Xavi hamarosan százados lesz a csapat kispadján

Október 4-én a Porto ellen csatlakozik ahhoz a tíz edzőhöz a klub történetében, akik átlépték ezt a határt, a lista élén Johan Cruyff (430) áll.

Xavi Hernández nagyon közel áll ahhoz, hogy csatlakozzon egy illusztris társasághoz: azon edzők klubjához, akik legalább 100 meccsig jutottak a Barcelona kispadján. Egy olyan társasághoz, amelynek jelenleg mindössze tíz tagja van, a legendás Johan Cruyffal az élen, összesen 430 mérkőzéssel. Érdekesség, hogy az első ötből négyen hollandok – a már említett Cruyff, Frank Rijkaard (273), Rinus Michels (264) és Louis Van Gaal (200) -, és csak egy spanyol van e kiváltságos személyek között: Pep Guardiola (247). Ezután Luis Enrique (181), Terry Venables (169), Ferdinand Daucik (150), Ernesto Valverde (145) és Helenio Herrera (143) következik a sorban.

Xavi csak az október 4-i, Porto elleni mérkőzésen lesz ‘százados’. Az egykori középpályásnak alig több mint másfél szezon alatt 94 mérkőzése van a csapat kispadján, a mérlege eddig 58 győzelem, 17 döntetlen és 19 vereség, 174 gólt szerzett gól 91 ellenében, és két trófeát emelhetett a magasba: A LaLigát és a spanyol Szuperkupát.

Xavi még ezen a héten meghosszabbíthatja a 2024 nyarán lejáró szerződését további egy évvel, és ha ezt kitölti, akkor a klub kispadján elérheti Pep Guardiola számait, legalábbis ami a csapat irányításával töltött szezonokat illeti.

Kétségtelen, hogy Xavi barcelonai kalandja a csapat élén az érzelmek hullámvasútja volt, a legnagyobb örömtől, ami az első két cím megnyerését foglalja magába, a legkegyetlenebb kiábrándulásig, a Bajnokok Ligája csoportkörében történt két kiesésig. Azonban a hullámvölgyek ellenére a helyzet kétségtelenül sokkal pozitívabb, mint korábban. Egy rendkívül nehéz környezetben – pénzügyi és gazdasági megszorítások, identitásválság, egyre mérgezőbb környezet és a Negreira-ügy megjelenése – a csapatnak sikerült előrelépnie és hatalmas lelkesedést kiváltania a szurkolók körében.

És a sok viszontagság ellenére október 4-én Xavi lesz a tizenegyedik edző, aki eléri a 100 meccses határt a klub történetében. Ezek kétségtelenül látványos számok, tekintve, hogy még csak most kezdte edzői pályafutását, amihez hozzá kell tenni az Al Sadd élén eltöltött 102 meccsét, ahol hét trófeát nyert alig több mint két szezon alatt.

***