Ez itt a Messi-korszak

Az argentin támadó gyökeresen megváltoztatta a Barcelona történelmét

Kivételes korszakot élhetnek át a katalán szurkolók: a szombati esti győzelmével az FC Barcelonának ugyanis 1932 óta először van több sikere az egymás elleni mérkőzéseket tekintve az ősi rivális Real Madriddal szemben. Leo Messi szerepe vitathatatlan a tendencia megfordításában: az argentin gyökeresen megváltoztatta a klub történelmét és öntudatát. 

A Barça a tétmeccseken eddig 96-szor győzte le a madridi csapatot, míg a fővárosi gárda 95 alkalommal fektette két vállra a katalán együttest, 51-szer pedig nem bírtak egymással a felek. A barcelonai fölény – függetlenül attól, hogy mindkét egyesület a legnagyobb múlttal rendelkező klubok csoportjához tartozik – pedig korántsem magától értetődő: a katalánok 1932 óta nem álltak ugyanis jobban az ősi riválisuknál az egymás elleni párharcok tekintetében.

A fordulathoz természetesen több fontos személy hozzájárulására volt szükség. Alapvetően a klub megannyi nagysága és kiváló játékosa, valamint edzője mellett három sportembert kell kiemelni. Először érkeznie kellett Johan Cruyffnak, aki nem csak egy teljesen más futballstílust kölcsönzött a klubnak, de egyben megtanította a krónikus pesszimizmusban és kisebbségi érzésben szenvedő katalán egyesületet folyamatosan trófeákat szerezni. Ezek után Pep Guardiola modernizálta, illetve továbbfejlesztette a Cruyff által kidolgozott játékstílust, és ismételten megmutatta a culéknak, hogy ez a klub a modern futballban is képes folyamatosan nyerni. Guardiola előtt pedig bemutatkozott már a csapatban Leo Messi, aki 2003-ban érkezett Katalóniába, és Pep kezei alatt a világ legjobbjává nőtte ki magát.

Azóta pedig a Messi-korszakot éljük. Az argentin bemutatkozása előtt a Madrid 87 győzelmet számlált, míg a Barça csak 66-ot a fenti számok alapján. Most pedig a katalánok 96 győzelemnél, míg a madridiak 95 sikernél járnak. Nagyjából 13 esztendő alatt Messi vezéreltével a Barcelona 30 alkalommal ünnepelhetett az ősi rivális ellen, míg a fővárosiak kevesebb, mint 10 sikert tudtak hozzáadni a győzelmeik számához. Ha a pontos számok a különböző adatbázisoknak köszönhetően el is térnek egymástól, egy biztos: a tendenciához kétség sem férhet, a 96-51-95-ös mérlegről pedig a hivatalos honlap is tudósít, vagyis a végső szám mindenképpen hivatalosnak tekinthető.

Leo Messi azóta odáig jutott, hogy a Klasszikusok történelmében már ő jegyzi a legtöbb gólt, a legtöbb gólpasszt és a legtöbb mesterhármast is. Ez az ő korszaka, a Barcelona pedig rengeteget köszönhet neki, hogy Cruyff után – és Guardiola segítségével – ismét megmutatta neki az argentin srác: ez a klub is képes nyerni újra és újra, és ez a klub is képes legyőzni újra és újra az ősi riválisát.

A történelem során elnyomott és a Madriddal szemben többször alulmaradó katalánok után a ma felnövő generációnak már az a „természetes” – nem, továbbra sem az, de hogy ilyet átélhet, már az formálja a gondolkodását – , ha a csapat négyszer nyer egymás után a Santiago Bernabéu stadionban.

A történelem menetét a szemünk előtt változtatta meg Leo Messi.

Négy napon belül újabb két győzelem a Bernabéu stadionban… Egészen elképesztő! Új pólóval ugyan nem készültünk, de ezáltal az őszi kollekció még aktuális 🙂