt hasonlítható ahhoz, amit az azt megelőző két szezonban láthattak a szurkolók a Camp Nouban a mélyrepülésben levő sztárcsapattól. Sokkal jobb volt ugyanis. Össze sem lehetett hasonlítani a kettőt. Elképzelés, tudatosság, intenzitás és frissesség jellemezte a csapat játékát. Johan Cruyff, a Barcelona legendás játékosa és edzője, aki alapjaiban határozta meg a klub játékfilozófiáját, úgy fogalmazott a mérkőzés után, hogy „ez a Barça nagyon, nagyon jól fest”. Akkoriban sokan megkérdőjelezték ezen mondatok jogosságát, szerencsére Joan Laporta akkori klubelnök vakon bízott mind Cruyffban, mind Guardiolában.

Busquets nagyon sokszor a csapat érdekeit a sajátja elé helyezi, és ezáltal kevésbé tud feltűnni, kevésbé tud csillogni, noha egyébként erre is képes lenne…

Ezt már Vicente del Bosque mondta róla, akinek az irányításával egy-egy világbajnoki és Európa-bajnoki címet gyűjtött be a spanyol válogatott. Busquets a debütálása óta eltelt időszakban 28 trófeát nyert a csapattal, közelít az 500. tétmeccséhez a gránátvörös-kék mezben, és nem igazán sérülékeny, ami azt jelenti, hogy megfelelő odafigyeléssel akár még évekig a csapat alapembere lehet.