Magyarország a házigazdája a 2023-as, 17 éven aluliak Európa-bajnokságának. Spanyolország is részt vesz az eseményen, ahova Julen Guerrero vezetőedző hét Barcelona-játékost hívott meg a keretbe, akik a La Masián pallérozódnak. Az a Lamine Yamal is ott lesz, aki már az első csapatban is bemutatkozott. A torna május 17-én kezdődik, a döntőt június 2-án rendezik. Spanyolország első ellenfele Olaszország lesz.

A védők közül ott lesz a keretben Pau Cubarsí, aki jelenleg a Barcelona Juvenil B csapatát erősíti. 16 éves, estanyoli születésű, és a védelem közepén játszik. 2018-ban került a Barcelonához a Girona utánpótlásából. Korosztályában kiemelkedően teljesít a posztján, érti a Barcelona pozíciós játékát és azt is, hogy a gránátvörös-kékeknél mi a feladata egy belső védőnek. Remekel a passzjátékban és a labdakihozatalok tekintetében, hosszú indításai pontosak.

Pau Cubarsí

Pau Cubarsí a CE Sabadell ellen

A védelem jobb oldalán szerepelhet Hector Fort, aki a Barcelonánál a Juvenil A keretét erősíti. 16 éves, természetes posztját tekintve jobbhátvéd, de a védelem közepén is bevethető. Róla is elmondható, hogy ,,tipikus Barcelona-jobbhátvéd”, mert a szélen felfutva támogatja a támadásokat, és a beadásokat is remekül érzi.

Hector Fort

Hector Fort legjobb pillanatai

A középpálya motorja lehet Pau Prim, aki védekező középpályás poszton játszik, és jelenleg a Juvenil B tagja a Barcelonánál. A 2006-ban született spanyol középpályásra joggal mondhatjuk, hogy egy igazi culé, hiszen Barcelonában született, és 2021-ben csatlakozott a klubhoz. Fizikálisan a gyengébb játékosok közé tartozik, de mindezt játéktudásban pótolja. Mélyről szervezi a játékot, edzői elmondása szerint nagy játékintelligenciával rendelkezik. Labdatartásban és passzjátékban kiemelkedő. Kiváló vezetői képességei vannak, ezt bizonyítja, hogy megkapta a kapitányi karszalagot a Barcelona korosztályos csapataiban és a válogatottban is. Xavi is láthat benne fantáziát, hiszen fiatal kora ellenére a katalánok vezetőedzője már felhívta az első csapat edzéseire.

Pau Prim

Pau Prim a CE Mercantil ellen

Juan Hernández februárban még az U16-os spanyol keret tagja volt Ausztria ellen, tehát elmondható, hogy rövid időn belül lépett szintet. Jelenleg a Barcelonánál a Cadet A keretének a tagja, hiszen még csak 15 éves. 2020-ban elhagyta a Zaragozát, ekkor csatlakozott a Barcelona utánpótlásához. Hernández elsősorban a támadósor bal szélén vethető be, jobblábas játékos.

Juan Hernández

Hernández 2022-ben, akkor még az U15-ös korosztályos válogatott tagjaként

A Juvenil A keretéhez tartozó Marc Guiu is kapott meghívót az U17-es válogatottba. Guiu klasszikus kilences, idén 36 mérkőzésen 10 gólig jutott az U19-es spanyol csapatok bajnokságában, vagyis a Division de Honorban. A 187 centiméteres támadó már az UEFA Youth Leagueben is bemutatkozott, ahol gólt is szerzett az Inter Milan korosztályos csapata ellen, 2022-ben. Igazi lesipuskás, jól olvassa a játékot és jól helyezkedik a kapu előtt.

Marc Guiu

Marc Guiu a Huesca ellen

A delegált játékosok közül jelenleg a legnagyobb névnek az a Lamine Yamal számít, aki Xavi irányítása alatt már bemutatkozott az első csapatban idén, a Betis ellen. Jelenleg a Juvenil A keretének a tagja, mindössze 15 évesen. Tehetségét mutatja, hogy 2021-ben csatlakozott az utánpótláshoz, de még ugyanebben az évben felkerült az U16-os csapathoz, majd két korosztályt ugorva 2022-ben már az U19-es csapat tagja lett. A ballábas Yamal a támadóharmad bármely pontján bevethető, természetes posztját tekintve jobbszélső, de a Betis ellen például a bal oldalon játszott. Remekül cselez, kiváló rúgótechnikája van, labdabiztos. Magabiztosan focizik és ahogy az elsőosztályú mérkőzésén is látható volt, nem remeg meg a lába nyomás alatt, gólhelyzetig is eljutott.

Lamine Yamal

https://www.youtube.com/watch?v=rWrwYRHZW0w

Lamine Jamal legjobb pillanatai

A mostani U17-es spanyol keretbe a Barcelona adta a legtöbb játékost, ezzel alátámasztást nyert, hogy a La Masia szakemberei még mindig remek munkát végeznek. Ezekről a fiatal játékosokról korai lenne kijelenteni, hogy a Barcelona meghatározó focistái lesznek, azonban az egyértelmű, hogy nagy potenciál rejlik bennük, ezt bizonyítják a válogatott meghívók is. Xavi az Espanyol elleni találkozó előtt azt nyilatkozta, hogy a La Masia számukra még mindig az elsődleges, ha igazolásokról van szó. Tehát, ha ezek a játékosok a továbbiakban is képesek fejlődni és kellő alázattal állnak a focihoz, nem kizárt, hogy egyszer láthatjuk őket akár az első csapat tagjaként is.