A legutóbbi magyar Barca játékos, Tajti Mátyás hánykolódása a magyar futball világában

Tajti Mátyás neve ismerősen csenghet minden magyar átlagszurkoló számára, hát még a Barca közeli futballszerelmeseknek. A nemrég Lengyelországba szerződő játékos eddigi pályaútját összegezzük – a forgatókönyv ismerős lehet, vagy mégsem?

A még mindig csak 21 éves labdarúgó pályafutása mondhatni tipikusan magyaros, ami nem lenne teljesen igaz, hiszen azért valljuk be, hogy ha még csak a katalánok utánpótlás csapatában is, de magyar játékos nem gyakran fordul meg az FC Barcelonában. Tajti Mátyás 2014-ben, 15 évesen robbant a futball köztudatba, amikor az első hírek érkeztek róla, hogy próbajátékon járt a Barcelonánál és a Real Madridnál. Az akkor még Puskás Akadémia kötelékébe tartozó tehetséges középpályás egyedülálló módon elmondhatta magáról, hogy mindkét világhírű futballklub utánpótlás csapata ajánlatott tett érte – mekkora királynak érezhette magát!

Mint ismert, végül a Barca akadémiája mellett tette a voksát, és nagy elvárásokkal költözött Felcsútról Barcelonába. Természetesen és jó szokás szerint, ekkorra már minden magyar médiumban hatalmas sztárnak, szuper tehetségnek állították be. A barcelonai kaland viszont, finoman szólva nem úgy alakult, ahogy Tajti szerette volna; kiközösítették, semmibe vették, nem ment a beilleszkedés, ráadásul a pályán kívül is gondjai támadtak, mert a nyelvet sem beszélte még akkor. Elmondása szerint azonban kellett neki ez a pofon, hogy rájöjjön, nem olyan nagy király ő, mint amekkorának képzelte magát a kényelmes felcsúti akadémián… Jutalmazandó őszinteség, annyi szent. A közös fotó Messivel azért csak összejött, mielőtt 2016 nyarán az említett körülmények és a kevés játéklehetőség miatt a klub elhagyása mellett döntött, és a meg sem állt a Málagáig.

Az első málagai idényében az ifjúsági csapatban, az Atlético Malagueñóban szerepelt, ahol teljesen újjáépítette magát. Kapásból otthon érezte magát, a nyelvet is jobban beszélte már, és könnyen ment a beilleszkedés. Szerette az edzéseket, kiteljesedni látszott. Ezt követően a 2017-2018-as szezonban a Málaga tartalékcsapatával a spanyol negyedosztályban (Tercera División) bajnoki címet szerzett, sikerült alapemberré válnia. 2018 nyarán a Diósgyőrben és Málagában jól ismert Fernando Fernández Miskolcra invitálta, ahol ráadásul édesapja, Tajti József a klub sportigazgatójaként is dolgozott. Igent mondott a magyar a kihívásra, és ezzel új szakasz vette kezdetét a pályafutásában.

Az NB1-ben 2018. július 28-án debütált, 16 percet játszott cserenként pont a Puskás Akadémia ellen. Az első góljára a 8. fordulóig kellett várni, ezt követte még összesen négy a 29 bajnokin, amelyeken pályára lépett a bajnokságban. Alapemberként számolták vele a Diósgyőr színeiben, összeségében eredményesnek mondható szezont zárt. Pályán kívüli beilleszkedése viszont felemásnak mondható, a szurkolók körében vegyes volt a megítélése az apja szerepe miatt a klubnál. Sőt, olykor még egyes DVTK-játékosok is megtalálták emiatt. A 2019-2020-as szezonban még négy alkalommal lépett pályára piros-fehér mezben (és két gólt szerzett), majd elfogadta a lengyel Zagłębie Lubin ajánlatát, és 2019. szeptember 2-án három évre aláírt.

Csaknem 6 hónap jegelést követően csereként mutatkozott be 2020. február 9-én a Piast Gliwice elleni bajnoki meccsen, és azóta ezen fellépéséhez hozzátett még 2 élvonalbeli szereplést, így 77 percet volt eddig pályán az Ekstraklasában, ami számára is egyértelmű csalódást jelent. A mellőzés magyarázata már-már tipikusan magyaros; „kirúgták az edzőt, aki szerződettet”, „távozott a klubtól az elnök, aki kinézett”, és így tovább. A végeredmény viszont hasonló – egy újabb magyar tehetség parkolópályán. Az egyetlen reményteli hír róla talán az ifjúsági válogatottban nyújtott teljesítménye. Bár, talán azt mindenki látja, hogy egy ilyen technikás játékosnak nem fekszik igazán a rohanós lengyel foci.

Annak ellenére, hogy Tajti Mátyás már nem tartozik a szeretett katalán klubunk kötelékébe, azért nem kevés magyar Barca szurkoló továbbra is nyomon követi a pályafutását. Nagypénzben nem mernénk fogadni rá, hogy lesz még valaha Barcelona játékos, de a remény hal meg utoljára! Ha pedig mégis fogadni támadna kedvünk, játsszuk inkább meg pénzünket Tajti következő góljára a jelenlegi lengyel klubjában. Egy fokkal jobb tippnek tűnik a Lautaro Martínez transzfer nyélbeütése, de az online fogadás terén az opciók manapság szinte végtelenek. Komolyra fordítva a szót: reméljük, minden úgy sikerül minden, ahogy a fiatal játékos megálmodta, amikor labdarúgóvá vált!